Амброзія знову в центрі уваги

Яка рослина щороку на початку літа дістає найбільшої популярності в соціальних мережах та ЗМI? Як не дивно, це найшкідливіший підступний карантинний бур’ян – амброзія. Рослину цю знають всі, й не тільки тому, що виростає вона практично повсюдно: уздовж доріг і в населених пунктах, на землях сільськогосподарського та промислового призначення, в зонах відпочинку. Наскільки вона красива, настільки ж і небезпечна.

Більшість історій знайомства людини з амброзією починається, приблизно, так: «Дивовижна рослина з’явилася у нас на території. Вона має перисте листя та яскраві дрібні квіточки». Однак згодом тон розмови змінюється, оскільки деякі люди розповідають, що після такої «зустрічі» чхали та кашляли майже тиждень, а декому довелося сплатити штраф правоохоронцям за невчасне знищення шкідливого й небезпечного бур’яну.

Фахівці Міністерства сільського господарства та природних ресурсів ПМР повідомляють усіх землекористувачів та орендарів земель сільськогосподарського призначення, що настав час подвійної боротьби з амброзією. Офіційно за розпорядженням Президента ПМР у Придністров’ї з 17 травня розпочалися  й триватимуть до 15 жовтня заходи з контролю земель та угідь на предмет дотримання правил своєчасної ліквідації осередків зростання та запобігання поширенню небезпечного бур’яну – амброзії полинолистої та інших карантинних об’єктів. Подібна інформаційна робота спрямована на пошуки локалізації та ліквідацію осередків рослини.

Амброзія полинолиста – найлютіший ворог здоров’я людини. Ця рослина виділяє ефірні олії, які викликають сильні головні болі та порушення артеріального тиску. Пилок амброзії – також сильний алерген, який розноситься вітром на десятки кілометрів. У період цвітіння амброзії у людей спостерігаються спалахи бронхіальної астми, а також масове алергічне захворювання з наступними симптомами: підвищення температури, сльозотечу, кон’юнктивіт, погіршення зору, у важких випадках – набряк легенів. Лікування таких захворювань досить нелегке та тривале. Ефективними способами боротьби з амброзією є її прополювання або скошування, застосування гербіцидів суцільної або вибіркової дії, а також правильне чергування культур у сівозміні.

Якщо землекористувач не боротиметься з цим бур’яном, то Державна служба нагляду надішле йому неприємний лист. Як повідомляють у Міністерстві сільського господарства, усі винні особи притягатимуться до адміністративної відповідальності. Громадянам загрожує штраф у розмірі від 460 до 2 760 рублів, посадовим особам – від 1 840 до 9 200 рублів, індивідуальним підприємцям – від 2 760 до 5 520 рублів, юридичним особам – від 5 520 до 18 400 рублів. У разі не проведення заходів боротьби з амброзією, право користування земельною ділянкою буде припинене примусово. Міністерство також повідомило, що минулого року було проведено 1 464 карантинних обстеження земельних ділянок сільськогосподарського призначення та дер-жавного резервного фонду ПМР. Виявлено 46 фактів зростання амброзії полинолистої. Всі порушники були притягнуті до відповідальності.

Слід пам’ятати, що з амброзією (з огляду на біологічні особливості бур’яну) необхідно боротися до початку її цвітіння. Тільки повсюдна й ефективна боротьба з карантинним бур’яном сприяє відновленню родючості сільськогосподарських земель і зниженню кількості захворілих людей.

Державні установи закликають керівників підприємств, організацій, а також фермерів і всіх жителів республіки застосовувати всі можливі заходи зі знищення амброзії на земельних ділянках. Це допоможе перемогти підступного ворога.

Тільки небайдуже ставлення та участь кожної людини в знищенні амброзії сприятимуть викоріненню шкідливого бур’яну.

Катерина  ОЛЬШАНСЬКА.