Діяльність робочих груп ФКВ за рік, що минув

Останнього дня квітня в режимі онлайн Олександр Мартинов заслухав результати діяльності робочих груп, які очолює заступник Голови Уряду – міністр економічного розвитку ПМР Сергій Оболоник.

Завдяки зусиллям експертів, удалося поліпшити механізм функціонування Фонду капвкладень (ФКВ): упровадити сучасні методи організації закупівель у галузі охорони здоров’я; підтримати транспортників в умовах кризи; змінити модель управління та діяльності підприємства «Республіканські зрошувальні системи».

Нагадаємо, що 31 липня 2020 року Голова Уряду підписав розпорядження «Про створення робочої групи з визначення концепції формування ФКВ», куди увійшли представники фінансово-економічного блоку Уряду, Міністерства внутрішніх справ та Міністерства юстиції, контрольного управління Адміністрації Президента, Рахункової палати, Союзу підприємств будівельної галузі.

«У цілому, ми врахували практичні, функціональні зауваження, які склалися на основі досвіду виконання ФКВ. Була проведена також велика робота з формування прозорих процедур у рамках його виконання, щоб було менше питань щодо організації тендерів, переторжки», – повідомив Сергій Оболоник. (Переторжка – це другий етап проведення конкурсу. Її суть полягає в тому, що учасникам надається можливість скласти більш вигідну пропозицію для замовника, після чого йому буде легше зробити вибір).

Міністр також розповів про ту велику увагу, з якою ставилися до підбору відповідальних підрядників, що якісно виконують свої зобов’язання, та про формування списку недобросовісних виконавців угод.

Щодо закупівель

у галузі охорони здоров’я

Діяльність у цьому напрямку, проведена за дорученням Президента і Голови Уряду, завершилася минулої осені. Робоча група підготувала низку нормативних актів, об’єднала накази Мінохорони здоров’я, створила інструментарій здійснення переторжки під час придбання медичних виробів, медичного обладнання, медикаментів тощо.

Сергій Оболоник навів приклад, коли під час закупівлі медпрепаратів були порушені умови тендера. Однак, завдяки ухваленому механізму, Міністерство змушене було провести повторну закупівлю і зекономило при цьому 2 млн рублів на одному тендері. За прозорістю процедур скрупульозно стежать і правоохоронні структури.

Щодо розвитку

підприємств

Йдеться про «Республіканські зрошувальні системи». З 1 січня поточного року підприємство змінило свій статус з Державної установи (ДУ) на Державне унітарне підприємство (ДУП). Завдяки зусиллям робочої групи, вдалося уточнити механізми фінансування міжтарифної різниці й оплати праці співробітників. Зверстана інвестиційна програма–2021 з відновлення об’єктів меліоративного комплексу на суму 11 млн рублів.

У цій царині також належить навести порядок у реєстрі основних засобів, сформувати організаційно-штатний розклад, переглянути зарплати співробітників, запустити для них житлову програму та організувати підготовку кадрів для системи меліорації.

Інша робоча група аналізує роботу ДУП «Пошта Придністров’я». Тут пропонується створити результативну бізнес-модель, яка забезпечить підприємству значне збільшення власних прибутків та знизить залежність від бюджетного фінансування.

Про доступність

громадського транспорту

Серед основних питань – упровадження заходів для припинення нелегальних пасажирських перевезень як на міжнародних маршрутах, так і всередині республіки.

Документи передбачають проведення позапланових перевірок (зокрема й безпосередньо на кордоні), встановлення переліку дозвільних документів для можливості займатися міжнародними автомобільними перевезеннями тощо.

Ще одна тема – підтримка транспортників, які обслуговують соціально значущі маршрути. Великий крок для втілення цієї задумки зроблений. На засіданні Уряду прийнята і відправлена на розгляд до парламенту ініціатива, що передбачає виділення субсидій для покриття витрат перевізників на паливно-мастильні матеріали.

Про житловий фонд

республіки

Учасники наради говорили про регулювання тарифів на послуги з утримання та ремонту житлового фонду. Зокрема, експерти розглядають можливі варіанти щодо більш активної роботи в проведенні капітального ремонту багатоповерхових будинків.

«Нині вивчається державний механізм встановлення тарифів відповідно до витрат керуючих організацій на реалізацію функції з капремонту. Окремим напрямком для поліпшення стану житлового фонду ми розглядаємо формування резерву для усунення аварійних випадків, що можуть виникнути у будь-якому районі республіки», – повідомив про деякі попередні напрацювання Сергій Оболоник.

Підбиваючи підсумок з обговорення цього важливого питання, Олександр Мартинов пояснив: «Нам необхідно розуміти економічно обґрунтовані тарифи на всі ці напрямки, особливо на капітальний ремонт житлового фонду та його утримання. Важливо, які підходи ми збираємося застосовувати та яким має бути розмір міжтарифної різниці у випадку з цими послугами, щоб активніше рухатися шляхом упорядкування багатоквартирних будинків».

Робочі групи як дієвий

спосіб розв’язання проблем

Крім вищеозначених, заступник Голови Уряду довів до відома учасників наради тему роботи фахівців з питань державного регулювання цін на товари та послуги, розвитку IT-сектора, взаємодії з російськими інвесторами.

Олександр Мартинов висловив подяку керівному складу Міністерства економічного розвитку за виконані завдання. Прем’єр задоволений діяльністю робочих груп, яка, всупереч песимістичним прогнозам, виявилася досить плідною, і рекомендував їм діяти так само ефективно у напрямках, де ще не досягнуто остаточних рішень.

Iрина   МАСЛОВА.