Невизначений = Непереданий

Щороку людство відзначає Всесвітній день пам’яті жертв СНIДу. З 16 по 26 травня у Придністров’ї проводилась інформаційна декада «Невизначений = Непереданий», приурочена до Всесвітнього дня пам’яті людей, померлих від СНIДу. Вона включала серію заходів і акцій, у тому числі виступи в ЗМI, вебінари та розіграші призів. По всій республіці курсувала мобільна амбулаторія для експрес-тестування на ВIЛ.

Старт заходам дали активісти організації «Альянс громадського здоров’я» спільно зі співробітниками ВДАІ Слободзейського РВВС. У центрі міста розгорнули агітаційну площадку, яка складалася з інформаційних банерів та інсталяції з білих об’ємних літер STOP АIDS. Активісти підходили до перехожих, а також розмовляли з водіями про ВІЛ-інфекцію та СНІД і пропонували охочим пройти безплатне тестування на ВІЛ у пересувній лабораторії, що стояла поруч. Спецавтомобіль з лабораторією надала ДУ «Центр з профілактики та боротьби зі СНІД та інфекційними захворюваннями» міста Тирасполя. У ході акції, за згодою автомобілістів, на скло автомобілів активісти наклеювали червоні стрічки – символ боротьби зі СНІДом. Тільки в рамках цього першого дня акції понад 200 осіб змогли дізнатися про свій ВІЛ-статус.

ВІЛ, який до теперішнього часу забрав майже 33 млн людських життів, як і раніше, є однією з основних глобальних проблем суспільної охорони здоров’я. Однак, завдяки розширенню доступу до ефективних засобів профілактики, діагностики, лікування і догляду у зв’язку з ВІЛ, у тому числі відносно опортуністичних інфекцій, ВІЛ-інфекція перейшла в категорію таких хронічних захворювань, що піддаються терапії, а це дає шанс ВІЛ-інфікованим прожити довге і повноцінне життя.

Щорічно у Придністров’ї реєструють 200–220 випадків інфікування ВІЛ. За словами фахівців, реальна кількість хворих більша, ніж за офіційною статистикою. Це пов’язано з тим, що близько половини інфікованих громадян не знають про свій ВІЛ-статус.

Метою інформаційної декади «Невизначений = Непереданий» є інформування жителів республіки про цю проблему в цілому. Головне – донести до населення інформацію про профілактичні заходи, здатні захистити від захворювання, а також розповісти про те, що людина з ВІЛ за правильного лікування не є небезпечною для свого оточення, і захворювання не смертельне, з ним можна жити, тому що на сьогодні є ефективна сучасна терапія, лікування легко переноситься і навіть може повністю подавити розвиток вірусу в організмі пацієнта.

Головлікар Центру з профілактики та боротьби зі СНІД та інфекційними захворюваннями Олександр Гончар у своєму зверненні до придністровців сказав: «Щоб тримати себе і своїх близьких у безпеці, потрібно звертати увагу на ризики для свого здоров’я. Тестуватися на ВІЛ необхідно, якщо людина була схильна до небезпеки інфікування».

Акції з громадськими представниками, пересувною амбулаторією та інсталяцією STOP AIDS відбулися у всіх містах Придністров’я.

З ранку 13 травня такий захід відбувся і на центральній площі міста Рибниці за підтримки центру ГО «Тринити», 15 і 16 травня – в Бендерах, недалеко від офісу ГО «Милосердие», 16 травня – зранку в центрі Слободзеї, а з 14:00 – у Тирасполі в районі парку Перемоги. 18 і 19 травня акція проводилася вже в мікрорайоні Балка в Тирасполі, 20 травня – в Дубоссарах на центральній площі, 21 травня –  у Тирасполі біля Красних Казарм, 25 травня – у Слободзеї, в центрі, 26 травня – у Григоріополі, 27 травня – в Кам’янці.

Жителі республіки могли взяти участь в акції та викласти знімок у мережі Facebook чи Instagram, використовуючи хештег # stopaids2021pmr, і взяти участь у розіграші сертифікату на 1 500 рублів на придбання побутової техніки, який відбувся 27 травня. А 25 травня переможця в конкурсі-флешмобі # поймайкраснуюленту Максим і його дочка отримали свій приз. За словами Максима, саме донька наполягла на тому, щоб зупинитися і взяти участь у конкурсі, а також дістати важливу інформацію про своє здоров’я.

У рамках кампанії був передбачений забіг Солідарності. Кожен охочий, поодинці чи з друзями, міг узяти в ньому участь. Для цього необхідно було пробігти будь-яку відстань, але так, щоб трек забігу пролягав у формі стрічки – символу кампанії. Забіг фіксувався за допомогою будь-якої програми й викладався в мережі Facebook і Instagram з хештегом # забегсолидарностиПМР.

Дмитро   ВЛАДОВ.