Рибні запаси поповнюються

Заходи з зариблення та біологічної меліорації рибогосподарських водойм Придністров’я проводяться регулярно. Весняний етап, розпочатий 22 квітня поточного року, завершився.

Скільки риби виловлюється щороку в нашій республіці, навряд чи хтось порахує. Зате точно відомо: на постійне місце проживання за період з 22 квітня по 18 травня включно в рибогосподарські водойми випущено 12 045 кг однолітків коропа, карася, білого амура, білого та строкатого товстолобиків, загальною кількістю 490,9 тисяч штук, зокрема: в річку Дністер – 5 230 кг, у протоку Турунчук (включаючи акваторію Республіканського іхтіологічного заповідника «Турунчук») – 2 620 кг, до Кучурганського водосховища – 4 195 кг.

Рибопосадковий матеріал був вирощений і наданий селянсько-фермерськими господарствами (СФГ) Барбалат А. А. та Мацарін В. М., а також індивідуальним підприємством (ІП) Кушнір О. І.

У заходах весняного циклу зариблення брали участь представники Міністерства сільського господарства і природних ресурсів ПМР, Державної служби екологічного контролю та охорони навколишнього середовища, Організації боротьби з економічними злочинами та корупцією (ОБЕЗіК) м. Слободзея, ОЗК УБЕЗіК МВС ПМР, представники рибогосподарських організацій.

Як нам пояснив заступник начальника Управління водних та рибних ресурсів Мінсільгоспу Сергій Чур, зариблення, що є одним із комплексу заходів, спрямованих на збереження, підтримку і примноження рибних запасів рибогосподарських водойм республіки, виконується Міністерством сільського господарства і природних ресурсів коштом Республіканського екологічного фонду Придністров’я на 2021 рік.

Головним правилом зариблення та другим із комплексу заходів, вважається обмеження риболовлі на період, поки випущена в нове для неї середовище існування риба починає рости, набувати ваги та не стала легкою здобиччю браконьєрів.

Представник відомства Сергій Чур розповів, що в історії Придністров’я активно зарибнювати водойми почали з 2001 року (з утворення Міністерства сільського господарства), хоча за радянських часів це була звичайна практика. Існувало розуміння: якщо все пустити напризволяще, нічого доброго з цього не вийде. На обсягах рибних запасів позначається маса факторів, зокрема й антропогенний та екологічний. Річки перекрили греблями, внаслідок чого змінилося звичне середовище перебування риб. Усілякі гідротехнічні споруди в ряді випадків перетворюють річки в бідні киснем болота. Та й рибалили колись значно менше.

ЯК ВIДБУВАЄТЬСЯ ЗАРИБЛЕННЯ

У Придністров’ї до природної водойми запускають рибу, як правило, цьоголітків та однолітків. Найкращою порою року для зариблення вважається весна, а конкретно, закінчення повені, адже з талою водою до водойми потрапляє величезна кількість корму – личинки, жучки, павучки, мотиль. До того ж, навесні, зі сходом снігу, підвищується вміст кисню у воді, й риба почувається набагато комфортніше в будь-якій водоймі. Подібна процедура відбувається і восени, в такий проміжок часу, коли ще незначні середньодобові коливання температури повітря, інакше це викличе стрес у риби. Воду для ємності, в якій перевозитиметься риба для посадки, беруть з того водоймища, до якого планується заселення. Використовувати водопровідну, джерельну або колодязну воду не можна, тому що вона бідна на кисень, і в процесі транспортування риба може загинути від гіпоксії.

Температура води в ємності повинна бути однаковою з температурою води у водоймі. Якщо не дотриматися балансу температур, то під час випуску риби до нового місця проживання у неї може статися температурний шок, і вона може загинути.

АМУР I ТОВСТОЛОБИК – МЕЛIОРАТОРИ ВОДОЙМ

Щоб було легше підтримувати ставок або інші водойми в чистоті та порядку, рекомендується заводити білого амура і товстолобика. Наприклад, Кучурганське водосховище двічі на рік поповнюється запасами саме цих видів риб. Відомо, що теплова станція не може обійтися без води. Охолодження потужних турбін обумовлює зміну теплового балансу водосховища, що, у свою чергу, викликає бурхливе зростання водоростей, акваторія починає заростати, погрожуючи згодом перетворитися в заболочену місцевість. І тут є тільки один порятунок – розведення рослиноїдних видів риб. Кожен із нас чув назви: білий і чорний амур, білий і строкатий товстолобик, і напевно не раз їх куштував. Однак не всі знають, що вони є кращими санітарами водойм з очищення їх від синьо-зеленої водорості.

До речі, товстолобик виростає довжиною до 1 м і вагою до 8 кг та більше, і є цінною промисловою рибою. Це єдина прісноводна риба, яка містить такий же жир, як і у морських риб, що зменшує кількість холестерину в крові.

Iрина   МАСЛОВА.

Фото з вiдкритих джерел.