Основні рішення Оперштабу

Нагадаємо, що напередодні дня Перемоги, 6 травня, відбулося чергове засідання Оперштабу при Президентові з профілактики та запобігання поширенню вірусу.

Учасники наради відзначили, що динаміка поширення хвороби та інших супутніх показників відбувається хвилеподібно. Наприклад, у грудні минулого року за добу відбирали в середньому+1 127 проб біоматеріалу і виявляли при цьому  35 % носіїв вірусу; в січні нинішнього з 545 проб – виявлено 25 % носіїв; у лютому з 510 –8 %; у березні з 1 081 – 28 %, а у квітні з 944 проб виявлено 22 % носіїв вірусної інфекції. До того ж, на тлі зниження рівня захворюваності коронавірусом виріс показник летальності серед інфікованих громадян: якщо в кінці минулого року він становив 1,7 %, то за останніми даними – 3,1 %.

Повертаючись до теми вакцинації, учасники наради нагадали, що запис відбувається в реєстратурах поліклінік. Для персоналу, задіяного в цій роботі, проведені тематичні навчальні семінари.

Обговорення важливих питань тривало на засіданні Оперштабу 13 травня. Актуальною залишається тема вакцинації населення, отже співрозмовники зазначили, що нині задіяно 26 пунктів щеплення, які розташовані в поліклініках Тирасполя і Бендер, прищепних кабінетах центральних районних лікарень, у сільських амбулаторіях Ближнього Хутора, Кіцкан, Терновки, Суклеї, Паркан, Протягайлівки та Гиски. За необхідності їх кількість може бути збільшена.

Міністр охорони здоров’я Христина Албул наголосила, що інтерес до російської вакцини серед придністровців великий. На її думку, завершити перший етап масової вакцинації (використання 31 000 парних доз) можливо впродовж двох тижнів.

Президентові доповіли, що ліжковий фонд ковідгоспіталів зайнятий менш ніж на третину: було згорнуто стаціонар на базі Григоріопольської лікарні, не приймає нових COVID-пацієнтів і Бендерський центр матері та дитини (БЦМіД). Там завершують курс лікування 40 інфікованих громадян. Йшлося про забезпеченість лікувальних установ медичними препаратами, запаси яких поповнюються, виходячи з потреб.

Щодо карантинних заходів, то вони продовжуються до 15 червня. При цьому обмеження точково пом’якшуються. Наприклад, відновлюватимуть свою діяльність об’єкти культури: з 17 травня вони повернуться до репетицій, а через два тижні й до виступів. Незабаром заплановане відкриття театру, Палацу Республіки та, можливо, кінотеатрів.

Президент запропонував повернути до стандартного режиму роботи громадський електротранспорт із дотриманням безпеки громадян: перебування в салоні можливе тільки в захисній масці, кількість пасажирів обмежена кількістю посадочних місць. Глава держави також відзначив високий рівень організації та проведення святкових подій у нашій республіці.

Засідання Оперштабу від 17 травня. Учасників повідомили, що за минулу добу захворіли 56 людей, що менше від попереднього показника, який був на рівні 78 випадків. Згорнуто інфекційний стаціонар на базі БЦМіД, завантаженість госпітальної мережі становить 35 %. Усього на поточний момент до прийому COVID-пацієнтів підготовлено близько 1,5 тисячі ліжок у п’яти стаціонарах на випадок, якщо епідемічна ситуація раптом погіршиться.

Члени Оперштабу прийняли рішення, що дозволяє організацію і проведення на відкритих майданчиках у містах та районах республіки культурно-масових заходів (концертів, виставок, ярмарків тощо) з дотриманням карантинних заходів їх учасниками.

Відповідним службам також рекомендовано забезпечити суворий контроль під час тривалих і короткочасних побачень в установах виконання покарань з метою недопущення поширення вірусної інфекції нового типу серед співробітників пенітенціарних установ і осіб, які утримуються у згаданих установах.

Міністерству просвіти ПМР, главам місцевих держадміністрацій республіки, ДОУ «Придністровський державний університет ім. Т. Г. Шевченка» доручено продумати та підготувати на відкритих майданчиках відповідні зони, розробити сценарії випускних вечорів і вручення документів про освіту випускникам організацій вищої професійної, середньої професійної та загальної освіти з урахуванням карантинних вимог. З дотриманням карантинного регламенту відновляться і ярмарки вихідного дня.

Статистика свідчить: нині носіями COVID-19 є 941 особа, 367 з них лікуються вдома, 485 – в інфекційних госпіталях. Завантаженість мережі становить 31 %. У зв’язку з погіршенням стану здоров’я, в період з 13 по 16 травня з домашнього на госпітальне лікування переведені 58 осіб. Важко хворіють 139 інфікованих, або 28 % від загальної кількості госпіталізованих громадян, 29 – є пацієнтами реанімаційних відділень, 8 підключені до апаратів штучної вентиляції легенів. Ще залишаються хворі серед осіб, які перебувають у місцях позбавлення волі. 59 інфікованих чекають в госпітальних умовах результатів дослідження проб біоматеріалу. 331 придністровець перебуває на домашній самоізоляції.

Усього в ПМР за час пандемії зафіксовано 48 935 випадків інфікування COVID-19. Не впоралися з хворобою – 1 177  (2,4 %), одужали – 46 963 (96 %)  хворих.

Про щеплення: 2 891 людина щеплена вакциною «AstraZeneca», 8 748 – першим компонентом «Спутник V».

Аліса   КОХАНОВА.

Фото: прес-служби Президента.