У Придністров’ї відзначили День музеїв

Міжнародна акція «Ніч у музеї» відбулася в Бендерах, на головній площі міста. На всіх глядачів чекала цікава та пізнавальна програма. Велику центральну територію розділили на декілька тематичних зон: ознайомитися з експонатами, взяти участь у музейних майстер-класах, послухати класичну музику, виготовити сувенір на пам’ять або навпаки – піднести експонат у подарунок музею – усе це можна було зробити лагідним суботнім вечором у рамках акції.

Привітання на честь Міжнародного дня музеїв надіслав працівникам галузі Президент Вадим Красносельський. Глава держави зазначив, що музеї в республіці постійно розвиваються й дають можливість поринути у глибини минулого Придністров’я, більше дізнатися про культуру та побут народів, які століттями проживають тут. Відвідувачі різного віку можуть також розширити й збагатити свої знання про рослинний і тваринний світ краю.

«Потрібно ще багато зробити для появи у нас республіканського музею. Музеї, музейні кімнати та пінакотеки (тобто картинні галереї) виконують важливу просвітницьку місію в суспільстві, розширюють кругозір придністровців, прищеплюють інтерес до історії та культури Вітчизни, сприяють зміцненню позитивного образу нашої країни. Висловлюю тверду впевненість у тому, що музейні установи республіки будуть завжди популярні серед придністровців як хранителі нашої культурно-історичної спадщини», – зазначив Вадим Красносельський.

До речі, в Тирасполі, за дорученням Глави держави планується створення музейного кварталу, де будуть представлені експонати всіх історичних епох. А тим часом придністровські музейні співробітники відзначили своє професійне свято унікальною експозицією «Музей під відкритим небом». Організувати екскурсії в рамках міжнародної акції на свіжому повітрі цього року диктують самі пандемійні умови. «Це можна назвати, швидше, музейні сутінки просто неба. Іншої можливості провести екскурсію у нас немає, і ми хотіли залучити якомога більше глядачів. Подібна практика, де виставки організовують на свіжому повітрі, у всьому світі відома вже давно. Ми не повинні відставати від світових трендів, необхідно прагнути до кращого і просувати наші музеї, царину культури, просвіщати людей», – розповів директор історико-краєзнавчого музею м. Бендери Олександр Тихонов.

У фондах історико-краєзнавчого музею Бендер налічується понад 67 тисяч експонатів. Від сокир епохи бронзи й давньогрецьких амфор до опудал диких птахів. На сьогодні у 13 залах панує тиша, через карантин проведення екскурсій скасовано. Спеціально для акції «Музей під відкритим небом» фахівці підготували 8 інтерактивних локацій. Виставка на свіжому повітрі розповіла про багатовікову історію – від самого заснування міста – в ключових залізних фігурах: про штурм Бендерської фортеці, про Карла ХІІ, який саме з Бендер правив Швецією. «Представлений навіть образ преподобного Сергія Радонезького, покровителя міста Бендери. Сама експозиція починається з засновника міста Бендери, з молдавського господаря Олександра Доброго, який своєю грамотою поклав початок нашої історії», – зазначив директор культурної установи.

У відвідувачів виставки на свіжому повітрі була унікальна можливість: не тільки почути цікаву та пізнавальну інформацію, а й поділитися з музеєм частинкою історії, тобто подарувати експонат в музейні фонди. Наприклад, колекціонер Юрій Соколов передав до музеїв по всьому Придністров’ю не один старовинний предмет. Не залишився осторонь він і цього разу. «Я подарував символічні речі радянського періоду. Там був буквально стаканчик, який, до речі, виготовляли в Бендерах у товаристві сліпих. І маскхалат часів Афганської війни – новий, який видавався безпосередньо на бойові завдання», – пояснив колекціонер походження експонатів.

Свого часу в дар бендерському музею від місцевих жителів була передана і дерев’яна прядка. Її вік –майже два століття. Цей експонат унікальний, зі своєю історією та повір’ями. Зокрема, вважалося, що брати прядку «в борг» – це погана прикмета. «Є також такий звичай, що в день весілля наречений розбивав стару прядку нареченої та дарував нову, як ознаку нового життя», – розповіла завідувач науково-методичного відділу Бендерського історико-краєзнавчого музею Віолетта Назарчук.

У рамках акції «Ніч у музеї» кожен зміг здійснити подорож у часі, дізнатися «Таїну старої скрині», побувати в художній майстерні, помилуватися своїм портретом і навіть перевірити знання з історії. Були цього дня і призи, й подарунки, безпрограшна лотерея, жива музика. Історія – це не тільки старовинні експонати за склом, вона пишеться нами просто зараз. Чудовий настрій музейні працівники постаралися подарувати кожному гостю.

Ярина   ДОБРОВОЛЬСЬКА.

Фото: https://bendery-ga.org/