День металурга – спільне свято

Минулого тижня у Рибниці відзначили своє професійне свято металурги. Суто професійною датою цей день тут ніколи не був. Цю подію завжди відзначає все місто, адже у багатьох сім’ях є свій металург, а в деяких і не один, а то і цілі династії металургів. Так що рибничани із задоволенням у цей день віддають належне підкорювачам металу, величі та красі їхньої праці.

ПОСТУПАЛЬНИЙ ТА  УПЕВНЕНИЙ  РУХ  УПЕРЕД

Святкові заходи на Молдавському металургійному заводі (ММЗ) розпочались з урочистих зборів, що відбулись у конференц-залі підприємства 14 липня. Привітати заводчан, відзначити кращих фахівців і одночасно підбити підсумки цьогорічної діяльності галузі прибули Голова Уряду ПМР Олександр Мартинов, перший заступник Голови Уряду Алевтина Слінченко, міністр промисловості та регіонального розвитку Микола Гліга, міністр економічного розвитку, голова Ради директорів Сергій Оболоник, глава держадміністрації міста та району В’ячеслав Фролов, голова міськ-райради Вадим Лозовський, член Ради директорів Андрій Юдін, головлікар Центральної районної лікарні Володимир Іващенко.

Відкрив збори генеральний директор ММЗ Сергій Корнєв певним звітом про чотиримісячну роботу підприємства уже під керівництвом нового менеджменту. Керівник заводу зазначив, що завдяки стабільній роботі заводу з березня економічна ситуація починає налагоджуватися, а ще на початку цього року стан справ на підприємстві був критичним. Підприємство було передано без обігових коштів і з величезними боргами. Однак завдяки спільним зусиллям Ради директорів і керівництва республіки ситуацію вдалося виправити і досягнути хороших виробничих показників. Так, за цей період вироблено 153 тисячі тонн сталі, 145 тисяч тонн металопрокату, стільки ж металопрокату відвантажено покупцям. Від початку року вже майже наполовину погасили борги за металобрухт, близько 800 тисяч доларів пішло на погашення боргу за енергоресурси. Крім того, підприємство позбавилось «сірих схем», працює без «вимивання», тобто зменшення, обігових коштів, відновило відрахування до бюджетів усіх рівнів. За поточними зобов’язаннями з податків до бюджету сплачено близько 3 млн 200 тисяч, а за енергетику – близько 3 млн 800 тисяч.

Сергій Корнєв також зазначив, що цей рік увійде в історію, як найбільш продуктивний з багатьох причин. «Цей рік значущий для заводу. Він увійде в історію як рік, коли ми з вами виплавили 20-мільйонну тонну сталі», – наголосив директор і зазначив, що ММЗ перебуває в динаміці, виробництво збільшується, і це впливатиме на оплату роботи персоналу. Досягненням колективу також є те, що після майже дворічної перерви на заводі відновили виробництво високовуглецевих марок сталі; проведено капітальний ремонт сталеплавильної печі із заміною консолей, а також іншого обладнання, яке вже давно потребувало ремонту; триває ремонт металоконструкцій.

Заводу вдалося повернути довіру ділових партнерів – покупців готової продукції, постачальників сировини й матеріалів, банків та інших організацій. На сьогодні без цього просто неможливо ефективно управляти бізнесом. Дуже важливим є те, що повернулась віра у завод та його майбутнє з боку трудового колективу, з боку всіх мешканців нашого міста і республіки.

Головним завданням на ІІ півріччя є збереження стабільності в роботі, а також збільшення обсягів виробництва та відвантаження. Це приведе до збільшення доходів та прибутку заводу, і, відповідно, покращиться фінансове становище. Для держави це – збільшення податків і надходжень на газовий рахунок, а це – доходи наших бюджетників та пенсіонерів.

Багато зробило керівництво заводу у сфері соціальної політики. Зараз ведеться ремонт санаторію-профілакторію «Металург». Він уже цього року відновить свою роботу, і в ньому зможуть оздоровитися всі працівники підприємства. У планах також запуск діагностичного центру. А в 2018 році запрацює програма підготовки кадрів, у рамках якої випускники рибницьких шкіл зможуть пройти навчання у царині металургії за кордоном, зокрема у металургійній академії міста Дніпропетровська. Крім того, керівництво заводу планує розпочати реалізацію квартир, що перебувають на балансі заводу. У рамках благодійної діяльності завод піклуватиметься про Попенкський дитячий будинок.

