«Карта доступності» в Рибниці

Карта доступності призначена для того, щоб представники маломобільних груп населення (люди з інвалідністю, батьки з колясками, особи похилого віку) перш ніж вирушити куди-небудь, могли ознайомитися з тим, наскільки територія чи установа пристосовані для їх відвідування.

У Придністров’ї вона існує в електронному вигляді. Ознайомитися з нею можна на сайтах держадміністрацій міст або в інтернеті за адресою https://motivatie.md/karta/ Червоним кольором на карті позначені недоступні об’єкти, жовтим – частково доступні, зеленим – доступні об’єкти. «Карта» постійно оновлюється, на неї наносяться нові облаштовані об’єкти доступного середовища.

Дмитро Кузук, який займається нанесенням нових об’єктів на «Карту доступності», просить усіх охочих допомогти в її заповненні, надсилати інформацію на e-mail: rbf.mrv.pmr@gmail.com Для повноти та інформативності, а також для того, щоб ваш об’єкт з’явився на ній, у заявці необхідно обов’язково заповнити всі пункти анкети, розташованої в правому нижньому куті на сторінці «Карти доступності» за адресою https://motivatie.md/karta/ Для одержання додаткової інформації ви можете зателефонувати за номером 0 777 57 659.

Як розповіла головний спеціаліст Управління з громадських зв’язків, соціальної політики та звернень громадян міста Рибниці Наталія Унгуряну, у першому кварталі поточного року дві комерційні установи були запропоновані для нанесення на «Карту доступності». Інформація про ці об’єкти була направлена в Міністерство соціального захисту ПМР. Перша – це фармацевтичний пункт, розташований на вул. Перемоги, 23 а, другий –аптека на вул. Грибоєдова, 3 а. На обох установлені пандуси для забезпечення доступу маломобільних груп населення.

Раніше, в другому півріччі 2020 року, в Рибниці були проведені такі роботи: під час реконструкції фасаду магазину «Омприко» по вул. Кірова, 120/5 встановлено пандус, забезпечена архітектурна доступність до торговельного кіоску по вул. Вальченка, 51/1, під час реконструкції центру дозвілля «Милениум» установлено пандус, забезпечена архітектурна доступність до торговельного кіоску в селі Ульма за адресою вул. Ювілейна, 15/1 а. Також ви-конані з’їзди на тротуарах вулично-дорожньої мережі на перетині вул. Комсомольської з вул. Леніна і з пр. Перемоги –4 шт.; на перетині пр. Перемоги з вул. Грибоєдова і на внутрішньо-квартальних проїздах –7 шт.; на вул. Вершигори в районі будинків №№ 88–98 – 2 шт.; на вул. Кірова в районі фонтану – 2 шт. Також обладнали два з’їзди на облаштованому нерегульованому пішохідному переході на вул. Кірова.

Розробку безбар’єрного доступного середовища розпочали керівники фонду «Світ рівних можливостей» (Республіканський благодійний фонд сприяння активній реабілітації та соціалізації інвалідів) ще у 2014-му. Тоді ж була розроблена і програма «Доступне середовище», розрахована на 2014–2019 рр. За цей час для людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення планувалося забезпечити рівний доступ до об’єктів соціально-побутового призначення, тобто встановити пандуси.

Черговий поштовх програма зі створення доступності соціальних та інших об’єктів для пересування маломобільних груп дістала у 2018 році. Нагадаємо, що цей рік проминув під егідою Року рівних можливостей. Під час підбиття підсумків зробленого в напрямку поліпшення доступності об’єктів у 2018 році Президент Вадим Красносельський сказав, що програма на цьому не закінчується, а пролонговується до 2022-го включно.

Робота зі створення безбар’єрного середовища в нашій республіці триває постійно.

Сергій   МИНАЄВ.