Запозичуючи досвід

Австрія, яка є традиційним політичним майданчиком для міжнародних переговорів, тепер стала і місцем підвищення кваліфікації викладачів англійської мови ПДУ імені Т. Г. Шевченка.

Наприкінці листопада нинішнього року делегація філологічного факультету Придністровського держуніверситету взяла участь у другому навчальному тренінгу-семінарі з викладання іноземних мов, який проходив в австрійському місті Грац. Метою цього семінару була апробація і впровадження нових методів вивчення іноземних мов у полікультурному середовищі.

У програмі тренінгу-семінару були представлені останні тренди у вивченні європейських мов, детально висвітлені комунікативні підходи до вивчення іноземних мов, їх принципи та механізми, засоби застосування завдань і вправ з комунікативної граматики. Під час тренінгу викладачі виконували різні інтерактивні вправи для відпрацювання навичок говоріння та письма в процесі вивчення англійської мови. Усі заняття проводили представники Ради Європи.

«Для нас тема впровадження нових методів вивчення іноземних мов у полікультурному середовищі дуже важлива, бо та ситуація, в якій ми навчаємо студентів іноземних мов, теж є полікультурною. Представники різних національностей і культур вивчають іноземні мови в нашому університеті», – розповіла нам декан філологічного факультету ПДУ ім. Т. Г. Шевченка Ольга Щукіна.

У рамках роботи семінару придністровська делегація мала можливість відвідати уроки англійської мови в австрійській школі, поспілкуватися з керівництвом закладу й дізнатися більше про європейську шкільну освіту. «Ми були в спеціалізованій школі, в якій навчаються діти різних національностей. Особливість освітнього процесу полягає в тому, що урок ведуть відразу два вчителі. Вони намагаються інтегрувати учнів у велике мовне середовище. А ще під час занять проводяться фізкультурні хвилинки. Вихованці вивчають мову в процесі гри», – зазначили члени придністровської делегації.

Наші викладачі привезли з міста Грац не тільки нові враження та чудовий настрій, а і багато нових методик і технологій, знань і умінь щодо викладання іноземних мов. «Усі завдання, які ми виконували, були спрямовані на те, щоб учні змогли подолати мовний бар’єр і, занурюючись у мовне середовище, легко і вільно спілкуватися між собою. Вправи й завдання нам пропонували цікаві та не дуже складні. Їх у принципі можуть виконувати як старшокласники, так і студенти», – зауважила Людмила Косташ, викладач університетської кафедри англійської мови.

Одразу після участі в семінарі викладачі ПДУ імені Т. Г. Шевченка приступили до розробки проектів, спрямованих на розгляд і опис особливостей навчання іноземних мов з урахуванням знання нашими студентами своїх рідних мов. Крім того, фахівці складають комплекс спеціальних вправ для навчання граматики англійської мови.

До речі, у найближчому майбутньому планується ще один етап навчального тренінгу-семінару. І наші викладачі щиро сподіваються, що він обов’язково відбудеться. А поки що вони впроваджують у практику своєї роботи нові завдання і вправи, щоб у майбутньому їм не довелося червоніти за своїх вихованців, якщо ті в рамках закордонних відряджень представлятимуть Придністров’я у Європі.

Андрій   ВАКУЛА.