Увічнили пам’ять земляка

«За гуманізм і безкорисливість» – таку медаль вручають ученим, медикам, громадським і культурним діячам. Перше нагородження відбулося 28 травня в Тираспольському об’єднаному музеї (ТОМ).

Відзнака заснована Міжнародною асоціацією працівників культури та мистецтва (МАРКИС). На аверсі – зображення знаменитого хіміка-органіка, академіка Миколи Зелінського, відомого, в першу чергу, як винахідника протигаза, а також уродженця Тирасполя. Символічно, що створення та презентація нагороди збіглися в часі з ювілейною датою – 160-річчям від дня народження ученого. Тож доречно було б провести нагородження такою медаллю в будинку, де Микола Дмитрович народився та провів своє дитинство. У Тирасполі дбайливо зберігається ця будова, а ще там діє музей, але місця в будинку недостатньо, тому урочистості відбулися в конференц-залі ТОМ, однією з філій якого є будинок-музей М. Д. Зелінського.

За словами президента МАРКИС Галини Галаган, ідея запровадження відзнаки виникла кілька років тому. За спонсорською підтримкою зверталися до Росії, проте надав її перший Президент ПМР Ігор Смирнов. Саме за його пропозицією в початковий ескіз нагороди внесли напис «Тирасполь», який вказує і на місце народження великого вченого, і на місто, в якому народилася ідея створення асоціації. За підтримку ініціативи та сприяння в діяльності МАРКИС Ігор Миколайович у списку перших нагороджених цією медаллю.

МАРКИС – це міжнародна організація, створена за пропозицією Тираспольського міського відділу культури, який тоді очолювала Галина Галаган. Першими договір про створення асоціації підписали представники Тирасполя, Бендер, Дубоссар, Дністровська, Москви, Новосибірська, Солнєчногорська, Києва та Білгород-Дністровського. Нині МАРКИС об’єднує діячів культури та мистецтва з 24 міст дев’яти країн близького та далекого зарубіжжя.

Першою медаллю «За гуманізм і безкорисливість» нагородили 9 осіб, зокрема віце-спікера парламенту Галину Антюфєєву, заступника глави тираспольської держадміністрації Марію Пащенко, народного художника ПМР Юрія Салка, заслуженого працівника культури ПМР Миколу Димченка, директора Тираспольського об’єднаного музею Аллу Мельничук.

«Микола Дмитрович Зелінський протягом усього свого життя залишався вірним принципам гуманізму і безкорисливості. Він на свій винахід не взяв навіть патент, сказавши, що «…на горі людському не можна наживатися». Коли ж його номінували на Нобелівську премію, то він теж відмовився, оскільки одним із кандидатів на неї був творець хімічної зброї. Це була його тверда громадянська позиція. Таких людей мало. Винаходів у нього понад 700. Хотілося увічнити його пам’ять таким способом», – зазначила Галина Галаган.

Медаллю з-поміж перших вшанували колективи співробітників Будинку-музею М. Д. Зелінського та Придністровського державного університету ім. Т. Г. Шевченка. Посмертно нагороджена перший завідувач Будинку-музею Людмила Іванівна Левицька. Медаль вручили її синові Івану Левицькому. Почесним дипломом МАРКИС відзначена також в. о. керівника Управління культури Тирасполя Оксана Кучеренко.

«Це пам’ять про нашого видатного земляка, який врятував мільйони життів, завдяки якому весь світ дізнався про Тирасполь та Придністров’я. Цій геніальній особистості притаманні прекрасні чесноти, чудові людські риси: любов до людей, до життя, любов до Батьківщини й, попри всю його велич, надзвичайна скромність», –зазначила  Галина Антюфєєва.

Дар’я   IЗЮМСЬКА.

Фото IA»Новости Приднестровья».