Дитячий духовий оркестр села Вихватинці

Чотири роки тому в районній школі мистецтв імені Антона Рубінштейна * був організований дитячий духовий оркестр. Творцем, керівником та ідейним натхненником колективу став колишній військовий музикант Микола Кантя.

Микола Кирилович Кантя – військовий музикант у відставці. Він із сім’єю проживав у Тирасполі, служив у 14-й армії, а потім – в оркестрі МВС ПМР. Микола Кирилович є відмінним працівником культури ПМР. Після виходу на пенсію він повернувся в рідне село.

Дружина музиканта, Валентина Петрівна, також має відношення до музики, викладає теоретичні дисципліни: сольфеджіо, музичну літературу, історію мистецтв. Коли в місцевій школі мистецтв дізналися про їхнє повернення, то відразу ж запропонували роботу. Подружжя погодилося, й ось уже чотири роки спільно віддає всі свої творчі сили навчанню місцевих дітлахів, які люблять музику.

Спочатку Микола Кирилович звернувся до учнів місцевої школи й запросив їх у створюваний ним духовий колектив. Він з дружиною зібрав необхідну кількість дітей і з нуля утворив оркестр.

Розповідаючи про дитячий духовий оркестр села Вихватинці, хочеться розповісти про те, яких зусиль подружжя Кантя доклало для його створення. Інструменти для оркестру збирали скрізь, де тільки було можливо: у загальноосвітніх школах, Будинках культури. Деякі інструменти дали в тимчасове користування друзі Миколи Кириловича. Все, що можна було полагодити, було відремонтоване самим керівником оркестру.

Нині Валентина Петрівна викладає теорію, а Микола Кирилович – спеціальність, а також керує оркестром. Дружина музиканта розповіла, що, починаючи з другого року навчання, їхні найталановитіші учні ставали дипломантами республіканських музичних конкурсів.

«Начальник МУ «Рибницьке Управління культури» Діана В’ячеславівна Терлецька обіцяла нам до осені допомогти з інструментами. А поки що наші академічні концерти проходять у Воронковському БК, оскільки в рідному селі така установа культури поки що не відремонтована. Нас запрошують у Рибницю. Нещодавно ми виступали біля міського фонтана», – розповіла Валентина Петрівна.

У неділю 16 травня в парку Рибниці відбувся концерт. З творчими номерами перед жителями й гостями міста виступили місцеві артисти Палацу культури та вже відомий нам дитячий духовий оркестр районної школи мистецтв села Вихватинці. За активну участь в урочистих заходах, присвячених Дню Перемоги, всім музикантам вручили Листи подяки глави держадміністрації.

Розповідає Микола Кантя: «Усі музиканти нашого оркестру дуже хотіли взяти участь у вшануванні ветеранів Великої Вітчизняної війни. Ми підготували відповідну музичну програму і виступали у виїзних заходах разом з іншими творчими бригадами. Кожному з 13 ветеранів, які проживають на території міста Рибниці та Рибницького району, ми старалися подарувати радість і піднести настрій своїми концертами.

І тепер, виступаючи біля фонтана, ми бачили реакцію людей, незвичайний блиск в їхніх очах, тому сподіваємося на те, що оркестр сподобався слухачам. Щиро дякуємо Діані В’ячеславівні Терлецькій за те, що вона звернула на нас увагу, і главі держадміністрації, який відзначив участь наших дітей у заходах, присвячених річниці Великої Перемоги».

Рибничани, які були присутні на виступі, в один голос говорили, що дуже раді тому, що в Рибницькому районі є такий чудовий колектив, і з задоволенням готові знову прийти послухати його виступ.

*У 1973 році на основі наказу Міністерства культури МРСР у селі Вихватинці, на батьківщині великого російського композитора і піаніста Антона Григоровича Рубінштейна, була відкрита Районна дитяча музична школа. У 2004 році їй було присвоєне ім’я А. Рубінштейна. На сьогодні навчальний заклад складається з основної школи, розташованої в селі Вихватинці, та класів у семи селах району: Воронково, Єржово, Попенки, Ульма, Красненьке, Колбасна, Совєтське.

Дмитро   АКIНIН.