Коротко про візит Уряду ПМР до Москви

Протягом тижня делегація Уряду нашої республіки перебувала з робочим візитом у Москві. Відбулася низка зустрічей у міністерствах та відомствах, де йшлося про співробітництво між Придністров’ям та Росією в галузі економічної взаємодії та наукової співпраці, а також залучення інвестицій та боротьбу з COVID-19.

Спілкування розпочалося з круглого столу на майданчику Фінансового університету при Уряді РФ, ректором якого є російський економіст, доктор економічних наук, професор, академік РАО, заслужений діяч науки Російської Федерації Михайло Ескіндаров. Очільник університету разом зі своїми заступниками з міжнародного співробітництва та іншими науковцями уважно заслухав доповідь придністровської делегації щодо макроекономічних показників республіки за попередні роки та заходи підтримки населення і підприємництва в умовах пандемії нового вірусу.

Про підсумки 2019 року

Олександр Мартинов розповів присутнім, що у 2019-му валовий внутрішній продукт у порівнянні з 2018-м зріс на 2 %.

Через введення санкцій до Молдавського металургійного заводу обсяг промислової продукції знизився і склав 2,6 % (без урахування чорної металургії він збільшився на 11,5 %). Позитивна динаміка зафіксована у випуску товарів сільського господарства (+7,1 %), оборот роздрібної торгівлі (+12,5 %), інвестиції в основний капітал (+27,5 %). Без урахування поставки брухту показники експорту й імпорту у звітному періоді зросли. При цьому на 5 % зросли прибутки держави та збільшилася частка податкових надходжень. «Суть нашої бюджетної політики полягає в тому, що ми стримано ставимося до нарощування тривалих поточних зобов’язань і більший акцент робимо на тому, щоб збільшувався бюджет розвитку», – наголосив прем’єр.

2020-й – рік пандемії коронавірусу

Минулий рік вніс значні корективи в життя нашої республіки. Фахівцям довелося «перекроювати» плани з урахуванням складних епідеміологічних обставин. Тривалий час республіка перебувала в режимі НС (надзвичайної ситуації), під час якої діяла низка обмежувальних заходів (заборона на перетин кордону, переведення персоналу на віддалений режим роботи, тимчасове зупинення транспортного сполучення, роботи ринків, непродовольчих магазинів, розважальних і спортивних центрів тощо). Усе це призвело до загального спаду промисловості на 12,6 %.

Підтримка населення та економічних

агентів під час НС

Керівництво республіки не залишило своїх громадян напризволяще у цей скрутний час. Ось лише кілька прикладів допомоги: видача безкоштовних продуктових наборів учням, що харчуються на пільгових умовах; відстрочення оплати послуг ЖКГ; виплата допомоги з безробіття без переоформлення; автоматичне пролонгування групи інвалідності; реструктуризація банківських кредитів; оплата часу вимушеного простою співробітників тощо.

Для зниження адміністративного навантаження на суб’єкти підприємницької діяльності держава упровадила мораторій на проведення планових контрольно-наглядових заходів і продовжила терміни здачі податкової та статистичної звітності.

У разі припинення чи обмеження діяльності індивідуальним підприємцям виплачували грошові компенсації (на суму 25,8 млн рублів). Для них перерахували розмір податків на період тимчасового зупинення діяльності. Економічні агенти могли взяти кредит на поповнення оборотних коштів і на виплату заробітної плати співробітникам невеликих підприємств із частковим покриттям процентної ставки з боку держави. За першою програмою було видано 43 позики на суму понад 6 млн євро, за другою – 30 кредитів у загальному розмірі 550 тисяч євро.

Олександр Мартинов розповів про підтримку сільського господарства, яке постраждало від посухи, зокрема, про дотування обсягів здачі молока на переробку, відшкодування частини витрат на покупку племінного стада, пільговий тариф на газо- і електропостачання для виробників і переробників тваринницької продукції в сільській місцевості, знижений тариф на подачу води для зрошування та пільговий земельний податок під час закладання і розкорчування багаторічних насаджень. Повідомив про пакет антикризових заходів, покликаний допомогти вітчизняному сільському господарству.

Життя в умовах ковіду

Голова Уряду не залишив поза увагою велику роботу з протидії COVID-19, зосередився на цифровізації міжвідомчого документообігу та переході освітнього процесу в онлайн-простір, нагадав про розвиток соціально значущих проектів, зокрема – Фонду капітальних вкладень, коштом якого ремонтували об’єкти галузей освіти, охорони здоров’я, культури та спорту.

Торкаючись макроекономічних і макробюджетних орієнтирів на 2021 рік, прем’єр зазначив, що очікується незначне підвищення прибутків, як порівняти з минулим роком, відповідно, зниження дефіциту державного бюджету і скромне зростання витрат держави. Щодо зовнішніх інвестицій Олександр Мартинов вважає, що довести їх обсяг у ПМР необхідно до 25–30 % від ВВП, тому що без зростання валового внутрішнього продукту на душу населення підвищити реальний рівень життя громадян буде досить складно.

Оцінка експертів

Ознайомившись із доповіддю придністровського прем’єра, проректор з міжнародного співробітництва вишу Олександр Лінніков зазначив, що проста аналітика демонструє чітко орієнтовану, сфокусовану, прозору і послідовну політику Уряду ПМР. «Це цікаво, особливо якщо брати до уваги умови, в яких ви працюєте. З одного боку, маємо відносно скромні масштаби економіки республіки, з іншого – значні, масштабні виклики, ризики й загрози, з якими ви стикаєтеся як усередині країни, так і ззовні», – висловився вчений.

Відбулася зустріч і з доктором економічних наук, професором, академіком РАН Сергієм Глазьєвим, який є членом Колегії (міністром) з інтеграції та макроекономіки Євразійської економічної комісії.

Олександр Мартинов, як і на згаданій вище зустрічі, розповів про стан справ у республіці, економічні підсумки останніх двох років, заходи підтримки населення і підприємництва в пандемію та зупинився на привабливості інвестиційного законодавства ПМР для іноземних вкладників.

Академік у відповідь сказав: «Уряд Придністров’я працює ефективно. До пандемії фактично був забезпечений злет придністровської економіки, але, на жаль, пандемія, як і у всіх інших державах, внесла свої корективи, й пандемічний шок, якого зазнало Придністров’я, об’єктивно був набагато важчий, ніж у великих країнах, які визнані, мають багато резервів і можливість позичати гроші. У Придністров’ї цього немає, але Придністров’я – єдина держава на пострадянському просторі, яка зуміла у 2020 році вийти з плюсом у динаміці промислового виробництва».

Сергій Глазьєв переконаний, що Придністров’я має потенціал для відносно швидкого повернення до попередніх допандемійних економічних реалій, яке супроводжувалося плюсовою динамікою за основними показниками.

Члени урядової делегації зустрілися також з придністровськими студентами московських економічних вишів, з якими обговорювали умови, на яких вони готові повернутися на роботу до рідного краю по завершенні навчання.

Уляна   БОНДАРЧУК.

Фото: прес- служби Уряду.