Також гендиректор заводу наголосив, що буде запроваджено програму вшановування та преміювання кращих працівників. А підсумував увесь перелік планів керівництва на найближче майбутнє тим, що потрібно зберегти довіру і з боку держави, і з боку партнерів.

Голова Уряду Олександр Мартинов на початку своєї промови зачитав Вітальний адрес від Президента ПМР Вадима Красносельського. У своєму зверненні Глава держави наголосив, що ММЗ давно став для рибничан містоутворюючим підприємством, яке, попри всі труднощі, працює і випускає якісну продукцію, а самих металургів назвав
«людьми із залізним характером», завдяки яким завод поступово оговтується від крену і вирівнює свій курс. «Я був і залишаюся прихильником такого підходу в управлінні, коли головну роль у виробництві відіграють люди. Знаю, що оновлений менеджмент за-
воду дотримується такої ж позиції», – відзначив Президент. Вадим Красносельський також констатував, що перед керівництвом заводу стоять завдання щодо поступального виведення підприємства із кризи.

«Завод дійсно працює досить стабільно і дедалі успішніше, про це свідчать показники його діяльності, конкретні цифри. Успішна робота заводу не виходить сама по собі, це успіх його трудового колективу. Я вітаю вас із тим, що завод працює і має непогану перспективу, він дійсно є містоутворюючим підприємством республіканського значення. Від того, наскільки успішно ви працюватимете, залежить і економічна безпека держави в цілому, тому ви виконуєте дуже важливу місію. Успіх заводу – це успіх його трудового колективу. Це ваш успіх», – сказав Голова Уряду Олександр Мартинов, звертаючись до металургів від себе особисто та від Уряду республіки, і побажав представникам вогняної професії стабільності та перспективного майбутнього.

Міністр економічного розвитку, голова Ради директорів Сергій Оболоник на-
гадав, що 3 березня ММЗ відновив виробництво вже під керівництвом нового менеджменту. Тоді планували, що до кінця року тут випустять близько 600 ти-
сяч тонн продукції. За підсумками кількох місяців роботи цифри дещо скорегували, але, як наголосив міністр, до Дня металурга завод «виходить з дуже чудовими показниками».

«Є позитивна динаміка. Це, звичайно, не те кінцеве завдання, яке ми перед собою ставили, та завод уже досяг 45 тисяч тонн готової продукції у липні, а на серпень у нас ще більш масштабні плани. І один із знакових показників – це те, що цього місяця вийшли на виробництво у дві нитки, яке поки що нерівномірне, але, втім, це вже рубіж. У 2015-2016 роках дві нитки не працювали, тому те, що зараз завод динамічно відновлюється, стає на ноги і може впевнено дивитися у своє майбутнє, це насправді дуже чудово», – сказав міністр.

За попередніми планами, до кінця 2017 року ММЗ виробить близько 450 ти-
сяч тонн продукції. І це незважаючи на квітневі перебої з електроенергією.

Глава держадміністрації В’ячеслав Фролов, вітаючи металургів, відзначив вагому значущість підприємства для Рибниці та Рибницького району. Колектив заводу завжди йшов плече в плече з керівництвом міста, першим став на захист молодої республіки під час агресії Молдови. «Завдяки вашій праці та професіоналізму, керівництву підприємства і пильній увазі Президента та Уряду, ви набрали висоту, яку утримуєте», –
наголосив В’ячеслав Фролов і побажав рибничанам нових виробничих успіхів, сімейного добробуту, здоров’я. Він також висловив вдячність металургам за активну участь у всіх соціально значущих проектах міста та району, зокрема в будівництві Меморіалу Слави захисникам Вітчизни та воїнам-афганцям.

Привітав представників почесної у місті професії і голова Рибницької районної Ради народних депутатів Вадим Лозовський, який, зокрема, зазначив: «Усі рибничани завжди з вами. Ми радіємо вашим перемогам, завжди переживаємо за вас. Ми зробимо все, щоб ви працювали».

Найбільш емоційним був виступ головлікаря Центральної районної лікарні Володимира Іващенка, який звернувся до керівництва заводу, а в їх в особі і до всіх металургів: «Ваша робота важлива для життєзабезпечення міста. Якщо завод не працюватиме, місто не процвітатиме. Колектив медпрацівників дуже переживає за вас. Тому дуже прошу: підніміть завод, хлопці!»

