План городника-садівника на червень

У червні першу ягідку в рот кладуть, а другу додому несуть

От і настав перший місяць літа. Любителям-садоводам потрібно створити для плодових дерев умови для розвитку пагонів, плодів, ягід та обробити їх проти шкідників і захворювань. Для цього можна використовувати народні засоби або купити ефективні хімічні препарати. Головне, щоб обробка була ефективною і не зашкодила рослинам.

1 червня – Місяць перебуває у знаку Водолія, тому саджати в городі або на клумбі нічого не варто. Проте можна прополоти грядки, щоб очистити їх від бур’янів, прорідити занадто густі сходи та підгорнути їх. Якщо вже достиг перший урожай ранньої картоплі, його можна викопати та підготувати до зберігання; це ж стосується інших культур, які вже плодоносять.

Садові культури можна обрізати, видалити зайві пагони та хворі багаторічні рослини й квіти. Цибулини та бульби квіткових культур, які вже відцвіли, викопайте і сховайте до наступного сезону.

2 червня – з нинішнього дня можна сміливо висівати все, що не встигли посіяти раніше. Адже саме в Рибах рослини активно нарощують коріння, дають смачні, соковиті плоди. Однак такий урожай не буде довго зберігатися – його доведеться відразу реалізувати: вжити або пустити на переробку. Втім, якщо ще є вільне місце на ділянці, посійте насіння броколі, огірків, гарбуза, томату, бобів, баклажан, мангольду. Добре будуть рости й зелені культури, наприклад, базилік, крес-салат і кріп. Не варто застосовувати хімпрепрати для обробки рослин, вносити занадто багато добрив і заливати рослини водою.

3 червня – висадіть розсаду суниці, саджанці малини та інших плодових чагарників. Такі рослини обов’язково віддячать рясним урожаєм. Інші багаторічники в саду можна обрізати та прищепити. На грядці продовжуйте садити й сіяти будь-які культури. Особливо добре нині посіяти ті культури, які збираєтеся використати для консервування, переробки чи спожити відразу свіжими.

Зелень, яка дає щедрий урожай, можна заморозити, сушити або переробляти будь-якими іншими способами. Пелюстки квітів шипшини можна використовувати для приготування варення і сиропу для застосування у профілактичних цілях. Досить слушний час для пересадок будь-яких рослин.

4 червня – оскільки влітку роботи на ділянці завжди багато, нині краще припинити посадки й зайнятися чимось іншим. Рослини, посіяні в Овні, хоч і сходять швидко, але виходять слабкі, плоди на них погано зав’язуються. З них не вдасться зібрати добре насіння, та й самі плоди погано зберігатимуться.

Однак можна зорати землю, розпушити, замінити в горщиках кімнатних рослин ґрунт. Сходи просапайте, прорідіть. Зберіть насіння на насінники (це стосується і коренеплодів). Рослини можна обробити препаратами, щоб захистити від хвороб і шкідливих комах. Щоб припинити зростання рослин, прищипніть їх. Вносити підживлення можна тільки в сухій формі. Рідкі добрива і полив відкладіть на деякий час.

5 червня – якщо маєте палке бажання, посійте швидкозростаючі рослини на зелень, але не на насіння, а тільки для нарощування зеленої маси. Це може бути цибуля, коріандр, крес–салат, петрушка. Допускається обрізка дерев і чагарників, а також кімнатних рослин, щоб вони припинили зростання. Усе ще уникайте поливу і рідкої підгодівлі. Дозволяються всі інші роботи з догляду за рослинами, наприклад, не завадить прорідити загущені сходи, розпушити ґрунт, але без поливу, обробити препаратами для захисту від хвороботворних бактерій, інфекцій та шкідників.

І хоч тільки початок літа, косіть сіно, заготовляйте дрова і зрізайте квіти. Не робіть пікіровку і пересадку рослин. На початку літа можна посіяти ще насіння квасолі. Продовження читайте у наступному номері.

Не забудьте зробити фото куточка свого саду чи городу та надіслати на адресу нашої редакції gomin130@mail.ru

Ми його обов’язково надрукуємо в одному з номерів нашої з вами газети.

Христина   ЖУРАВЕЛЬ.