Ради переходять на новий рівень співробітництва

Голови міських та районних Рад народних депутатів ПМР 13 травня підписали Угоду про міжмуніципальну співпрацю, започаткування асоціації «Рада муніципальних утворень ПМР». Iніціатором її створення виступила Тираспольська міськрада народних депутатів, яка відтепер представлятиме інтереси цього об’єднання на зустрічах із представниками подібних асоціацій інших країн.

Мета діяльності Ради муніципальних утворень республіки – координувати діяльність Рад народних депутатів ПМР, сприяти розвитку місцевого самоврядування та вирішенню спільних проблем.

«Об’єднати наші зусилля необхідно з єдиною головною метою – сприяти розвитку місцевого самоврядування та розв’язанню тих завдань, що є у кожного і в цілому в республіці. У Тираспольської міської Ради, у міста Тирасполя є великий досвід роботи на міжмуніципальному рівні з Радами інших міст Росії та інших держав за межами республіки», – зазначив голова Тираспольської міськради Вадим Доні.

Нагадаємо, раніше керівники міськрайрад Придністров’я підписали Протокол про наміри щодо міжмуніципального співробітництва. Його ухвалили на всіх сесіях місцевих Рад. Сьогоднішній документ – це підсумкова угода. «Асоціація народилася не на порожньому місці: за минулі роки у нас уже був досвід спільних звернень міськрайрад до країн-гарантів, до Асамблеї ООН. Нам буде легше спільно розв’язувати багато питань, наприклад, удосконалення законодавства. Простіше кажучи, якщо районні та міські Ради пропонують ті чи інші законодавчі ініціативи, тепер їх обговорюватимуть в асоціації та прийматимуть на більш вигідних умовах для жителів не тільки Тирасполя чи Бендер, а й інших міст і районів. Вони стануть більш збалансованими рішеннями для всіх», – зазначив голова Бендерської міськради Юрій Кара.

Крім того, до асоціації запросять представників сільських і селищних Рад, щоб ураховувати їхню думку і позицію під час прийняття тих чи інших рішень. Нове міжмуніципальне об’єднання не тільки координуватиме роботу всіх Рад народних депутатів ПМР, а і буде проводити оргзаходи з питань соціального захисту, розробляти й реалізовувати законопроекти та інші плани в галузі місцевого самоврядування, надавати організаційну, методичну та правову допомогу учасникам угоди та, крім того, обмінюватися досвідом з асоціаціями муніципальних утворень регіонів Росії та зарубіжних країн.

Практично всі члени нової асоціації відзначили, що їм у такому форматі, крім обговорення внутрішніх питань, простіше буде розвивати співпрацю на міжнародному рівні. Так, найближчим часом планується провести зустрічі з керівництвом Міжнародної асамблеї столиць і великих міст (МАМ), а також Всеросійської ради місцевого самоврядування, що об’єднує органи цієї ланки. «Ми запланували зустріч з президентом МАМ, спілкування з іншими громадськими організаціями, які єднають усіх представників органів місцевого самоврядування. І впевнені, що ці зустрічі будуть результативними», – розповіла журналістам голова Слободзейської міськрайради Тетяна Залевська.

«Нам надана можливість представляти нашу республіку на великих майданчиках інших асоціацій. Найближча поїздка присвячена налагодженню відносин та укладенню договорів про співпрацю з тими асоціаціями, які діють на території Росії. Крім того, нам необхідно обговорити й визначити формат співпраці з іншими асоціаціями, які є не тільки на території Росії, але і в інших країнах СНД, і мають багатий досвід роботи в аналогічних об’єднаннях. Є дуже багато цікавих проектів, які реалізуються на території РФ, і ми теж хочемо брати участь у них, щоб наші міста і райони розвивалися», – додав голова Тираспольської міськради.

Крім того, в найближчому майбутньому делегація парламентаріїв Придністров’я планує взяти участь у роботі міжрегіонального тижня на майданчику Ради Федерації Росії. До парламентської делегації увійдуть і представники місцевих органів самоврядування республіки. Трохи раніше міські та районні Ради народних депутатів ПМР підготували й відправили до Ради Федерації РФ свої пропозиції, з якими російськими регіонами та містами вони хотіли б налагодити тісні зв’язки й працювати на міжмуніципальному рівні.

Для довідки. Для організації спільних дій із соціально-економічного розвитку міст СНД у 1998 році органи виконавчої влади семи столиць і 19 великих міст із дев’яти країн СНД створили громадське некомерційне об’єднання – МАМ (Міжнародна асамблея столиць і великих міст). Нині до складу МАМ входить 87 міст із дев’яти країн СНД, в тому числі Тирасполь.

Iгор   ШЕВЧЕНКО.

Фото: IA «Новости Приднестровья».