На урочистій церемонії кращим працівникам підприємства вручили державні нагороди. Медаллю «За трудову доблесть» була нагороджена Емілія Брижата (на фото). Нагороди до професійного свята отримали Олександр Антонов, Сергій Вакулін, Петро Вивтюк, Володимир Добровольський, В’ячеслав Жеданков, Олександра Марченко. Металургам також вручили Грамоти і Листи подяки Президента ПМР, профільного міністерства, держадміністрації міста. Гендиректор Сергій Корнєв відзначив також працівників, чиї портрети занесуть на Дошку пошани.

СВЯТКУВАЛИ  ЯСКРАВО  І  З  НАДІЄЮ

15 липня святкові заходи до Дня металурга проходили у мікрорайоні металургів, на стадіоні СШ № 10. Програма була досить насиченою. Зранку містяни зібрались, щоб підтримати команди заводчан у спортивних змаганнях з волейболу, баскетболу, перетягування канату, футболу, шахів та шашок, армрестлінгу, піднімання гирі. Справжні баталії розгорталися під час кожного виду змагань. Адже серед металургів дуже багато фізично розвинутих, аналітично мислячих людей. Так що змагалися серйозно, виборюючи особисту перемогу або відстоюючи честь свого цеху. Врешті, не осоромився цього дня ніхто, кожен міні-колектив у чомусь відзначився. А кожним переможцем цілком заслужено може пишатися все підприємство.

Так, зокрема, у змаганнях з баскетболу перемогла команда електросталеплавильного цеху, з перетягування канату сильнішими виявилися хлопці з управління з ремонту. А більше від усіх сили в руках мають Костянтин Томашевський, який притиснув до стола навіть молодших здорованів, та Олег Наній, який піднімав гирю ніби граючись. Усі змагання проходили на приз генерального директора, який особисто вручав грамоти кожному переможцеві.

Ну і, як завжди, протягом усього дня для всіх охочих відпочити працювали буфети. За столом просто неба люди могли посидіти у приємній компанії друзів, поспілкуватися, посмакувати шашликом. Усьому місту керівництво зробило подарунок: усіх пригощали квасом, а діточок – морозивом. Сприяла відпочинку й погода: день був не спекотний, час від часу насувалися хмари, проте дощик покропив місто, коли вже всі розійшлися по домівках.

Весь день стадіон вирував. Люди зустрічалися з тими, з ким уже давно не бачилися. І виявилося, що не так уже й мало в місті народу. Просто останнім часом всім далися взнаки оті політичні й економічні негаразди. Пригнічені нестабільністю, люди цілком віддалися розв’язанню побутових проблем. А свято – це як ковток свіжого повітря. Воно вселяє в людей надію, що всі негаразди залишаться позаду.

Створений впродовж дня піднесений настрій увечері був підкріплений святковим концертом – теж подарунком металургам і всьому місту. А на початку святкової програми на відкриту сцену мікрорайону піднялися генеральний директор ММЗ Сергій Корнєв, депутати Верховної Ради – Андрій Сафонов, Яків Галак, Віталій Калін, Вадим Кравчук, Валентин Матвійчук; заступник глави держадміністрації району і міста Юрій Молдовський, головлікар ЦРЛ Володимир Іващенко. Кожен із них звернувся до металургів, до усіх рибничан зі словами подяки, підтримки, з побажаннями всіх благ. Вадим Кравчук зачитав Вітальний адрес від Голови Верховної Ради Олександра Щерби колективу ММЗ. І всі слухали їхні промови з надією, що довірили республіку, місто, завод, свої долі кращим серед кращих, людям, які зможуть не тільки на словах, а і на ділі довести, що в них повірили недаремно, що вони дійсно дбають про добробут своєї країни, свого міста, своїх батьків, дітей.

А далі було свято для душі. Рибничанам дарували свої пісні рибницька група «Sunlight», Віктор Балан, дитяча вокальна група «Мрія», колектив бального танцю «Натхнення». Сюрпризом став виступ колективу «Sunstroke Project», який, за версією слухачів радіо, визнано кращою групою міжнародного пісенного конкурсу Євробачення-2017. Вони, як справжні майстри сцени, змогли завести своєю енергійною музикою всіх глядачів. А саксофоніст просто всіх підкорив!

Завершилося свято яскравим салютом, який начебто запевнив, що надалі життя більше не втрачатиме яскравих барв. А запорукою цьому нехай стане щасливе плавання флагмана придністровської промисловості – Молдавського металургійного заводу. Ми віримо у вас і сподіваємося на краще! Нехай нічого не стане на перешкоді вашого динамічного розвитку, не зіб’є вас з обраного курсу!

Святкувала з усіма

Галина   БЕРЕЗНИЦЬКА.