План городника-садівника на травень (продовження)

Травневі роси –на гарні покоси

24 травня – можна посіяти пряні та зелені культури, польові та овочеві. Посадіть в саду яблуню, смородину, вишню, малину, персик. На квітнику – крокус, гладіолус, гіацинт, а з домашніх – алое, драконове дерево, кактуси. Не можна тільки розмножувати рослини діленням коренів, а також розмножувати бульбоцибулини. Не обрізайте дерева і не викопуйте картоплю.

25 травня – здійсніть прополку, оранку, підгорніть грядки, розпуште ґрунт. Можна обробити рослини спеціальними засобами від попелиці, кліщів і грибку. Косіть газонну траву, закладайте на зберігання бульби й насіння. У городі посійте різні овочі, зелень. Можна підгодувати рослини мінеральними або органічними добривами.

26 травня – в повний Місяць небажано що-небудь садити, сіяти та пересаджувати. Тим більше, що Місяць цього разу у Стрільці, а він теж не сприяє рясному урожаю. Стебла потягнуться вгору, але рослини не порадують якісними плодами. Не завадить видалення бур’янів з грядок, підгортання, розпушування. Допускається й обприскування засобами від хвороб.

27 травня – добре сіяти м’яту, спаржу, цикорій, хрін, а також скоростиглі культури, з яких збираєтеся зібрати насіння. Посійте квіти: вони швидше порадують око своїм довгим і рясним цвітінням. Навесні важливо обробляти насадження засобами захисту від тлі, різних мух і кліщів. Обприскайте культури, що ростуть на ділянці. Перекопайте ґрунт, підгорніть і прорідіть сходи. Хворі й сухі рослини видаліть. Краще обійтися без поливу та обрізки –чутливість рослин особливо висока.

28 травня – якщо хочете, щоб урожай довго лежав, сійте насіння в Козерозі. Плоди будуть не дуже великі, проте можуть довго зберігатися. До того ж, з таких рослин зберете насіннєвий матеріал високої якості. Сходи з’являтимуться повільно, але дружно. Рослини будуть міцні, стійкі до захворювань. Саме час вносити добрива під корінь або провести позакореневе підживлення. Зробіть щеплення і прищіпку, а роботи з корінням поки відкладіть.

29 травня – якщо плануєте виростити дерева і чагарники в сухому або навпаки – дуже холодному кліматі, нині їх можна садити. Вони будуть нормально рости й довго плодоносити. Садіть коренеплоди, боби, квасолю, горох, зернові культури. Пересадіть квіти, які зимуватимуть у холодних приміщеннях. Можна вносити добрива під корінь або по листу. Обробляйте ґрунт, політь, підсапуйте, косіть сіно.

30 травня – у Водолії, як ми вже відзначали, садити нічого не рекомендується. Такі рослини важко приживаються, видовжені та кволі, дають низький урожай, а насіння погано сходить. Можна посіяти квіти, які матимуть незвичну форму і колір. Можна посадити цибулю та цибулинні квіти.

Доглядайте за молодими рослинами на ділянці: рихліть землю, підсапуйте, видаляйте бур’ян. Обробіть рослини препаратами, які захистять їх від грибка, хвороботворних комах. Не вносьте підживлення, щоб не спалити рослини, також не поливайте.

31 травня – забороняється поливати рослини й удобрювати їх. Посів більшості культур теж поки відкладіть. На кінець травня в городі та в саду росте безліч культур, що потребують догляду. Рослини, які тільки зійшли, потрібно підгорнути й прорідити. Інші рослини потребують захисту від хвороб і шкідливих комах, прополіть їх. Можна викопати на зберігання бульби й цибулини.

У травні біля будинку або на дачі багато робіт. До того ж, уже можна збирати перший урожай в теплиці або під укриттям. Можете зробити фотографію своєї присадибної ділянки та надіслати на нашу адресу електронною поштою gomin130@mail.ru.

Ваше фото побачать всі читачі газети «Гомін», обіцяємо.

Христина   ЖУРАВЕЛЬ.