Від міст-побратимів – Тирасполю

З нагоди Міжнародного дня музеїв, який щороку відзначається 18 травня, у Тираспольському об’єднаному музеї відкрилася виставка «На пам’ять місту». Прагнучи гідно відзначити своє професійне свято в умовах карантину, наукові співробітники культурно-освітньої установи підібрали у фондах найцікавіші експонати. Сувеніри та подарунки, презентовані Тирасполю упродовж багатьох років, скомпонували в декількох вітринах і стендах.

У святковому привітанні співробітникам музеїв Президент Вадим Красносельський зазначив: «Музеї та картинні галереї виконують важливу просвітницьку місію в суспільстві, розширюють кругозір придністровців, прищеплюють інтерес до історії та культури Вітчизни, сприяють зміцненню позитивного образу Придністров’я».

На сьогодні у республіці офіційно діє 41 музейна установа. Усі вони певною мірою відображають різні епохи та історичні події, що відбувалися на теренах Придністров’я з найдавніших часів до нинішнього дня. За дорученням Президента, у центрі Тирасполя планується створення цілого музейного кварталу, де будуть представлені експонати всіх історичних періодів. Нещодавно робоча група завершила розробку проектних програм, за якими й побудують державну установу. Музейний фонд республіки на сьогодні перевищує 261 тисячу одиниць зберігання предметів основного фонду. У нових корпусах демонструватиметься більше експонатів та цінностей культури.

Працівники Тираспольського об’єднаного музею розробили спеціальну експозицію, яка складається з різноманітних сувенірів, презентованих Тирасполю від міст-побратимів. За підсумками експертів, столиця Придністров’я має багато друзів, а саме місто входить до складу декількох міжнародних організацій. Наприклад, Тирасполь можна побачити в переліку членів асамблеї столиць і великих міст, у списках Чорноморського клубу та Всесвітньої організації «Об’єднані міста та місцеві влади». Таким чином, за роки взаємодії у фондах музею накопичилося багато подарунків від країн-друзів.

Перші сувеніри належать ще до радянських часів. Пізніше, у 70–80-ті роки минулого століття прийнято було дарувати значки, вимпели та вироби з кераміки. Яскравим експонатом експозиції став вимпел від австрійської компартії, подарований місту під час візиту делегації до нашої країни. У першій вітрині також представлена різноколірна ромашка, яка стала символом Всесвітнього фестивалю молоді та студентів. Придністровці декілька разів брали участь у цій міжнародній культурній події та привозили металеву квітку додому як ознаку дружби.

Окремо зібрані предмети декоративно-прикладного мистецтва і народної творчості. Це подарунки, пов’язані з релігійною тематикою, теж з різних країн та історичних періодів. Образ Пресвятої Богородиці Курська Корінна – зображення, виконане на мармурі. Ікона була подарована митрополитом Курським і Рильським Ювеналієм.

Поруч – макет різьбленої стели «Вірменський хрест», подарунок делегації з Нагірного Карабаху. Це унікальний вид вірменських архітектурних пам’яток і святинь, що становлять собою в оригіналі кам’яну стелу з різьбленим зображенням хреста – хачкар. У 2010 році мистецтво і символізм хачкара були включені до списку культурної спадщини ЮНЕСКО. Це особливі подарунки, що несуть побажання процвітання, добробуту та захисту від бід.

На початку 2000-х абхазька делегація привезла в подарунок братньому Придністров’ю меч. За словами гостей, цей подарунок – символ мудрості, благородства та взаємної допомоги країн одне одному.

Виставка відображає дружні та культурні зв’язки придністровської столиці. Нині музеї закриті для відвідувачів за розпорядженням Оперштабу, але в Придністров’ї триває послаблення карантинних заходів. Таким чином, ще маємо шанс –відвідати експозицію можна аж до 15 червня.

Дар’я  IЗЮМСЬКА.