Навіки збережи свій скарб, бібліотеко

Iсторія Центральної міської бібліотеки (ЦМБ) імені О. С. Пушкіна почалася в 1900 році. Відтоді й донині ця установа культури не втрачає заслуженої популярності.

Тут працюють новатори, досягнення яких неодноразово відзначалися дипломами, преміями та грамотами. На жаль, в її історію вписані також і трагічні події, пов’язані з революціями, Громадянською та Великою Вітчизняною війнами. Страждали книжкові фонди бібліотеки, які неодноразово рятували й перевозили з одного місця в інше. Про подальшу історію та долю бібліотеки всі охочі можуть дістати додаткову інформацію в документах, що зберігаються в Республіканському архіві ПМР.

На сьогодні вона є найбільшою масовою бібліотекою нашої республіки з фондом у 400 тис. примірників і очолює МУ «ЦБС» Тирасполя, у структуру якої входять:

– Центральна міська бібліотека ім. О. С. Пушкіна;

– Центральна міська дитяча бібліотека ім. В. В. Маяковського;

– бібліотеки-філії № 2, № 3, № 4, № 7, № 10;

– бібліотека-філія № 5 м. Дністровськ (обслуговує читачів від 15 років і старших);

– дитяча бібліотека-філія № 6 м. Дністровськ;

– бібліотека-філія № 9 с. Кременчук.

Для всіх цих установ ЦМБ є організаційним, координаційним і методичним центром, у якому проводяться різні заходи: презентації книг, бесіди, літературно-музичні вечори, зустрічі з цікавими людьми, відомими письменниками та поетами. Особливістю роботи є співпраця з МУ «Тираспольський об’єднаний музей», творчими спілками письменників та художників Придністров’я, міськими літературними об’єднаннями «Взаємність», «Світоч», різними громадськими організаціями, ЗМІ, навчальними закладами міста у підготовці та проведенні масових заходів і виставок.

Широко популярні бібліотечно-інформаційні та сервісні послуги Центральної міської бібліотеки. Вона має локальну мережу, доступ в Інтернет, електронну пошту, використовує у своїй роботі сучасні технічні досягнення. Створено електронний каталог (відділ комплектування та обробки літератури), власні електронні ресурси (нотно-музичний сектор). Поетапно реалізується комп’ютеризація структурних підрозділів Централізованої бібліотечної системи: оснащені комп’ютерами Центральна міська дитяча бібліотека ім. В. В. Маяковського, бібліотеки-філії № 6, № 7. Колектив відрізняють ентузіазм, відданість обраній справі, безкорисливе служіння читачеві, висока духовність і професіоналізм.

Центральна міська бібліотека ім. О. С. Пушкіна – це найстаріша в місті за часом створення, але молода по духу установа. Вона постійно змінюється, завжди пропонує своїм читачам щось нове і дбайливо зберігає свої багатства і традиції. Це бібліотека з цікавою історією, з багатим минулим, але спрямована в майбутнє.

«У 2021 році почалася робота з оновлення книжкового фонду бібліотечних установ республіки. За дорученням Президента Державною службою з питань культури та історичної спадщини ПМР проведено аналіз необхідності оновлення бібліотечних фондів публічних бібліотек з урахуванням потреби у книгах офіційними мовами (російською, молдавською, українською). Необхідні кошти планується включити до Фонду капітальних вкладень на 2022 рік», – сказала начальник Державної служби з питань культури та історичної спадщини ПМР Марія Кирмиз 27 травня у своєму привітанні з Днем бібліотечного працівника. Вона подякувала співробітникам бібліотек за їхню працю, за те, що продовжують берегти знання, накопичені століттями, за творче ставлення до обраної професії, за збереження і пропаганду літературної спадщини Придністров’я.

Нагадаємо, що через збільшення випадків зараження коронавірусом 22 березня 2021 року всі бібліотеки столиці та бібліотечні системи тимчасово припинили свою роботу. Рішенням Оперштабу з 1 червня в Тирасполі відновили діяльність всі бібліотеки міста та їхні філії. Вони працюватимуть у такому ж режимі, що і до пандемії коронавірусу, але з дотриманням карантинних заходів.

Директор МУ «Централізована бібліотечна система» Тетяна Ряпісова повідомила, що відвідати Центральну міську бібліотеку ім. О. С. Пушкіна можна з 10:00 до 18:00. У суботу і понеділок установа працює з 10:00 до 17:00. Вихідний день – неділя.

«Серед обмежень залишаються масковий режим, обробка рук, вимірювання температури, а також соціальна дистанція. Таким чином, у читальних залах відстань між відвідувачами повинна бути 1,5 метра. Це означає, що одночасно в залі може перебувати п’ять читачів, у відділах –одна-дві особи», – пояснила директор.

Наталя   СИНЯВСЬКА.

Фото з вiдкритих джерел.