Поточні рішення Оперштабу

Чергове засідання Оперштабу при Президентові щодо профілактики та запобігання поширенню вірусу відбулося 24 травня. Учасники зустрічі в онлайн форматі говорили про доцільність скорочення ковідних стаціонарів.

Нині досить помітно зменшився ліжковий фонд, завантажений на 27 %. Згортається COVID-госпіталь на базі Дубоссарської лікарні. Там перебувають 14 інфікованих пацієнтів, частина яких готується до виписки, а тих, хто потребує продовження лікування, переведуть до інших профільних медустанов.

Завершується постінфекційна обробка нового корпусу хірургічного відділення Республіканської клінічної лікарні (РКЛ). Було запропоновано повернути до стандартної діяльності кардіологічне та гастрологічне відділення РКЛ, поки ще задіяні у боротьбі з COVID. Учасники наради переконані, що в нинішній санітарно-епідеміологічній ситуації для забезпечення потреб населення республіки досить трьох інфекційних госпіталів – Слободзейського, Бендерського та Рибницького. Вадим Красносельський закликав не приймати поспішних рішень і уважно відстежувати динаміку захворюваності. Тему буде продовжено на наступному засіданні Оперштабу.

Члени Оперштабу приділили належну увагу й темі вакцинації населення, наголосивши, що в республіці діють понад 40 кабінетів, де можна зробити щеплення від коронавірусу. У деяких населених пунктах завершився перший етап вакцинації пенсіонерів російським препаратом «Спутник V». Здійснюється поступовий перехід до щеплення громадян, що за своїми службовими обов’язками тісно контактують з населенням. За дорученням Президента, будуть перевірені факти відмови в запису громадян на щеплення в телефонному режимі.

Учасники засідання підтримали пропозицію Глави держави щодо продовження до 1 липня допандемійного режиму перетину кордону. Надається дозвіл на відновлення діяльності всім організаціям та установам галузі культури –не лише державним та муніципальним, а й приватним. Головна вимога до всіх – дотримання санітарно-епідеміологічних норм. Підтвердити їхню готовність повинна спеціальна комісія.

Обговорювалася тема майбутніх урочистостей, пов’язаних із закінченням навчального року. Останній дзвоник пролунає безпосередньо у шкільних дворах для тих, хто закінчив 4-й, 9-й та 11-й класи. Батьки школярів матимуть можливість побувати на святі за умови дотримання певних вимог. Одна з них – наявність захисних масок. Організація заходів у приміщеннях заборонена. У разі негоди урочисту лінійку рекомендовано перенести. На нараді нагадали, що навчальний рік для школярів закінчується не 25 травня, а на тиждень пізніше.

Випускники дошкільних освітніх установ також прощатимуться з дитячим садком по-святковому. Заходи відбуватимуться не лише на свіжому повітрі, а й у актових залах, головне, щоб дорослі не забували про захист дітей від інфекції.

Щодо організації виробничої практики для студентів вишів та установ професійної освіти середньої ланки Мінпросвіти пропонує проведення практики для студентів усіх курсів столичного аграрно-технічного коледжу, промислово-будівельного технікуму і Рибницького політехнічного технікуму, які потребують набуття практичних навичок протягом усього навчального процесу.

Статистика свідчить: нині носіями COVID-19 є 505 придністровців: 187 з них лікуються вдома, 308 – в інфекційних стаціонарах. Через погіршення стану здоров’я в період з 24 по 26 травня з домашнього на госпітальне лікування переведено 31 хвору людину. Важко переносять хворобу 92 особи, тобто третина госпіталізованих громадян, 21 пацієнт перебуває в реанімації, троє з них підключені до апаратів штучної вентиляції легенів. У місцях позбавлення волі лікуються 10 осіб. 42 людини очікують у госпітальних умовах результатів дослідження проб біоматеріалу. 261 громадянин залишається на домашній самоізоляції.

За останні три дні досліджено 1 203 проби (за весь час пандемії 222 282). Факт захворювання у звітному періоді підтвердився у 86 випадках. Усього в нашій республіці за час пандемії зафіксовано 49 159 фактів інфікування COVID-19.

1 192 носії вірусу (2,4 % хворих) не впоралися з хворобою, 47 479 чоловік (96 %) – одужали.

Щодо вакцинації: 3 768 осіб щеплені першим компонентом вакцини «AstraZeneca», 257 – завершили курс. 26 882 жителі республіки пройшли перший етап вакцинації російським препаратом. Щепна кампанія «Спутник V» триває. На сьогодні прищеплюють співробітників міністерств і відомств, які активно контактують з населенням.

Президентові також повідомили про очікуване надходження до Придністров’я партії двокомпонентної вакцини «Pfizer» на вакцинацію 5 000 чоловік. Глава держави підкреслив, що принцип черговості, який базується на віковому цензі, зберігається: в пріоритеті люди старшого покоління.

Зазначено, що в Дубоссарській лікарні залишилося двоє інфікованих людей, а сама установа повертається до роботи у звичному режимі, згорнувши свою ковідну діяльність.

Аліса   КОХАНОВА.