Роль лідера в бізнесі

Вебінар «Роль лідера в бізнесі та способи розвитку його особистісної ефективності» провів 21 травня у Тирасполі президент Торгово-промислової палати ПМР Юрій Ганін. Про перебіг події нашому кореспондентові розповів сам Юрій Григорович.

– Скажіть, будь ласка, скільки учасників залучилися до участі в семінарі?

– Ю. Г.: У режимі онлайн зареєструвалися 50 осіб, зокрема директори та представники таких компаній та організацій, як ТОВ «Торговый Проект», СТОВ «Эндис пицца», ТОВ «Юникорн», ТОВ «Рилла», ТОВ «Биофрост», ПДУ ім. Т. Г. Шевченка та чимало інших. Звичайно, багатьох із них ми знаємо вже не один рік, однак були й новачки, які просто долучилися до нас, бо реєстрація відбувалась у вільному доступі. Нагодою могли скористуватися всі охочі.

– Чому вибрали саме таку тему? Адже люди бізнесу повинні й самі знати, як керувати власною компанією. Вони вже є лідерами.

– Ю. Г.: Це лише так здається. Бути власником будь-якої фірми, товариства, приватного підприємства ще не означає бути лідером. Можна бути директором і не мати при цьому лідерських навичок.

– Зупиніться більш детально на цьому моменті, будь ласка.

– Ю. Г.: Припустимо, що людина чи група людей створила приватне підприємство. Вони вже є колективом однодумців, вкладають гроші у свою справу, мають якусь конкретну мету і через деякий час досягли її. Що робити далі? Як варіант – можна сидіти й насолоджуватися життям, пожинаючи плоди своєї праці. Проте зовсім скоро така команда опиняється десь на задвірках, навіть не відчувши, що її конкуренти вже крокують далеко попереду. Таким чином, фірма може розвалитися, й дорікати буде нікому.

– Що робити, щоб малому підприємству залишитися на плаву?

– Ю. Г.: Бізнес повинен розвиватися постійно. Директор чи власник компанії –людина зайнята. Йому необхідно дбати про безліч поточних справ, розв’язувати нагальні питання. Тож у команді має бути особа, що сприятиме просуванню його задумів, планів і проектів грамотно та впевнено. Тобто, потрібен лідер компанії, а лідер – це не обов’язково харизматична, публічна особа, яка веде інших за собою. У першу чергу, це той, хто впливає: на суспільство, на процеси та, головне, на своє життя.

Лідерам бізнесу необхідно виконувати особливі функції і, відповідно, мати особливі навички: дуже широке бачення і вміння визначати стратегічну мету компанії. У громадській думці поняття «лідер» і «керівник», «менеджер» практично не розрізняються. Однак люди, що займають ці позиції в організації, мають різні обов’язки й тому повинні володіти різними навичками, знаннями та вміннями.

– Людина може розвинути в собі лідерські риси?

– Ю. Г.: Так, без сумніву. Для цього ми й проводимо тематичні навчальні семінари, що заплановані в межах Державної програми підтримки та розвитку підприємництва ПМР на 2019–2021 рр.

Лідером можна бути з народження, так би мовити, на генетичному рівні. А можна й навчитися визначати мету, формувати на її основі програми, зберігати цілісність організації, керувати внутрішніми конфліктами. Лідер повинен бути впевненим у професійності персоналу, вірити в підлеглих, бути доступним для них, регулярно спілкуватися з ними, а також з партнерами та клієнтами; максимально вміти делегувати повноваження та включати виконавців до процесу прийняття рішень.

Важлива риса лідера – харизма, в поєднанні зі щирістю і відкритістю. Адже чесність – досить потужний засіб. Люди її цінують. Успіх у бізнесі, в першу чергу, залежить від ефективності лідера.

Цьому ми й навчаємо наших слухачів. Те, що люди небайдужі до навчання, свідчить про їхнє бажання серйозно вести бізнесові справи в Придністров’ї. Це приємно відчувати й знати. Звичайно, нам легше буде спілкуватися, коли ми вийдемо з онлайн-режиму. Сподіваюся, це здійсниться в нинішньому році.

*Вебінар – спосіб організації зустрічей онлайн, формат семінарів.

Уляна   БОНДАРЧУК.

Фото з вiдкритих джерел.