Пам’яті людей, померлих від СНІДу

Кожного року, третьої неділі травня, за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) проводиться День пам’яті померлих від СНIДу. Одним із символів пам’яті та солідарності з людьми, яких торкнулася ця проблема, є червона стрічка, створена в 1991 році художником Френком Муром. Тож і нині цього дня люди прикріплюють до свого одягу червоні стрічки.

День пам’яті померлих від СНІДу був започаткований з метою розповсюдити якомога більше інформації для профілактики цього захворювання. Чим більше уваги вдасться привернути до цієї проблеми, тим більше людей можна буде врятувати. Саме тому, щоб згадати про тих, хто помер від ВІЛ-інфекції, проявити солідарність з тими, що живуть з ВІЛ, змусити людей задуматися про те, що проблема ВІЛ-інфекції може торкнутися кожного з нас, й упроваджений та щорічно відбувається Всесвітній день пам’яті.

Уперше в історії цей день був відзначений 1983 року в Сан-франциско (США), а назва СНІД (синдром набутого імунодефіциту) почала використовуватися роком раніше – у 1982 році. Причина хвороби та шляхи її передачі на той час були ще не відомі. Фахівці Центру з контролю захворюваності США висловлювали припущення, що нове захворювання пов’язане з кров’ю. Нині воно сприймається як загроза світового масштабу, що стала глобальною проблемою людства.

Для Придністров’я тема боротьби з «чумою ХХ століття» також є актуальною. 28 травня в соціальному центрі Республіканської клінічної лікарні м. Тирасполя вшановували тих, хто зробив значний внесок у протидію епідемії ВІЛ та СНІДу. Організаторами заходу виступили головний лікар Центру з профілактики й боротьби зі СНІДом та інфекційними захворюваннями Олександр Гончар і виконавчий директор некомерційної організації «Альянс громадського здоров’я» Жанна Вільхова.

Олександр Гончар повідомив, що в Придністров’ї щороку реєструють понад двісті випадків зараження. На сьогодні позитивний статус підтверджений більш ніж у трьох тисяч людей. Для держави з невеликим населенням це завелика цифра. Фахівці стверджують: насправді носіїв вірусу більше, адже багато хто не знає про свою хворобу. Висловлюючи подяку учасникам заходу, головний лікар Центру зазначив: «Ми підбиваємо підсумки роботи не лише за минулий рік, а й за декілька попередніх. У нас є досить багато гідних людей, є міністерства, які активно пропонують допомогу медичним працівникам у боротьбі з ВІЛ».

У ПМР періодично проводяться інформаційні кампанії, спрямовані на профілактику поширення інфекції. Органи державної влади, неурядові організації та волонтери регулярно намагаються привернути увагу населення до наболілої проблеми. Активно долучаються до вирішення проблеми й співробітники Міністерства внутрішніх справ. Наприклад, за останні два роки набула популярності спільна акція «Стоп СНІД» громадських організацій та співробітників ДАІ. У категорії «Міністерства і відомства» нагороди було удостоєне МВС ПМР. У номінації «Партнери» відзначено низку правоохоронців. Двоє з них (начальник міліції громадської безпеки Дубоссарського РВВС Роман Чуприн і начальник відділення дільничних інспекторів міліції Кам’янського РВВС Руслан Брайлян) були присутні в залі дистанційно. Сертифікат та статуетку у вигляді червоної стрічки їм вручать пізніше.

На церемонію прибули інспектор спеціального приймальника для адміністративно-затриманих і заарештованих відділу адміністративної служби УВС м. Бендери Ірина Карп і старший інспектор центру профілактики витверезника громадян УВС  м. Тирасполь Віталій Коломієць.

«Хотілося б відзначити набагато більшу кількість співробітників Відділу внутрішніх справ. Неможливо навіть назвати окремо будь-які підрозділи, оскільки допомога від МВС масштабна: починаючи від консультацій щодо вдосконалення правової бази, експертизи поточних наших проектів, закінчуючи безпосередньо профілактичною роботою, яка здійснюється за підтримки інспекторів у справах неповнолітніх, дільничних інспекторів міліції та працівників інших служб. Правоохоронці завжди серед активних учасників різних соціальних кампаній. Усе це заслуговує на окрему подяку всьому міністерству», – зазначила Жанна Вільхова.

Завдяки досягненням сучасної медицини, ВІЛ-інфекція більше не є смертельним вироком. Чим раніше людина з ВІЛ починає приймати антиретровірусну терапію, тим краще для її здоров’я та безпеки її близьких. Якщо вчасно розпочати лікування відповідними препаратами та дотримуватися всіх рекомендацій лікаря, ВІЛ-позитивні пацієнти можуть прожити довге і повноцінне життя. Всесвітній день пам’яті людей, які померли від СНІДу, –це ще одна можливість продемонструвати готовність і бажання протистояти подальшому поширенню ВІЛ-інфекції.

Iрина   МАСЛОВА.