Фінансовій системі ПМР – 30 років!

Свій ювілей 21 травня відзначили придністровські фінансисти. Фінансова галузь завжди була основою будь-якої господарської діяльності, фундаментом для будь-якої держави. З нагоди професійного свята її працівників тепло привітали Президент ПМР Вадим Красносельський, Голова Уряду ПМР Олександр Мартинов і спікер нашого парламенту Олександр Коршунов.

«Ефективне функціонування фінансової системи держави – це запорука економічної, політичної та соціальної стабільності, основа добробуту громадян. 21 травня 1991 року Верховна Рада ПМРСР прийняла перший бюджет молодої республіки, що стало відправною точкою формування сучасної фінансової системи Придністров’я… Упродовж 30 років завдяки професіоналізму та відповідальному ставленню до справи вам вдається оперативно реагувати на мінливі обставини, справляючись із поставленими завданнями, зберігаючи соціальну спрямованість бюджету і його збалансованість», – сказано у вітальному адресі Глави держави.

Свої привітання фінансистам направили й перші депутати ПМР. «1 квітня 1991 року Агропромбанк СРСР затвердив перший банк республіки – «Придністровський». Усі підприємства ПМРСР почали перераховувати податки на рахунки, відкриті в ньому. Це і стало фінансовою основою формування першого бюджету молодої держави», – зазначено у привітанні, підписаному першим Президентом ПМР Ігорем Смирновим.

Того ж дня, 21 травня, багато працівників Міністерства фінансів були удостоєні державних нагород за високий професіоналізм та багаторічну сумлінну працю у фінансовій галузі. У рамках цього урочистого заходу вшановували й колишніх керівників і ветеранів міністерства, вручили їм відомчі нагороди та подарунки. «Фінансист – це та професія, яка вимагає важливих аспектів, а саме: патріотизму і серйозного ставлення до того, що ви робите кожного дня, – сказала, звертаючись до співробітників, міністр Тетяна Кірова. – Ті труднощі та складності, з якими стикається фінансова система на сучасному етапі, ви долаєте з успіхом і належною гідністю, за що я висловлюю вам щиру вдячність від усього керівництва Міністерства фінансів та від себе особисто».

Вадим Красносельський, Олександр Мартинов, Олександр Коршунов, Ігор Смирнов 25 травня відвідали в картинній галереї Тираспольського об’єднаного музею відкриття виставки, присвяченої 30-річчю фінансової системи Придністров’я. Вітаючи організаторів та гостей експозиції, Президент зазначив, що неможливо уявити самодостатню державу без успішно функціонуючих фінансових інститутів. Він підкреслив, що Придністров’я –єдина у світі невизнана держава, у якої є власна валюта. «Наявність своєї валюти – це велике благо для країни, але і величезна відповідальність», – додав він.

За особистий внесок у розвиток фінансової системи ПМР, а також з нагоди ювілею галузі Главі держави урочисто вручили нагрудний знак «30 років фінансовій системі ПМР».

Промовці розповідали про передумови створення та історію фінансової системи республіки, про етапи становлення і реорганізації в галузі, що відповідають вимогам часу. Згадували основоположників і ветеранів. На інформаційних стендах була представлена і наявна модель фінансової системи Придністров’я, три кити якої – Мінфін, Мініекономрозвитку і Рахункова палата. Суттєвий елемент експозиції – Придністровський республіканський банк, створення якого наприкінці 1992 року стало найважливішим кроком на шляху розвитку економіки та зміцнення державності ПМР, наголошували учасники заходу.

Не залишився поза увагою організаторів виставки й придністровський рубель, введений в обіг у 1994 році. Відвідувачам нагадали, що власне банкнотне виробництво було налагоджене у 2000 році, а монетне – у 2005-му. Посіли місце серед експонатів виставки й введені в обіг у 2014 році монети з композитних матеріалів, а також 500 пам’ятних монет, виготовлених з дорогоцінних і недорогоцінних металів, присвячених різним темам, які мають відношення до історії, культури, бойових і трудових досягнень придністровського народу.

Експонати та фотополотна допомагали відвідувачам знайомитися з цікавими історичними фактами, на власні очі простежувати розвиток економіки Придністров’я з моменту його створення до сьогоднішніх днів.

Особливий інтерес у перших гостей виставки викликав зал, у якому були розміщені творчі роботи дітей працівників фінансової системи республіки. Напередодні 30-річчя галузі у Придністров’ї був оголошений конкурс дитячих малюнків і виробів на тему «Дивовижний світ фінансів очима дітей». Діти виконували роботи в різних жанрах, техніках і стилях: акварель, гуаш, колаж, випалювання по дереву, аплікації та ліплення, грошові дерева і букети, скарбнички та рублі – ось далеко не весь перелік представлених в експозиції робіт. Члени журі не змогли визначитися з вибором переможців, тому під цю експозицію організатори відвели цілий зал.

Павло   ОСТАПЕНКО.

Фото прес-служби Президента.