Нагороди кращим читцям

У Культурно-просвітницькому центрі Придністровського держуніверситету наприкінці квітня нагородили учасників та переможців конкурсу читців «Срібний вік».

Конкурс, присвячений Всесвітньому дню поезії, організували Російський центр фонду «Русский мир», Управління молодіжної політики та соціально-психологічної підтримки, Об’єднана студентська рада факультетів ПДУ ім. Т. Г. Шевченка, Союз російських громад Придністров’я, Контактний центр ПДУ зі взаємодії з Росспівробітництвом.

Протягом перших двох тижнів березня студенти всіх курсів факультетів, інститутів і філій ПДУ надсилали відеоролики з презентаціями віршів російських поетів Срібного століття.

Критеріями оцінки конкурсних робіт стали добре знання тексту вірша, емоційна забарвленість мови, правильна літературна вимова, доречне використання невербальних засобів – жестів, міміки, рухів. Вагомим бонусом був також музичний супровід. Однак головне, на що звертало увагу журі, – це глибина проникнення в художній образ і вміння донести цей образ до глядача.

Журі довелося нелегко, оскільки кожна конкурсна робота була по-своєму цікава. Студентам вдалося занурити глядачів в особливу атмосферу початку XX століття та показати любов і страждання, радість і смуток, усю складність долі ліричного героя Срібного століття російської поезії.

Дипломи та пам’ятні подарунки учасникам вручили координатор проектів Росспівробітництва в Придністров’ї Микола Журавльов і проректор з молодіжної політики ПДУ ім. Т. Г. Шевченка Валентина Єні. Вони подякували студентам за участь у мистецькій події, за творчість і натхненне читання віршів російських поетів.

«Читаючи поезію Срібного століття, ми поринаємо в іншу епоху, доторкаємося до геніальної творчості. Це відчувалося у ваших виступах. Відчувалося, як глибоко кожного з вас зачіпали ці слова, як кожен декламатор пропускав крізь своє серце думки, прагнення та устремління наших російських поетів», – зазначив Микола Журавльов.

Перше місце зайняв студент I курсу філологічного факультету Данило Земляков. Як зізнався сам хлопець, читання віршів – це його хобі ще зі шкільної лави, а понад усе він полюбляє творчість Сергія Єсеніна. Тож на поетичному конкурсі він обрав вірш «Яка ніч, я не можу…», оскільки це одна з улюблених його літературних знахідок. Студентка I курсу медфакультету Валерія Накул і студентка II курсу філфаку Анастасія Жекова поділили II місце. III місця удостоїлися студентка II курсу філфаку Валерія Обертун, студентка факультету педагогіки та психології Владислава Торлупа та студент I курсу факультету СПО Інженерно-технічного інституту Віктор Сидорочкін.

Деяких учасників відзначили особливими нагородами Російського центру фонду «Русский мир». Наприклад, за створення переконливого художнього образу дипломи отримали Валерія Накул і Анастасія Жекова, за цікаву режисерську роботу – Валерія Обертун, за створення яскравого сценічного образу – Аксинія Лугиніна, за створення проникливого художнього образу – Анастасія Гугуберідзе.

«Такі творчі конкурси виховують естетичний смак нашої молоді, любов до рідної культури та поетичного слова. Кожне нове звернення дозволяє ще раз по-іншому прочитати та відчути поезію Срібного століття, дізнатися для себе щось нове і розкрити несподівані смисли», – зазначила спеціаліст Російського центру Анастасія Скомаровська.

Напередодні Дня Великої Перемоги та в рамках Міжнародної акції «Георгіївська стрічка» учасникам заходу вручили цей символ пам’яті та поваги до подвигу захисників Вітчизни.

Владлена   П’ЯТЕНКО.

Фото прес-служби ПДУ.