Нові важливі Законопроекти

На засіданні Верховної Ради, що відбулося 26 травня в режимі онлайн, депутати прийняли цілу низку необхідних придністровцям і республіці законопроектів.

Підвищення зарплат

Відразу у двох читаннях Верховна Рада прийняла законопроект, направлений Президентом ПМР, про підвищення з 1 травня заробітних плат бюджетникам і грошового забезпечення військовослужбовцям та особам, до них прирівняних:

– на 4 % підвищаться ліміти на оплату праці для держустанов, де за пілотним проектом уже відбулась оптимізація структури й збільшились оклади;

– на 8 % –- для працівників інших бюджетних організацій;

– на 10 % зростуть ліміти на грошове забезпечення військовослужбовців, службовців Міноборони, Миротворчих сил, співробітників Держслужби виконання покарань МЮ.

Передбачено доплати медпрацівникам, які контактували з пацієнтами з підозрою на коронавірус. З держбюджету на ці цілі буде потрібно 91 млн рублів. Через збільшення РР МЗП під час нарахування грошового забезпечення співробітникам силових структур підвищиться пенсійне забезпечення за даними відомствами.

У зв’язку з цим прийняті зміни до Закону «Про республіканський бюджет на 2021 рік» направлені на підпис Главі держави.

Виплата допомоги з догляду за дитиною

Придністровці отримуватимуть допомогу з догляду за дитиною до досягнення нею дворічного віку. Таку законодавчу ініціативу Президента ПМР теж відразу у двох читаннях ухвалили депутати ВР. Зміни торкнуться громадян, які отримують допомогу в розмірі 110 РР МЗП (+1 067 рублів) і 80 РР МЗП (776 рублів). До цього часу допомога з догляду за дитиною виплачувалася до півтора року. Збільшення періоду виплат починається з 1 травня 2021 року.

Прийнятим законопроектом також збільшується допомога на дітей до 16 років для деяких малозабезпечених категорій громадян – з 25,5 до 31 РР МЗП (з 247,35 руб. до 300,70 руб.). За словами керівника Мінсоцзахисту Олени Куліченко, на виплату допомоги дітям до двох років необхідно понад 7 млн 800 тисяч рублів, для виплати допомоги до 16 років – близько 7 млн 128 тисяч рублів. Фінансові кошти передбачені в республіканському бюджеті та в бюджеті Єдиного державного фонду соцстрахування на 2021 рік.

Цей законопроект набере чинності після підписання Президентом.

Скасування мита для вітчизняних виробників

Депутати підтримали пропозицію Уряду про скасування держмита для підприємців, охочих використовувати знак «Купуй придністровське!» під час маркування своїх товарів. За чинним законодавством, щоб офіційно передати організаціям право на використання цього товарного знаку, необхідно заплатити держмито. На думку розробників законопроекту, це ускладнює процес підключення до проекту наших товаровиробників. Верховна Рада підтримала ініціативу і прийняла його у першому читанні. Депутати вважають, що скасування держмита за використання знаку «Купуй придністровське!» стане ще одним кроком для просування товарів вітчизняних виробників у нашій республіці.

Поправки до закону про ОСАЦВ

Депутатський корпус ухвалив у першому читанні поправки до закону про ОСАЦВ. Юрій Кучеренко запропонував змінити порядок урегулювання страхових випадків з ОСАЦВ. Нині за згодою сторін розмір шкоди, заподіяної транспортному засобу, може бути встановлений самостійно без участі оцінювачів. Для цього потрібно підписати угоду між потерпілим у ДТП, страховиком і винуватцем події. Однак на практиці обов’язкова умова про необхідність підпису винуватця ДТП найчастіше призводить до ситуацій, коли потерпілий, за вже досягнутою угодою зі страховою компанією про розмір страхової виплати не може одержати компенсацію збитку. Така ситуація може бути пов’язана з тим, що винуватець ДТП виїхав за межі республіки або з будь-яких інших причин.

На сьогодні передбачається, що укладати угоду про встановлення розміру шкоди, заподіяної внаслідок ДТП, будуть дві сторони замість трьох – потерпілий і страхова компанія. «Це виключить під час підписання договору про компенсацію третю сторону – винуватця ДТП, який часто відсутній, наприклад, виїхав. Через це страховий випадок не вдається врегулювати. Тепер все буде по-іншому», – зазначив депутат Верховної Ради Юрій Кучеренко.

Податкове майнове відрахування

Депутат Верховної Ради Олег Василатій запропонував збільшити неоподатковувану суму доходів для багатодітних сімей, які вперше купують квартиру або споруджують будинок.

На сьогодні в республіці діє норма закону про податкове майнове відрахування для тих, хто будує або придбав житло на території ПМР. Розмір його становить не більше як 10 тисяч РР МЗП. Це 104 тисячі рублів.

Для того, щоб ця сума доходів не оподатковувалася, людина, яка купила квартиру вперше, повинна надати копію договору купівлі-продажу в податкову інспекцію та в бухгалтерію підприємства, де вона працює. У разі, коли ведеться будівництво, необхідно зібрати всі квитанції витрат, надати документи, що дозволяють будівництво, й отримати ці відрахування. У Придністров’ї норма закону про податкове майнове відрахування почала діяти з 2001 року. На той момент податками не обкладався прибуток, який дорівнював приблизно 50 % вартості квартири.

«За цей час ціни серйозно зросли, а РР МЗП, який встановлює влада, сильно відстав від динаміки цін. У результаті нині 10 тисяч РР МЗП – це максимум близько 20 % вартості квартири. Природно, що ті принципи, які були закладені під час прийняття закону у 2001 році, на сьогодні значною мірою нівелювалися», – підкреслив Олег Василатій. На його думку, збільшення розміру неоподатковуваного доходу дозволить частково вирішити проблему багатодітних сімей, які потребують поліпшення житлових умов. Депутати підтримали цю ініціативу і прийняли проект закону в першому читанні.

Олександр   ЮШИН.

Фото пре-служби Верховної ради.