Омбудсмен звітував Президенту

На робочій зустрічі з Президентом Вадимом Красносельським Уповноважений з прав людини в Придністров’ї В’ячеслав Косинський доповів про роботу, виконану його Апаратом у минулому році, а також поділився планами на рік поточний.

У доповіді йдеться про питання, які найбільш часто порушували громадяни: це пенсійне та медичне забезпечення, захист прав інвалідів, права на працю, своєчасну і повну виплату заробітної плати, реалізацію житлових та земельних прав тощо. В’ячеслав Миколайович пояснив, що через карантинні обмеження особистий прийом довелося припинити. Звернення від придністровців надходять як у письмовому вигляді, так і в електронній формі (протягом року їх було майже 640). Здебільшого за поясненнями звертаються пенсіонери, малозабезпечені громадяни, інваліди та безробітні.

Турбують громадян облік придністровського стажу під час нарахування російської пенсії; сприяння в наданні медичних послуг; байдужість та бездіяльність деяких посадових осіб та медичних працівників. Надходять скарги від колишніх працівників таких суб’єктів господарювання, як Тираспольський завод «Литмаш», бендерських підприємств – готелю «Приетения» та маслоекстракційного заводу, а також Тираспольського м’ясокомбінату щодо невиплати заборгованості.

Актуальними є запити й про можливість придбання житла, у черзі на яке нині перебуває понад 4 000 громадян. Деякі зрушення в цьому питанні спостерігаються: наприклад, минулого року 65 сиріт були забезпечені квартирами. Ще 40 осіб поселили в тимчасове житло (до придбання постійного).

Співрозмовники не залишили поза увагою дотримання прав дітей у нашій державі. Омбудсмен зазначив, що попри тривалий дистанційний режим навчання, право на здобуття освіти придністровськими учнями не порушувалося. Він нагадав, що сприяння в забезпеченні сімей школярів технічними засобами, необхідними для віддаленого навчання, надали міністерства і відомства республіки.

Практично не було скарг від військовослужбовців. За словами Омбудсмена, не зверталися минулого року і громадяни, які відбули покарання, за сприянням у працевлаштуванні, хоча проблема як така зберігає актуальність. Він пояснив Президенту, що через пандемію й сам був обмежений у можливості відвідувати об’єкти Державної служби виконання покарань, але ситуація в пенітенціарних установах перебуває на постійному контролі.

Усі звернення працівники Апарату перевіряли шляхом ретельного вивчення законодавства і направлення відповідних запитів до різних інстанцій з того чи іншого питання. В’ячеслав Косинський висловив задоволення співпрацею з органами державної влади, вважаючи її системною та ефективною, а також подякував за сприяння у розв’язанні питань, які хвилюють придністровців.

Вадим Красносельський додав, що тематика звернень на його адресу часто співпадає з тими, що позначив омбудсмен, він рекомендував акцентувати увагу на проблематиці недотримання прав громадян ПМР із зовнішньополітичної точки зору і доручив посилити взаємодію з Міністерством закордонних справ. У цілому робота Апарату Уповноваженого з прав людини в ПМР визнана Президентом задовільною.

Ознайомитися з текстом звіту Омбудсмена можна на сайті Уповноваженого.

Iрина   МАСЛОВА.

Фото прес-служби Президента.