Бібліотеки крокують у ногу з прогресом

Бібліотеки, що були скарбницями знань упродовж практично всієї історії людства, не втратили цього статусу і нині – у століття бурхливого розвитку та впровадження в наше життя новітніх технологій. Саме такий висновок було зроблено за підсумками Республіканського методичного об’єднання бібліотечних працівників організацій професійної освіти, проведеного під егідою Міністерства просвіти ПМР.

Зацікавлена розмова понад 20 учасників відбулася, як і годиться в період пандемії, в онлайн-форматі й була присвячена актуальним на поточному етапі питанням. Бібліотекарі поділилися досвідом роботи в дистанційному режимі, обговорили, як упроваджувати в практику та максимально ефективно використовувати комп’ютерні технології.

Наталія Вороніна – одна з наймолодших у Придністров’ї охоронців книжкових фондів – виступила з доповіддю на тему: «Робота бібліотекаря організацій професійної освіти в дистанційному форматі з використанням інтернет-технологій та електронних освітніх ресурсів». Цю інновацію їй самій довелося освоювати на практиці протягом нинішнього навчального року паралельно з традиційними формами бібліотечної діяльності.

Влаштувавшись на роботу в Кам’янський політехнічний технікум напередодні 1 вересня, Наталія встигла поспілкуватися з читачами у звичайному режимі: забезпечила більше сотні студентів комплектами підручників відповідно до державного освітнього стандарту, підбирала літературу за заявками співробітників, радила, що почитати на дозвіллі. Благо, книжковий фонд, який перевищує 17,5 тисячі екземплярів, задовольняє попит і на професійну літературу, і на белетристику. Всі читачі вчасно отримували потрібні їм книги.

Згодом епідемічна ситуація в республіці погіршилася, і віддалена робота стала нашою реальністю. Тоді-то Наталія і зіткнулася з проблемою організації дистанційного спілкування з педагогами, студентами та їхніми батьками. Вона зрозуміла, що така форма діяльності може бути ефективною. Саме молодість допомогла бібліотекареві успішно впровадити у свою професійну діяльність інтернет-технології.

Наталія, як і багато її однолітків, упевнено користується комп’ютером і смартфоном, добре орієнтується у всесвітній мережі, а тому легко знаходить корисні для співробітників і студентів Кам’янського політехнічного ресурси. Вона інформує педагогів про онлайн-платформи, що надають безкоштовний доступ до освітнього контенту, пропонує підбірки відеоуроків з основних предметів. Для своїх читачів бібліотекар стала створювати різні інформаційні продукти: віртуальні виставки, відеопрезентації, які служать засобом наочної демонстрації бібліотечного фонду, статті про книги з цікавими цитатами, коротким змістом і розповіддю про те, що самій сподобалося у творі. Вся ця інформація розміщується на сайті Кам’янського політехнічного технікуму, поширюється у соціальних мережах і мессенджерах. Тут же проводяться різні акції, конкурси. «Дистанційна робота відкриває новий формат індивідуального спілкування бібліотекаря з читачем у тому режимі, який влаштовує обидві сторони», – упевнена бібліотекар.

Думку молодого фахівця поділяють і більш досвідчені колеги. Всі вони зіткнулися з проблемами, що виникли під час упровадження в життя дистанційного навчання, на ходу шукали й знаходили способи їх розв’язання.

Про інтернет-послуги, використовувані в Рибницькому політехнічному технікумі, розповіли бібліотекар Галина Наводна і методист-організатор Анастасія Михайлова. Питання щодо комплектування електронними ресурсами та їх використання в освітньому процесі висвітлила бібліотекар вищої кваліфікаційної категорії Інституту розвитку освіти Валентина Міць. Координатор методоб’єднання Олена Кадуліна розповіла про застосування в діяльності бібліотеки нових технологій, що є комплексом взаємопов’язаних інженерних, технологічних і наукових рішень і дозволяють підвищити швидкість та якість пошуку, зберігання і надання інформації.

Підсумок зацікавленої дискусії, що тривала майже дві години, підбила керівник методоб’єднання Людмила Возіян, яка відзначила, що бібліотека була і залишається невід’ємною частиною життя соціуму. Однак в умовах швидких змін, що відбуваються у світі, їй потрібно крокувати в ногу з часом, упроваджуючи в роботу нові технології та прогресивні методи. У цьому заключається гарантія успіху бібліотек у ХХІ столітті.

Ніна   ПАНАЇДА.

Фото автора.