Віха в історії ОРТК

Для Об’єднаної Ради трудових колективів (ОРТК) 25 травня є важливою датою в історії ПМР. У цей день 30 років тому відбулася V історична конференція громадського руху трудящих Придністров’я. Цю дату ще називають Днем єдності трудових колективів.

Нагадаємо, ОРТК була утворена 11 серпня 1989 року в Тирасполі. Потім такі ж рухи з’явилися в інших містах і районах Придністров’я. Організація стояла біля джерел створення нашої республіки, протистояла націоналістам Молдови, організовувала і проводила референдуми, брала участь у формуванні міністерств.

До 1991 року її відділення вже були по всій республіці. 25 травня 1991 року настав час усім міським і районним рухам об’єднатися в загальнореспубліканську єдину організацію. До її складу увійшли представники трудових колективів усіх підприємств, що працювали на території республіки. Першим і незмінним головою РГР «ОРТК Придністров’я» став Володимир Ємельянов. Конференція відбулась у Тирасполі в Палаці Республіки.

«У той період було таке небачене піднесення патріотизму, відданості міжнародній справі, у людей було ясне розуміння того, що, якщо ми не об’єднаємося і спільно самі себе не захистимо, то нас просто зламають, – згадує Володимир Іванович. – І саме V конференція руху стала інструментом нашого об’єднання в республіканську організацію».

Крім того, на тій історичній конференції було прийнято Статут РГР «ОРТК Придністров’я» і Положення РГР «ОРТК Придністров’я». В архівній довідці говориться: «На V конференції ОРТК 25 травня 1991 року було прийнято Статут ОРТК, заснований на Законі «Про підприємства в СРСР», затверджений Виконкомом Тираспольської міськради 22.07.1991 року. Згідно з цим Статутом ОРТК є постійною громадською організацією та координаційним органом трудових колективів».

Цей найважливіший документ чітко визначив цілі громадського руху:

– визнання, зміцнення суверенітету і незалежності ПМР;

– реалізація прав і законних інтересів громадян ПМР;

– захист громадянських, політичних, економічних, соціальних, культурних та інших прав і свобод громадян ПМР.

Регламентовані у Статуті також і органи управління організації. Вищим органом РГР є конференція. У період між конференціями діяльність організації забезпечують Президія ОРТК, голова Президії та два його заступники.

Таким чином, 25 травня 1991 року Ради трудових колективів фактично народилися вдруге, але вже не на рівні міста Тирасполя, а на рівні всієї республіки. Рух трудящих Придністров’я зміцнів, живе і розвивається й сьогодні. І ще багато політичних та соціальних перемог буде попереду.

Iгор   ШЕВЧЕНКО.