З турботою про Придністровців

На черговому пленарному засіданні Верховної Ради, яке відбулося 9 червня, парламентарії розглянули низку важливих законопроектів, які стосуються функціонування різних галузей держави.

Обмежувальні заходи, спрямовані на боротьбу з коронавірусом та запобігання розповсюдженню хвороби, зберігатимуться до 1 вересня. У республіці дію карантину продовжували не один раз: останній термін передбачався до 15 червня. Президент ПМР Вадим Красносельський направив до Верховної Ради законопроект про його пролонгування. Як пояснив офіційний представник, начальник Контрольно-правового управління МВС Радіон Чеботар, відзначається позитивна динаміка щодо захворюваності, проте на сьогодні ще зарано говорити, що загроза повністю минула. Нині в Придністров’ї триває адаптивний карантин, обмеження поступово знімаються, виходячи зі статистики захворюваності.

У другому остаточному читанні були ухвалені законопроекти, які дають відстрочку від служби в армії майбутнім пожежникам. Йдеться про фахівців, які закінчили профільні середні або вищі професійні навчальні заклади. Відстрочка діятиме на час служби в пожежних або аварійно-рятувальних підрозділах. Зміни до законів «Про загальний військовий обов’язок і військову службу» та «Про пожежну безпеку в Придністровській Молдавській Республіці» ініціював Президент ПМР Вадим Красносельський. Мета законопроектів – зміцнити кадри пожежної служби для забезпечення належного рівня пожежної безпеки в республіці. На сьогодні у ПМР відчувається дефіцит кадрів вогнеборців. Неповний комплект особового складу найбільше відчувається в Тирасполі та Бендерах. На законодавчому рівні закріплюється право приймати на пожежну та аварійно-рятувальну службу тих, хто має професійну освіту, але не пройшов строкову військову службу. Документи набудуть законної чинності після того, як їх підпише Вадим Красносельський.

Члени парламентського комітету з питань соціальної політики, охорони здоров’я, праці, питань сім’ї та дитинства запропонували внести зміни до Трудового кодексу, які стосуються питань віддаленої роботи. Законопроект передбачає регулювання дистанційної роботи та тимчасового переведення працівника на «віддалену працю» у виняткових випадках з ініціативи роботодавця. Зміни стосуються понятійного апарату, порядку взаємодії працівника і роботодавця та інших профільних питань.

За словами керівника профільного комітету, народного депутата Сергія Чебана, впровадження цієї законодавчої ініціативи має на увазі не тільки чітке регулювання прав роботодавця, а й дотримання прав працівника, його соціальних гарантій та підтримку. «Ситуація з COVID показала нам, що це реально. Ми сподіваємося, що коронавірус піде. Проте, такі норми не виключають, що хтось із роботодавців прийме рішення скористатися ними. Зокрема, IT-технології відтепер дозволяють працювати дистанційно, особливо в деяких видах професій», – пояснив народний обранець.

Голова комітету наголосив, що зміни до Трудового кодексу вносяться з метою захисту прав працівника. Депутати здійснили порівняльний аналіз з цього питання із законодавствами інших держав. Законопроект прийнятий на пленарному засіданні в першому читанні. Роботу над документом продовжить профільний комітет, підготує його до розгляду у другому читанні.

На пленарному засіданні депутати також затвердили звіти головних редакторів державних ЗМІ за підсумками роботи за 2020 рік: республіканських газет «Гомін», «Приднестровье», «Адевэрул Нистрян», телеканалу «Первый Приднестровский», інформаційного агентства «Новости Приднестровья», «Радио-1».

Законодавці вважають, що друковані видання на трьох офіційних мовах важливо зберегти, тому газетам потрібно допомагати, а питання їх передплати органами влади всіх рівнів необхідно порушувати на рівні Уряду ПМР.

Микола   ЮРКЕВИЧ.