Світ очима великого творця…

У Придністровському державному художньому музеї розгорнуто виставку робіт видатного фотографа Михайла Блонштейна. В експозиції представлено 69 знімків – якраз стільки років прожив автор. На жаль, його не стало в листопаді минулого року, проте пам’ять про нього шанують і бережуть послідовники.

«Світ очима Михайла Блонштейна» – так називається експозиція, присвячена пам’яті придністровського майстра зупиняти й увічнювати миттєвості. Цього року, 17 травня, йому виповнилося б 70 років.

Виставка організована за ініціативою учасників музейного проекту «Школа фотографії Михайла Блонштейна», тобто його учнів. «Михайло Йосипович навчав мистецтву фотографії в рамках цього проекту майже два роки. Аудиторія, з якою він працював, об’єднала любителів спостерігати світ крізь об’єктив різного віку – від 14 до 70 років. Заняття відбувалися один раз на тиждень і затягувалися понад дві години», – розповіла науковий співробітник музею Людмила Кірман.

За її словами, для експозиції колишні учні вибрали 69 знімків свого видатного наставника різних жанрів. «Це роботи, які відображають різні періоди творчості автора, починаючи з радянського періоду і до теперішнього часу. В експозиції представлені кольорові та чорно-білі фотографії, виконані в жанрах, яким Михайло Йосипович віддавав перевагу, а саме: сюжетно-тематичному, репортажному, портретному та пейзажному», – зазначила співробітник установи.

На відкриття виставки завітало чимало шанувальників мистецтва фотографії. Переважно це були колишні учні Михайла Блонштейна. Саме завдяки його таланту і праці багато людей стали професійно займатися фотографією. «Зазвичай кожне заняття починалося з перегляду знімків та їх аналізу, докладного обговорення. Найчастіше у нас виходили невдалі фото. Запам’ятала фразу Михайла Йосиповича, який говорив, «…якщо за підсумком зйомки в тебе вийшло хоча б одне гарне фото, то її можна назвати вдалою», – поділилася спогадами одна з колишніх учениць майстра Алла Антонова.

«Насамперед він починав свій урок із запитання: «Для чого ви зробили цей кадр?» Тобто навчав не просто натискати на кнопку і робити серію фотокадрів. Він закликав творити й мислити, щоб у кадрі був якийсь сенс, щоб він був цікавий, з емоціями, щоб була композиція, кадр повинен чимось «зачепити», зацікавити глядача», – продовжила розповідь Людмила Кірман.

Михайло Блонштейн закликав своїх учнів не просто дивитися, а бачити. Фотохудожник мав особливий талант – він умів показати, донести людям своє бачення цього світу за допомогою знімків. Згадуючи майстра, учасники урочистого відкриття виставки так описують Михайла Йосиповича: професіонал своєї справи, добрий, чуйний, інтелігентний, інтелектуал. «На заняттях у фотошколі, коли обговорювали фотознімки, йшлося не тільки про якісь технічні моменти, порушувалися історичні події, згадувалися особи періоду, коли була створена фотографія. Тобто в ході цих занять слухачі робили для себе певні відкриття та висновки – про життєву позицію, про моральні та духовні цінності», – пояснювала заслуги талановитого майстра і педагога науковий співробітник музею.

Фотограф народився в післявоєнні роки в простій родині. Мати його була медсестрою, а батько – робітником заводу ім. Кірова. Фотографією майбутній майстер захопився в армії, а вперше проявив себе як автор, коли взяв участь у фотоконкурсі газети «Дністровська правда». Цікаво, що художній стиль і бачення Блонштейна формувалися під впливом відомого московського фотографа і дослідника фотографії Олександра Лапіна.

Михайло Йосипович – автор тисяч фотознімків. Чимало його творів відомі далеко за межами Придністров’я. Роботи майстра були удостоєні призових місць на Всесоюзних конкурсах фотографії, крім того, фотохудожник став лауреатом багатьох міжнародних конкурсів. До речі, деякі його фото представлені в Музеї російської фотографії.

Однак, незважаючи на всі свої досягнення, Блонштейн залишався надзвичайно скромною людиною, згадують його учні. У творчості придністровського фотохудожника відчувається душевна простота та співчуття до людей, яких він знімав. «Ми знаємо Михайла Йосиповича як мудру людину, він був досить тактовний, тонкий психолог, і, що дуже важливо, мав рідкісний талант – любов і повагу до людей. Мене також захопив його мудрий хід думок, коли людина знає все і не хизується цим, а фотографією передає щось рідне, пізнаване – те, чим вона може поділитися з іншими. Минуло вже стільки часу: і коли Михайло Йосипович хворів, і вже після його смерті, ми шукали людину, подібну йому, але так і не знайшли. Виявилося, що незамінні люди – є», – зазначила директор Придністровського державного художнього музею Наталя Єгорова.

Щоб зрозуміти світ Михайла Блонштейна, потрібно побачити та відчути його фотографії. Твори придністровського майстра відрізняються своєю безпосередністю та щирістю. Кожен кадр зачіпає душу. Виставка видатного фотохудожника працюватиме до кінця червня. Державний музей працює з вівторка по неділю з 10:00 до 17:00.

Ярина   ДОБРОВОЛЬСЬКА.

Фото IA» Новости Приднестровья».