Оперштаб – про головне

На черговому засіданні Оперативного штабу при Президентові щодо профілактики й запобігання поширенню коронавірусу учасники наради відзначили, що попри зменшення кількості інфікованих, перебіг захворювання стає складнішим.

Половина госпіталізованих громадян важко переносять COVID-19. Ліжковий фонд скорочено у два з половиною рази. Якщо ситуація розвиватиметься так і надалі, то найближчим часом залишаться лише два інфекційних стаціонари – у Слободзеї та Рибниці.

З огляду на поліпшення епідеміологічної ситуації поступово знімаються й карантинні обмеження. Допандемійний режим перетину придністровського кордону зберігатиметься до особливого розпорядження, тобто без вказівки конкретних дат.

Повертатимуться до роботи державні, муніципальні та приватні оздоровчі табори й майданчики. Санепідемслужба контролюватиме ці об’єкти.

Є приємна новина для майбутніх молодят і їхнього оточення: під час реєстрації шлюбу на церемонії можуть бути присутніми рідні й близькі (не забуваючи про дотримання карантинних норм і вимог).

На відкритих майданчиках міст республіки нагороджуватимуть випускників-медалістів. У парках і скверах відновлюється практика проведення тематичних культурно-масових заходів.

Під час святкування Дня Росії 12 червня Президент закликав максимально задіяти творчі колективи, виступи яких відбуватимуться на відкритих сценічних та імпровізованих майданчиках, що є безпечними з точки зору санітарно-епідеміологічних норм.

Статистика свідчить: на поточний момент носіями COVID-19 є 223 придністровці. У коронавірусних госпіталях республіки перебувають 184 інфікованих пацієнти. Завантаженість мережі медичних установ COVID-профілю з урахуванням її скорочення становить 20 %. У важкому стані – 96 пацієнтів, у відділеннях реанімації – 16 осіб, троє з яких підключені до апарату штучної вентиляції легенів. Удома лікування проходять 39 осіб. Через погіршення стану здоров’я в госпіталі переведено 26 інфікованих. В установах виконання покарання не виявлено нових фактів інфікування, COVID-госпіталь на базі ДСВП згорнуть. В умовах контрольованої самоізоляції перебувають 96 осіб.

Усього з початку пандемії проведено 226 451 дослідження біоматеріалів. Середньодобова захворюваність коронавірусом у республіці становить 15 осіб, тоді як у попередньому періоді виявляли в середньому 22 інфікованих на добу. На сьогодні підтверджено 49 332 факти захворювання.

Летальність за час пандемії становить 2,4 %. З хворобою успішно справилися за цей час 47 911 чоловік, або 97 % хворих. У звітний період впоралися з особливо небезпечною інфекцією 325 придністровців.

Щодо вакцинації: Главі держави також доповіли про хід вакцинації. Першим компонентом «Спутник V» щеплено 29 928 осіб. Другу дозу отримали 8 515 придністровців. «AstraZeneca» повністю вакциновано 637 чоловік, першу дозу цього препарату ввели 4 136 громадянам. Триває кампанія зі щеплення і сироваткою «Pfizer». Відзначено, що після завершення курсу вакцинації громадянам видають відповідні сертифікати, в яких прописані дати введення першої і другої дози вакцини, її найменування і серія. Оригінальність підтверджує QR-код.

Аліса   КОХАНОВА.