Місто, зручне для всіх

Після того, як наша республіка упродовж року жила під девізом «Рівні можливості для всіх придністровців», стало очевидно: діяльність у цьому напрямку не може обмежуватися якимсь відрізком часу. Щоб передбачена Конституцією ПМР гарантія реалізувати свої цивільні, економічні, політичні та інші права і свободи стала реальністю для кожного жителя країни, потрібна системна робота.

Здійснюється вона в рамках розробленої Урядом і затвердженої Верховною Радою державної програми «Рівні можливості», націленої на розв’язання комплексу соціальних, економічних, педагогічних і медичних питань. Йдеться про всі аспекти життєдіяльності, починаючи від безперешкодного доступу маломобільних груп населення до об’єктів соціальної інфраструктури та житлового фонду – і до проведення культурно-дозвільних заходів.

У Кам’янці одним із ключових напрямів роботи в рамках цієї програми є створення безбар’єрного середовища. Чимало установ, магазинів і навіть вулиць були важкодоступними не лише для інвалідів, а й для багатьох інших категорій громадян: літніх людей і малят, вагітних жінок і матусь з дитячим візком тощо.

«Відсутність пандусів і високі бордюри, поруйновані тротуари або зовсім не облаштовані пішохідні доріжки – ось із чим доводилося стикатися, коли виникала необхідність відвідати поліклініку чи відділ соціального забезпечення, зробити покупки в аптеці та магазині, сплатити комунальні послуги в банку», – характеризує ситуацію в місті до 2018 року кам’янчанка Марія Полякова. Щоденний маршрут жінки, яка багато років прикута до інвалідного візка, досягає п’яти кілометрів. І раніше це була справжня смуга перешкод.

Поступово ситуація змінюється на краще. Насамперед місцева влада потурбувалася про забезпечення вільного доступу в усі будівлі, де розташовані соціальні установи. «Під час установки пандусів ми прагнемо чітко дотримуватися будівельних нормативів та правил, що регламентують вимоги до їх облаштування. Першочергова увага – плавності ухилу, – відзначив головний архітектор Кам’янського району Олександр Шофул. – Окрім монолітних бетонних пандусів, встановлюємо і металеві. Вони зручніші не тільки для монтажу (можливого в будь-яку пору року), а й у використанні: адже поверхня виконана з дрібних ґрат, що виключає її заледеніння». Широкі пандуси, оснащені поручнями, вже з’явилися в усіх адміністративних спорудах міста, навчальних закладах, установах культури, торговельних точках і навіть у рекреаційних зонах.

Оперативно були проведені необхідні заходи щодо створення тротуарного безбар’єрного середовища. Практично всі з’їзди на проїжджу частину і пішохідні переходи організовані в місті відповідно до будівельних правил. «Я був приємно вражений, вивчивши ситуацію щодо обладнання сприятливого середовища для інвалідів у Кам’янці. Пересуваючись тротуарами, мені жодного разу не довелося виїжджати на проїжджу частину, – поділився враженнями керівник громадської організації «Світ рівних можливостей» Дмитро Кузук. – Відрадно, що вся республіка включилася в роботу щодо створення комфортного середовища. Адже це вельми важливо для всіх жителів. За статистикою Всесвітньої організації охорони здоров’я лише 5 % користувачів засобів доступності – це інваліди, а решта – всі інші люди».

Щоб кожній людині було зручно, у Кам’янці продовжують активно облаштовувати об’єкти архітектурної доступності. Лише торік упорядковані території 10 соціально-культурних, освітніх і медичних установ. Найяскравіший приклад – поліклініка Центральної районної лікарні. Під час реконструкції вхідної групи було встановлено комфортний пандус, яким користуються не лише інваліди, а і пацієнти з травмами, батьки, які привезли своїх малят на візках, інші категорії маломобільних громадян. А для зручності відвідин установи охорони здоров’я були відремонтовані тротуари та подвір’я самої поліклініки.

«У 2020 році понад 1 млн рублів було вкладено в реконструкцію пішохідних доріжок. Замінили асфальтове покриття й замостили плиткою понад 2 000 м2 тротуарів. Уперше за останні десятиліття їх прокладали не тільки в місті, а й у сільській місцевості, – наголосив В’ячеслав Стратулат, який очолює відділ житлово-комунального та дорожнього господарства Кам’янської держадміністрації. – Робота щодо забезпечення комфортного та безпечного руху пішоходів продовжується. Нинішнього року на ремонт тротуарів уздовж автомагістралей і на міських вулицях плануємо направити близько 1,5 млн рублів».

Звичайно, створення доступного середовища в наших населених пунктах – питання не одного дня. Для того, щоб кожен придністровець міг реалізовувати свої життєві потреби в побуті, навчанні, професійній діяльності тощо, потрібно чимало коштів і часу. Не обійтися у формуванні інфраструктури, пристосованої для різних верств населення, і без участі громадськості. Проте перші важливі кроки в цьому напрямі зроблено – і позитивні зміни вже очевидні.

Тетяна   ГРИЦЮК.

Фото з вiдкритих джерел.