Захист прав трудящих у період пандемії

Стаття 12 (п. 1) Закону ПМР «Про професійні спілки, їхні права та гарантії діяльності» надає Придністровським профспілкам можливість захищати права та інтереси трудящих. У нашій республіці цю функцію виконує Федерація профспілок Придністров’я (ФПП). Саме тому нещодавно голова ФПП Віктор Iванченков опублікував у газеті «Профспілки Придністров’я» як керівництво для профспілкових первинних організацій програмну статтю «Профспілки: захистити й допомогти».

У ній він пише: «Профспілки збереглися тому, що були потрібні їхнім членам, які в ці важкі роки, попри всі заклики та вмовляння, залишилися в наших лавах. Хоча вони часто і критикують нас, але бачать у профспілковому русі свій захист, потенціальну опору в скрутну хвилину. А людям праці всі ці роки дійсно доводиться нелегко. І вони виживають з допомогою нашої організації».

ФПП – це громадська організація, яка об’єднує первинні профспілкові організації підприємств, організації різного спрямування, державних установ. Діяльність профспілок здебільшого спрямована на запобігання порушень та відновлення прав і законних інтересів робітників у галузі праці, а також притягнення до відповідальності тих, хто їх порушує. Найчастіші питання, з якими доводиться стикатися придністровським профспілковим працівникам, – консультативна допомога у розв’язанні юридичних питань, охорона праці трудівників, їх оздоровлення, матеріальна підтримка тощо.

У функції профспілок також входять організація дозвілля (екскурсії, квитки на концерти, в театр), пропаганда здорового способу життя (спортивні турніри, зльоти, поїздки на море, в санаторії, походи), культурне та духовне збагачення трудящих (відвідування музеїв, храмів і монастирів).

Профспілки дбають і про дітей своїх працівників. У літній період для них організовують відпочинок у таборах. Путівки дітям обходяться в 50 % від загальної вартості, другу частину компенсує профспілкова організація. На новорічні свята всі діти співробітників отримують солодкі подарунки, а до Дня знань їм виділяється допомога у вигляді оргтехніки, канцелярських товарів, портфелів.

«На цей час, – пише Віктор Іванченков, – у первинні профспілкові організації, створені у трудових колективах, входять близько 80 % всіх громадян республіки, які працюють. Через галузеві профспілки Федерація виявляє, вивчає і систематизує питання, що хвилюють громадян, а потім оголошує їх на державних майданчиках. За останні роки склалася дієва практика, коли проблеми, порушені профспілками, за дорученням Голови Уряду вносяться у план роботи профільних міністерств, відомств і державних служб. Результати вжитих заходів обов’язково контролюють обидві сторони – Уряд і профспілки».

Крім того, необхідно зазначити, що більшість законопроектів Верховної Ради ПМР направляється у Федерацію профспілок для вивчення і вироблення незалежної експертної думки. Наприклад, ФПП нарівні з органами державної влади та народними обранцями виступила одним із розробників надзвичайно важливого для трудящих республіки документа – проекту закону зі зміни Трудового кодексу ПМР. Вона внесла пропозиції, які суттєво посилили правові гарантії для працівників.

«Ми йдемо шляхом соціального партнерства, шляхом переговорів із владою та роботодавцями, – особливо наголошує голова організації. – І тепер заявляємо, що цей шлях мирного узгодження інтересів є максимально бажаним для нас і оптимальним для суспільства. Багато в чому завдяки зусиллям профспілок діє ціла система угод, починаючи з Генеральної угоди й закінчуючи тристоронніми угодами в регіонах, а також колективними договорами на підприємствах.

Однак ми впевнені, що коефіцієнт корисної дії цієї системи залишається низьким. Тому ми заявляємо, що маємо намір боротися за те, щоб у законодавчому порядку підвищити відповідальність сторін за виконання угод. Ми вважаємо, що крім погоджувальних, дорадчих функцій вони повинні бути наділені широкими правами контролю, а прийняті ними рішення в рамках контролю за дотриманням угод мають бути для державних органів відповідного рівня і роботодавців обов’язковими. Неправильно і те, що система тристороннього партнерства ніби обривається на рівні підприємств. Тут часто немає спільного органу, який постійно контролює виконання колективного договору. Тому вважаємо за доцільне поставити питання про створення виробничих рад на підприємствах, куди на паритетних засадах входили б представники профспілкової організації та адміністрації, а на великих підприємствах, можливо, й органи державної влади чи місцевого самоврядування. Причому рішення такої виробничої ради з питань, пов’язаних із виконанням колективного договору, повинні бути обов’язковими для всіх сторін».

Зазначимо, що коронавірусний рік вніс свої корективи в діяльність профспілкових організацій та ФПП у цілому. Рішенням Президії Федерації були скасовані всі масштабні масові заходи. Також були змінені терміни проведення звітно-виборної кампанії. Всі питання, що надходили в організацію, розв’язувалися в телефонному режимі. Не зважаючи на це, керівництво у режимі онлайн продовжило брати участь у засіданнях Уряду республіки.

Особливу увагу Федерація профспілок приділяє захисту соціальних гарантій та здоров’я своїх працівників в умовах пандемії. На сьогодні в них у пріоритеті дотримання санітарних і карантинних заходів на підприємствах та надання фінансової допомоги захворілим на COVID-19. Дуже багато представників профспілок перехворіли на коронавірус. На підставі заяв їм була виділена матеріальна допомога. В період першої, другої та нинішньої хвилі пандемії COVID-19 багато профспілкових лідерів, а також рядові члени профспілки по всій республіці працювали та продовжують працювати в інфекційних госпіталях і лікарнях.

«Повномасштабну реалізацію нових завдань і проектів, а також ведення основної діяльності профспілок ми пов’язуємо з завершенням пандемії коронавірусу і скасуванням карантинних обмежень, – пише Віктор Іванченков. – У міру відновлення економіки спільно з органами державної та законодавчої влади ми продовжимо брати участь у розв’язанні поставлених завдань. А конкретніше – у виробленні нормативно-правового регулювання та контролю у галузях соціального захисту, соціально-трудових відносин, соціального страхування, а також у питаннях зайнятості населення, переоцінки ролі та значення окремих спеціальностей і професій. Крім того, будемо стежити за дотриманням заходів з охорони праці та здоров’я робітників».

Висновок однозначний: ФПП і в період пандемії залишається найдійовішою, потрібною громадською організацією, яка має право законодавчої ініціативи та активно впливає на суспільно-політичні процеси, що відбуваються в республіці, а також захищає права й інтереси трудящих Придністров’я.

Iгор  ШЕВЧЕНКО.