Добре серце – ветеранам!

Напередодні 76-ї річниці Великої Перемоги Міністерство просвіти ПМР оголосило про проведення Республіканської патріотичної акції «Добре серце – ветеранам!» Ми зв’язалися з начальником Управління молодіжної політики Мінпросвіти, яке є відповідальним виконавцем заходу, Судабер Гусейновою.

– Судабер Гейдарівно, для кого проводиться акція та які її цілі?

С. Г.: Акція може бути реалізована відносно таких категорій людей, як учасники Великої Вітчизняної війни та особи, прирівняні до них, а також вдови (вдівці) інвалідів війни та учасників бойових дій у період Великої Вітчизняної війни; учасники бойових дій із захисту ПМР, а також вдови (вдівці) учасників бойових дій із захисту ПМР.

Акція проводиться з метою надання соціальної допомоги, уваги та підтримки ветеранам війни та праці, виховання наступності поколінь і пожвавлення роботи з патріотичного виховання молоді. Якщо розкласти цю мету на завдання, то тоді ми можемо говорити про надання допомоги ветеранам війни та праці у веденні домашнього господарства, придбання для них продуктів і лікарських засобів, благоустрій території будинків приватного сектора, де проживають ветерани. З іншого боку, така акція спрямована на об’єднання зусиль молоді на соціально значущу діяльність на благо ветеранів війни та праці, на розвиток у республіці добровольчого руху.

– Хто може взяти участь у ній?

С. Г.: В акції може взяти участь досить широке коло осіб: учні організацій загальної середньої, середньої та вищої професійної освіти республіки у віці до 35 років; члени громадських об’єднань ПМР у віці до 35 років; інша молодь у віці від 14 до 35 років.

– Як конкретно молодим придністровцям стати учасниками акції та хто їм пропонуватиме кандидатури ветеранів, які плани та форми роботи?

С. Г.: Усі добровольці самостійно приймають рішення залучитися до неї, а вже в рамках акції самостійно визначають, якому ветеранові, за якою формою та за яким планом вони надаватимуть допомогу. Однак треба врахувати, що ця допомога повинна мати систематичний характер протягом усього періоду проведення акції.

– А ще краще – і після її закінчення.

С. Г.: Безумовно. Приблизний план проведення акції такий:

І етап – закріплення за добровольцями ветеранів війни та праці. Добровольці складають зручний графік відвідування і надають ветеранам необхідну посильну допомогу з прибирання та упорядкування присадибної території, квартири, здійснюють похід у магазин, аптеку.

ІІ етап – за результатами відвідування ветеранів, надання їм допомоги добровольці дають 3 фотографії, на яких зображений волонтерський загін, що надає посильну допомогу ветерану;

ІІІ етап – складання звіту за підсумками акції.

– Подібні акції де-небудь на території СНД вже проводилися?

С. Г.: Ми поцікавилися й дізналися, що у 2015 році вперше таку акцію провело громадське об’єднання «Білоруський республіканський союз молоді». У 2020-му в ній брала участь вже уся Білорусь. Курирували захід органи державної влади республіки.

– А як підбиватимуться підсумки?

С. Г.: Керівникам організацій професійної освіти, громадських об’єднань ПМР необхідно буде направити до 16 червня 2021 року на адресу Мінпросвіти лист із поміткою «Добре серце – ветеранам!», у якому має бути звіт про заходи за затвердженою формою та фотографії в рамках акції.

За підсумками Республіканської патріотичної акції «Добре серце – ветеранам!» загони добровольців організацій освіти та громадських об’єднань ПМР нагороджуються грамотами Міністерства просвіти.

Від себе додам: докладна інформація про умови проведення цієї акції та форма звіту про участь у ній зазначена в Положенні про проведення Республіканської патріотичної акції «Добре серце – ветеранам!» та опублікована на сайті Міністерства просвіти (Республіканська патріотична акція «Добре серце – ветеранам!» minpros.info).

Телефон для довідок: 0-533 2-46-95, Судабер Гейдарівна Гусейнова, Управління молодіжної політики Міністерства просвіти ПМР.

Олександр   ПЕТРЕНКО.