На порядку денному – актуальні питання сьогодення

На червневому засіданні Уряду члени вищого виконавчого органу влади підтримали проект Державної цільової програми «Підручник», оскільки, за словами міністра просвіти Алли Ніколюк, дія попередньої закінчується вже в нинішньому році.

Програма була профінансована трохи більше ніж на чверть, що не дало можливості в достатній мірі оновити фонд навчальної літератури з національним компонентом за період дії програми. «Я нагадаю, що основні підручники, внесені до Державної цільової програми, створюються на території Придністров’я або перекладаються. Тобто вони стосуються саме республіканського компоненту», – зазначила міністр. Фінансування на наступні п’ять років складе близько 5 млн рублів.

Члени Уряду підтримали також ініціативу «Про внесення змін і доповнень до деяких законодавчих актів ПМР». За словами міністра з соціального захисту і праці Олени Куліченко, коригування зачіпають низку законів, які, в разі їх схвалення Верховною Радою, сприятимуть збільшенню кількості дітей, які матимуть право на пільгове харчування в дитячих садках, школах (у тому числі корекційних типів), середніх та вищих навчальних закладах.

«Хотіла б відзначити, що йдеться про надання пільг дітям, яких виховують батьки-інваліди I або II групи. Таких дітей у республіці 420. До цієї категорії належать 19 дітей захисників Придністров’я. Пільга надаватиметься (у разі підтримки законопроекту) і 725 дітям-інвалідам, які освоюють освітні програми в школах, організаціях середньої та вищої професійної освіти», – деталізувала Олена Куліченко. На її думку, ініціатива забезпечить рівний і соціально справедливий підхід щодо надання пільг на харчування вразливих груп громадян. Сума додаткового фінансування на реалізацію заходів складає 2 млн 869 тисяч рублів та може набути чинності з 1 січня 2022 року.

Свою думку висловив і співголова – координатор загальнонародного форуму, президент СПАПП Юрій Чебан, який вважає, що цей законопроект сприйметься відповідними верствами населення з великим піднесенням і вдячністю Уряду.

На засіданні йшлося про вдосконалення інвестиційного законодавства. Пропонується виключити рослинництво зі списку галузей, діяльність яких не є пріоритетною за часткою експорту у структурі одержуваних доходів юридичних осіб. Чинною редакцією закону передбачено обов’язковий експорт не менш ніж 90 % продукції. Якщо наші депутати приймуть відповідні зміні, іноземні інвестори зможуть реалізовувати овочеву і плодово-ягідну продукцію, вирощену в рамках виконання інвестиційного проекту, на території Придністров’я. Виняток становитиме виробництво зернових, олійних і кормових культур.

З огляду на проведення адміністративної реформи щодо цифровізації держпослуг, говорили й про спрощення процесуальних процедур, спрямованих на виключення з законодавства вимоги про надання разом з позовною заявою виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та індивідуальних підприємців. Як зазначила міністр юстиції Олександра Тумба, нині міжвідомчим обміном даними вже користуються Верховний і Арбітражний суди. Що стосується міських та районних судових інстанцій, то їх планують підключити до системи в період з липня по вересень.

Уляна   БОНДАРЧУК.