31 травня – Всесвітній день без тютюну

Всесвітній день без тютюну був проголошений на 42-й сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я в 1988 році. Він увійшов у систему всесвітніх і міжнародних днів ООН.

Нагадуємо завзятим курцям, що останні дослідження показали: курці (пасивні в тому числі) схильні до високого ризику тяжкого перебігу коронавірусної інфекції.

ВООЗ закликає всіх приєднатися до боротьби за виховання покоління, вільного від тютюнової залежності. За даними організації, наслідки шкідливої звички щорічно призводять до смерті близько восьми мільйонів осіб у світі (з них 1,2 млн є пасивними курцями).

Безпечного рівня впливу тютюнового диму не існує. Тютюн викликає вкрай сильну залежність, а в його димі присутні понад 7 000 хімічних речовин, з яких щонайменше 250 завдають шкоди здоров’ю, і не менше як 69 – є відомими канцерогенами.

Кожна молода людина повинна усвідомлювати шкоду куріння. Саме для молодих хочеться повторити інформацію про те, що розвиток функції легень у людини завершується до 21 року, а формування легеневої паренхіми триває до 25 років, тож вплив будь-яких факторів до цього віку може згодом завдати непоправної шкоди легеневому, а відповідно і всьому здоров’ю людини.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я: у світі 90 % смертей констатовано від раку легенів, 75 % – від хронічного бронхіту, 25 % –від ішемічної хвороби серця, обумовленої палінням.

Нещодавно ВООЗ запустила глобальну кампанію з нагоди Всесвітнього дня без тютюну –2021, яка триватиме протягом усього року під гаслом «Пора відмовитися від тютюну». Мета її – за допомогою різних ініціатив і цифрових інструментів допомогти кинути палити 100 млн людей у всьому світі.

Ще однією підставою, щоб загострити увагу до цієї проблеми й загальними зусиллями захистити молоде покоління від згубної звички, можна вважати увесь 2021 рік, оголошений у Придністров’ї Роком молоді.

Згідно з Республіканським планом заходів з проведення Року молоді в Придністровській Молдавській Республіці та з таким напрямком роботи, як реалізація комплексу заходів щодо формування у молоді здорового способу життя, відповідальними за підготовку і проведення

Міжнародного дня відмови від куріння призначені: Міністерство просвіти, Міністерство охорони здоров’я та державні адміністрації міст і районів.

I ще одна інформація для того, щоб задуматися: відмова від тютюну приносить користь здоров’ю як відразу, так і в довгостроковій перспективі. Всього через 20 хвилин після припинення куріння сповільнюється пульс. Через 12 годин вміст чадного газу в крові знижується до нормального рівня. Протягом 2–12 тижнів поліпшуються кровообіг і функція легенів. Протягом 1–9 місяців поступово щезають кашель і задишка. Через 5–15 років ризик інсульту зменшується до аналогічного рівня некурящої людини, через 10 років ризик розвитку раку легенів – приблизно у два рази, а через 15 років ризик розвитку захворювань серця зменшується до аналогічного рівня тих, хто не палить.

Тож усе, в тому числі здоров’я, у ваших руках, шановні курці. Напевно, найголовніше – це саме наявність бажання кинути палити. І, так би мовити: «Той, хто шукає, нехай знайде!».

Дмитро   ВЛАДОВ.