Документальна спадщина в історії держави

Друга науковопрактична конференція «Архіви Придністров’я: документальна спадщина в історії суспільства та держави», присвячена до 30-річчя Державної архівної служби Придністров’я, відбулася 28 травня.

Державна архівна служба створювалася й удосконалювалася в особливих умовах розвитку придністровської державності. Управління архівною справою ПМР започатковане 6 травня 1991 року рішенням Верховної Ради, завдяки чому місцеві архівні органи об’єдналися в єдину державну систему.

Наукова подія відбулася на базі Державної служби управління документацією та архівами ПМР за участю кафедри історії Інституту державного управління, права та соціально-гуманітарних наук Придністровського державного університету імені Т. Г. Шевченка та Республіканського товариства істориків-архівістів Придністров’я. Участь в науково-практичному заході взяли керівники громадських рухів, товариств, спілок, об’єднань, професійні історики, архівісти та працівники музеїв.

Начальник Державної служби управління документацією та архівами ПМР Зінаїда Тородашко дала старт пленарному засіданню конференції, привітавши всіх учасників події. Зінаїда Георгіївна висловила подяку співробітникам архівної галузі за виконану роботу.

Основною метою наукового форуму стала просвіта громадянського суспільства, залучення уваги до документів, що зберігаються в державних архівах Придністров’я. Крім того, обговорювали варіанти та можливості введення архівних паперів в науковий обіг. Спеціалісти висловили ідею щодо привернення уваги до культури роботи з документами, а також правильного зберігання та використання історичних матеріалів.

Як зазначають у Держслужбі, перебіг конференції відбувся на високому організаційному та змістовому рівні. Виступи доповідачів, їхні дослідження були відзначені, як надзвичайно важливі з точки зору історичного джерелознавства.

За підсумками науковопрактичного форуму, всі учасники були заохочені грамотами Державної служби управління документацією та архівами ПМР, членів оргкомітету нагородили грамотами за багаторічну та плідну співпрацю.

Дарина   КУЛАКОВА.

Фото з вiдкритих джерел.