Пам’яті великого тренера присвячено

У Бендерах на гребній базі відбулася регата пам’яті Миколи Туфанюка. До участі в ній залучився і Президент Придністров’я Вадим Красносельський, зокрема в заїзді ветеранських вісімок. Глава республіки особисто знав Миколу Олексійовича, який був його першим наставником в академічному веслуванні.

Микола Туфанюк – відомий тренер, вважається не просто основоположником Бендерської спортивної школи веслування. Він виховав цілу плеяду спортсменів і чемпіонів. Більше того, багато хто з них продовжив його справу – стали наставниками веслярів.

У ході події Вадим Миколайович з повагою розповів, якою людиною був його тренер, і відзначив неоціненний внесок Миколи Олексійовича в розвиток гребного спорту. «Ми пам’ятаємо цю чудову людину так, ніби це було вчора. Пам’ятаємо і за часів Радянського Союзу, коли були ще зовсім молодими, приходили на базу юнаками, тренувалися. Микола Олексійович вкладав душу у свою справу, виховував своїм тренерським словом і звичайно в цьому був результат. І неважливо, яких вершин ти досяг, головне, щоб ти навчився працювати в команді та над собою», –розповів Вадим Красносельський.

Глава республіки був свідком того, що після розвалу СРСР багато чого прийшло в занепад, але саме Микола Олексійович зміг в Бендерах утримати академічне веслування на належному рівні. «Не було супер розвитку, його і не могло бути в ті важкі 90-ті роки. Однак утримати на плаву цей вид спорту він зміг. Згодом, коли вже веслування перейшло у відання руху «Динамо-правопорядок» саме Микола Туфанюк узяв на себе відповідальність за створення і організацію спортивного руху, який об’єднав навколо себе і багато інших видів спорту. Нині досить важливо продовжувати справу Миколи Олексійовича. Приємно, приходячи на базу, бачити багато молодих і досвідчених спортсменів, ветеранів. Усі ми перебуваємо в загальному струмені. Другий важливий момент – розвиток цієї бази. Я переконаний, що Микола Олексійович саме цього і хотів. Проект був розроблений давно, ми навіть обговорювали його, разом планували. Дуже радий, що вдалося реалізувати задумане», – зазначив Вадим Красносельський.

Президентський екіпаж стартував у пам’ятній гонці серед ветеранів. У заїзді вісімок змагалися досвідчені веслувальники з Бендер і Тирасполя. Цього року організували кілька заїздів. На короткі дистанції вийшли одинаки та двійки. Поміж одинаків переможний фініш – у бендерчанки Катерини Федоренко і тираспольчанина Олександра Булата. У гонці двійок безрульних кращий результат у Дмитра Зінченка і Сергія Абрамова. Серед трьох ветеранських екіпажів перемогли столичні гребці. Президентська команда завоювала срібло.

У пам’ятній програмі регати було також покладання квітів до меморіальної дошки М. О. Туфанюка, скорботна хода човнів, спуск вінків на воду і традиційна хвилина мовчання.

Оксана Крук.