Весь світ – театр, а ми в ньому – актори

У Придністровському державному театрі драми та комедії ім. Н. С. Аронецької відбулася прем’єра – комедія на дві дії «Вечеря дурнів» за п’єсою Франсіса Вебера, у постановці режисера Ігоря Малова (м. Мінськ).

Ігор Малов давно співпрацює з придністровським театром. Нині він підійшов до постановки чергової п’єси з особливою скрупульозністю. Це вже восьма робота білоруського режисера з нашими акторами. Досвідчений глядач може згадати попередню постановку режисера з Мінська – виставу про кохання і безстрашність «Дама-невидимка», схвально прийняту публікою. Нова постановка теж не менше зацікавила театралів Придністров’я, і вже за кілька днів до прем’єри було викуплено більшість квитків, а в день вистави в залі був аншлаг.

На сцені – улюблені актори: Артем Мазур, Сергій Вокуловський, Владислав Гресь, Ірина Олійник, Юрій Гловацький, Олена Мелентьєва й Олександр Бондаренко. Гра цих акторів викликала шквал емоцій, захопила іскрометною зміною подій і несподіваними гумористичними ефектами.

В основі сюжету – метушня навколо традиції дивних вечерь для певного «великосвітського» кола. Щосереди компанія молодих аристократів влаштовує вечерю, на яку кожен учасник повинен привести одного дурня. Головний герой П’єр Брошан (відомий видавець), запросив на вечерю Франсуа Піньона, але він собі навіть уявити не міг, що за кілька годин цей самий Піньон цілком зруйнує його життя. Сам видавець опиняється в досить кумедних ситуаціях. У розв’язанні своїх життєвих проблем він змушений покладатися тільки на допомогу запрошеного ним дурня.

Показана історія повчальна як для головного героя, так і для глядача: не варто когось називати дурнем, поки не переконаєтеся в цьому двічі. Адже нікому не відомо, чим обернеться найближча авантюра і від кого ви зможете дістати допомогу. За сюжетом хитрий видавець став жертвою свого жарту й амбіцій. П’єр Брошан опиняється ще більшим дурнем, ніж його запрошений гість. Тож чия тепер черга кликати на вечерю?

Вистава закінчилася бурхливими оплесками та вигуками «Браво!». Глядачі ще довго не хотіли відпускати акторів зі сцени, вони з радістю ділилися своїми емоціями від побаченого. «У мене болять щоки, тому що весь спектакль я сміялася безперестанку», – запевняла молода дівчина свою подругу.

«Неймовірна гра акторів, а яка віддача! Як добре, що встиг купити квитки», – посміхнувся хлопець, забираючи пальто.

Від себе додам, що мені дуже сподобалася комедія, бо вона наповнена простими життєвими істинами, які ми не помічаємо через швидкоплинність наших турбот і справ. Історія закликає бути менш жорстокими, а, навпаки, більш терплячими до інших. Іноді варто поступитися своїми справами заради коханих людей, щоб не втратити їх назавжди  через надуману важливість заходу.

Усі охочі зможуть знову насолодитися комедією «Вечеря дурнів» у січні. Вистави відбудуться 20, 27 та 28 січня о п’ятій вечора, тож слідкуйте за афішею і поспішайте замовити квітки, щоб самим гідно оцінити творчу роботу нашого театру.

Дарина   КУЛАКОВА.