Архівіст – це покликання

У Придністров’ї 1 червня відзначили День працівників архівів і управління документацією. Архівній службі у 2021 році виповнилося 30 років. Як галузь державної діяльності архівна справа охоплює наукові, правові, політичні та практичні питання управління документацією, організації зберігання і використання державних та муніципальних архівних документів, а також напрацювання архівних установ у республіці.

Історія служби веде свій відлік від часів царювання Петра I, який підписав перший у Росії державний акт – «Генеральний регламент або Статут», який визначив основи організації державного управління в імперії та запровадив у всіх державних органах влади архіви й державну посаду актуаріуса. Йому «…належало листи старанно збирати, оним реєстри лагодити, листи перемічувати».

«Відрадно, що архівна служба в нашій державі постійно вдосконалює свою роботу, створює науково-популярні видання, надає широкий доступ до використання документів зацікавленим у цьому фахівцям і громадянам. Дякую вам за нелегку, але таку потрібну працю. Бажаю вам здоров’я, щастя і професійних успіхів!» – сказано у вітальному адресі Глави держави.

«Архів – це, перш за все, люди, які сумлінно і скрупульозно виконують свою справу, – йдеться у привітанні Олександра Коршунова. – Фахівці архів-

них служб та діловодства на гідному рівні розв’язують покладені на них завдання, успішно освоюють нові інформаційні технології, роблять гідний внесок у модернізацію та вдосконалення архівів, у систему документообігу в ПМР».

«У республіці сформована широка мережа архівів, налагоджена безперебійна робота галузі, ведеться безперервне її вдосконалення. На новий виток розвитку виходить і система документообігу, яка на державному рівні відповідає сучасним вимогам. Тим часом у всьому цьому процесі, як і раніше, ключову роль відіграє людина. Завдяки копіткій праці архівістів та діловодів зберігається пам’ять про нелегкий шлях нашої країни, про людей, що стояли в авангарді її розвитку. Ці матеріальні свідчення минулого і стають сполучною ланкою часів і поколінь», – зазначив Голова Уряду Олександр Мартинов.

Державна служба управління документацією та архівами (ДСУДА) цій даті присвятила розширену колегію галузі. У заході взяли участь керівник Адміністрації Президента Сергій Білоус, представники Уряду, адміністрацій міст і районів, громадські діячі, співробітники архівних підрозділів державних відомств і колектив Державної служби управління документацією та архівами ПМР.

Відкрив урочисту колегію виступ начальника ДСУДА Зінаїди Тодорашко. Вона згадала про те, що державна архівна служба створювалася й удосконалювалася в особливих умовах створення і розвитку придністровської державності. Спочатку відомство повторювало організацію архівної справи союзної республіки. Однак після руйнування СРСР розпочалося створення архівної системи, властивої незалежній, суверенній, демократичній і правовій державі, що розвивається в умовах президентської республіки.

У Придністров’ї в липні 1993 року прийняли один із перших на пострадянському просторі актів архівного законодавства – Закон «Про архівний фонд ПМР», що є однією з ознак національного суверенітету. А у 2002-му було закладено систему державного зберігання документів з особового складу – міжвідомчі архіви з особового складу. 2004 року прийняли перший і єдиний на пострадянському просторі закон «Про документаційне забезпечення управління».

На сьогодні архіви зберігають понад 1 млн справ на паперових та інших носіях (кіно-, фото-, фоноцифрових). Наші архівісти виконують науково-дослідні роботи, готують публікації, організовують виставки, забезпечують запити громадян і юридичних осіб, створюють страховий фонд, ведуть активну просвітницьку діяльність.

Після виступу Зінаїди Тодорашко Сергій Білоус зачитав привітання Президента ПМР, оголосив указ «Про відзначення державними нагородами ПМР» кращих співробітників галузі та вручив їм високі відзнаки. Зінаїда Тодорашко заохочена медаллю «За бездоганну службу» I ступеня. Головний фахівець управління справами МЗС ПМР Ірина Агафонова, начальник управління документацією та архівами ДА Дубоссарського району та м. Дубоссари Марія Мушуманська і головний спеціаліст ДУ «Архіви Придністров’я» Лариса Степурко стали кавалерами ордена «Трудова слава».

Медаллю «За трудову доблесть» ушановані три працівники, медаллю «За відзнаку у праці» – семеро осіб, медалями «За бездоганну службу» II та III ступеня – восьмеро. Деяких фахівців нагородили відомчими грамотами та листами подяки.

На запрошення керівника Державної служби управління документацією та архівами ПМР на розширеній колегії був присутній Повноважний Представник Абхазії в ПМР Олександр Ватаман. Він привітав Зінаїду Георгіївну і весь колектив Державної служби управління документацією та архівами ПМР з 30-річчям відомства і Днем працівників архівів та управління документацією.

Закриваючи колегію, Зінаїда Тодорашко сказала: «Підбиваючи підсумок, хочу зазначити, що справа збереження, примноження і дбайливого використання історико-документальної спадщини народу ПМР не тільки відповідає сучасним потребам, а і є моральним обов’язком суспільства і держави перед майбутніми поколіннями. Всю правду – для пам’яті, всю пам’ять – для правди. 30 років цілеспрямованої роботи зі створення архіву документації – найважливіша віха вітчизняної архівної справи».

Свого часу письменник і доктор наук Іраклій Андроников, який усе своє життя працював з архівами, сказав: «Архівіст – це не професія, це покликання». І наші придністровські архівісти цілком виправдовують це високе звання.

   Павло   ОСТАПЕНКО.