Переправа, переправа! Берег лівий, берег правий…

Минулого тижня на засіданні Уряду члени вищого виконавчого органу держави ухвалили рішення, згідно з яким пам’ятний знак «Танкова переправа» занесено до реєстру об’єктів культурної спадщини.

Пам’ятний знак «Танкова переправа», розташований у селі Суклея Слободзейського району, був установлений 9 травня 1985 року за ініціативою ветеранів Великої Вітчизняної війни та праці. У 2009 році це вже був меморіальний комплекс на місці, де в серпні 1944 року в період проведення Яссько-Кишинівської операції здійснювалася переправа радянських військ на правий берег Дністра.

За словами доцента кафедри історії Інституту державного управління, права і соціально-гуманітарних наук Придністровського державного університету ім. Т. Г. Шевченка В’ячеслава Содоля, переправа тут з’явилася на кілька місяців раніше – ще в ході визволення Придністров’я від фашистів весною 1944 року. «Як відомо, навесні 1944-го повністю визволити від фашистів територію Молдавії й вийти на державний кордон по Пруту і Дунаю не вдалося.

Під час планування наступальної операції в серпні 1944 року, командувач 37-ї армії генерал-лейтенант Михайло Шарохін вирішив зосередити на ділянці прориву своєї армії стрілецькі війська, які були в його підпорядкуванні, крім одного полку, всі танки (понад 100 одиниць), більше 90 % артилерії (близько 1 570 гармат і мінометів). Тим самим на головному напрямку досягалася перевага проти ворога у живій силі та основних видах озброєння у 4-5 разів. Для того, щоб перекинути всю цю масу військ і техніки на плацдарм на правому березі Дністра, необхідні були відповідним чином обладнані переправи», – розповів історик.

Щоб забезпечити вихід сьомого механізованого корпусу на плацдарм, 16-тонний міст через р. Дністер у районі Суклеї був посилений до 60 тонн. Крім того, на відстані 2,5 км на південний захід від Суклеї був наведений наплавний міст з парку ДМП (дерев’яний мостовий парк) вантажопідйомністю 30 тонн, а за 1,5 км на південний захід від нього був споруджений ще один наплавний міст для переправи вантажів, який витримував сім тонн.

Прикриття (маскування) мостів через Дністер димовою завісою було здійснене в період з 2 по 20 серпня в тісній взаємодії з зенітними батареями, які відбивали нальоти ворожої авіації на переправи. Щільна завіса піднімалася за сигналом з постів при появі ворожих літаків. Спосіб задимлення мостів і переправ був кільцевим. Дим закривав їх у радіусі двох кілометрів. Усі яскраво виражені об’єкти як на Кіцканському плацдармі, так і поза ним, за якими авіація противника могла орієнтуватися під час нальотів на переправи, також задимлювати. Тривалість димової завіси коливалася в межах 10–20 хвилин. Внаслідок маскування переправ димом та завдяки тісній взаємодії з зенітною артилерією нальоти ворожої авіації на переправи успіху не мали.

В’ячеслав Содоль звернув увагу на той факт, що в ході Яссько-Кишинівської операції в першому ешелоні мали діяти піхотні частини, а механізовані – у другому. «О 14 годині 20 серпня 7-й механізований корпус був введений в бій. До цього часу 37-ма армія вже вийшла на заданий рубіж, однак сили її вичерпувалися. Тільки поява великої кількості радянських танків сприяла новому припливу бойової енергії у лавах наших військ. Колишній командир 195-ї стрілецької дивізії, згодом генерал-майор Іван Шапкін пізніше розповідав: «Біля мого командного пункту танкісти з’явилися в скрутну годину. Помітно поріділі полки билися з останніх сил. І раптом така підмога – ціла танкова бригада та ще дивізіон «катюш» на додачу. Гвардійські мінометники дали один залп, другий, і перед нами утворилося справжнє кладовище побитих машин і піхоти противника», – процитував спогади учасника подій В’ячеслав Анатолійович.

Таким чином, інженерні війська на підготовчому етапі Яссько-Кишинівської операції виконали велику роботу з наведення переправ через р. Дністер, що сприяло своєчасному зосередженню військ на плацдармі та безперебійному забезпеченню їх усім необхідним для бою. В результаті Яссько-Кишинівської операції, як відомо, Червона Армія визволила всю територію Молдавії, з війни на боці нацистської Німеччини була виведена Румунія.

«Танкова переправа» є місцем, де можна вшанувати пам’ять захисників Вітчизни, що полягли в роки Великої Вітчизняної війни, доторкнутися до історії свого народу і зрозуміти значущість героїчного подвигу наших уславлених предків.

Олександр   ЗАЙЧУК.

Фото держадміністрації Слободзейського району і міста Слободзея.