План городника-садівника на червень (продовження)

У Тельці сприятливий час для того, щоб садити багаторічники. Рослини відрізнятимуться хорошою зимостійкістю, не боятимуться морозів, матимуть стабільний імунітет. I хоча ростуть вони дещо повільніше, зате потім дають прекрасний урожай.

6 червня – краще попрацювати в саду. Тут можна посадити плодові та декоративні культури та саджанці. Груша, яблуня, жимолость активно розвиватимуться, наростять міцну кореневу систему і будуть тривалий час плодоносити. У городі доглядайте за рослинами. Нарешті можна добре полити культури, а потім рихлити землю, пам’ятаючи, що коріння якраз краще не турбувати. Садіть картоплю, цибулю, редис, квасолю, посійте зелень. Косіть траву на сіно, обробляйте ґрунт, проріджуйте сходи.

7 червня – продовжуйте висаджувати багаторічники. Саджанці аґрусу, малини, журавлини та інших рослин можна посадити на ділянці, щоб вони активно і довгий час плодоносили. Такі рослини не тільки даватимуть багатий урожай, але і самі будуть міцними, здоровими, легко переноситимуть зимові холоди. Посадіть на городі коренеплоди, цибулю, часник, квасолю, горох. Пересаджуйте і садіть інші рослини, обрізайте дерева, поливайте і вносьте добрива.

8 червня – продовжуйте посадки багаторічних культур. Особливо добре будуть рости плодові: груша, вишня, яблуня, обліпиха, слива. Можна висадити розсаду полуниці. Решта рослин потребують догляду: їх можна полити, а потім розпушити ґрунт, акуратно обходячи зону біля коренів. Збирайте овочі, ягоди, фрукти, які вже достигли. З ними можна робити заготовки на зиму або готувати смачні страви до столу. Коріння лікарських трав можна заготовлювати, а квіти – підгодовувати, зрізати для букетів.

9 червня – Місяць тепер у Близнюках, а значить фронт робіт зміниться. Все, що ви можете посіяти в ці дні, це культури з довгим в’юнким стеблом: посійте насіння дині, гороху, квасолі, ампельних квітів. Нині не підходящий час, щоб поливати рослини, тому рихлити землю можна без зволоження, проріджувати загущені посіви, полоти грядки. Піде на користь обприскування препаратами проти грибка, попелиці, колорадського жука та інших шкідливих комах. Можна викопати картоплю і підготувати на зберігання, також збирати зернові та лікарські трави.

10 червня – у новий Місяць краще уникайте активних посадок і посівів. Також не слід робити щеплення і рихлити землю навколо рослин, щоб не потривожити коріння. Краще в цей день відпочити, зайнятися домашніми справами або провести час із сім’єю. Рослинам потрібно набратися сил, щоб далі активно рости, а вам – теж слід відволіктися від дачних справ і турбот.

11 червня – у знаку Рака сходи хоч і з’являються повільно, але рослини виростають міцні, здорові, й коріння у них міцне. Такі рослини рясно плодоносять, дають смачні, соковиті плоди. Однак їх потрібно з’їсти відразу –плоди не будуть довго зберігатися і не годяться на насіння. Особливо гарний знак для низькорослих рослин. Садіть не тільки овочі, зелень, а й декоративні рослини. Не можна обробляти насадження хімпрепаратами для захисту і збирати урожай коренеплодів.

12 червня – посійте кабачки, капусту, томат, гарбуз, цибулю, патисони, огірки. З зелені можна сіяти фенхель, кріп, спаржу, щавель, шпинат. Можна садити й саджанці плодових: грушу, малину, сливу та смородину. Займіться заготівлею зібраного врожаю: робіть консервації, соління, квасьте капусту. Усе ще не можна обробляти отрутохімікатами рослини, якщо шкідники занадто набридають, вдавайтеся до народних способів боротьби з ними.

«Червень тому зелениться, хто працювати не ліниться», – каже народна мудрість. Віримо, що наші читачі, користуючись порадами садівника-городника, використають сприятливі дні першого літнього місяця з користю для своєї городини.

Христина   ЖУРАВЕЛЬ.