Дитячий онлайн-фестиваль козацької культури

Понад 70 творчих колективів і солістів узяли участь у фестивалі, який організували в Чорноморському козацькому війську. За підсумками журі 10 учасників стали призерами в різних номінаціях.

Через карантинні обмеження, викликані пандемією коронавірусу нового типу, Рада отаманів ЧКВ прийняла рішення провести Дитячий фестиваль козацької культури в онлайн-форматі. Його присвятили 30-й річниці відродження Чорноморського козацтва в рамках республіканського «Року молоді». Організаторами фестивалю стали Військове правління ЧКВ за підтримки Росспівробітництва.

Начальник відділу духовно-морального виховання ЧКВ Анатолій Гавриленко повідомив, що головною метою фестивалю є розвиток у дітей інтересу до козацької культури, виявлення обдарованих виконавців і молодіжних творчих колективів, а також привернення уваги дітей і підлітків до історії козацтва, його самобутності та ідентичності.

Після розроблення Положення про захід, у семи козацьких округах Придністров’я розгорнулася організаційна робота з залучення молоді та учнів середніх шкіл до участі у фестивалі. Упродовж місяця надходили заявки, пропонувалися виступи різних жанрів: вокального виконання, хорео-графії, гри на музичних інструментах і художнього читання. Художні номери надходили від козацької молоді, підшефних шкіл та дитячих садків, а також від творчих колективів і солістів, яким воістину близька козацька культура, побудована на основі православних цінностей, а також захисту і збереження своєї Батьківщини.

Захід показав, що придністровська молодь не просто талановита, вона прагне до подальшого вдосконалення. Ансамблі, дуети, солісти виконували народні та авторські пісні: патріотичні, веселі й сумні, про війну і мир, про козацькі походи та козацьку долю і, звичайно ж, про кохання. Буквально вразили своїм талантом танцювальні колективи та юні читці-декламатори. Вони поринали в тему козацтва й виконували номери, які раніше не звучали на козацьких фестивалях.

Анатолій Миколайович із заслуженою гордістю говорить, що це була значуща культурна подія. Попри новий формат, вона, без сумніву, стала справжнім святом дитячої творчості, доказом того, що «… козацькому роду, нема переводу».

Згідно з Положенням, за підсумками фестивалю всі його учасники будуть нагороджені дипломами лауреатів Дитячого онлайн-фестивалю козацької культури. Рішенням компетентного журі за творчу майстерність, відповідність тематиці та оригінальність були визначені призери фестивалю:

  1. МОЗ «Слободзейська ЗОШ № 2» Дитячий вокальний ансамбль «Дівчата», Слободзейський козацький округ;
  2. Надія Свинобой, Кам’янський козацький округ;
  3. Злата Савіна, філія «Буревісник» МОЗ «БПДЮТ», гурток «Говорушки», Бендерський козацький округ;
  4. Олена Коровіна, Бендерський козацький округ;
  5. Серафим Сливка, Рибницький козацький округ;
  6. Анна Тукілуш, Слободзейський козацький округ;
  7. Регіна Погорєлова, Григоріопольський козацький округ;
  8. Анастасія Лягу, МОЗ «БПДЮТ», Бендерський козацький округ;
  9. Ансамбль естрадного танцю «Серпантин», Артем Проскура, Юлія Яндульська, Дубоссарський козацький округ;
  10. Юлія Рогізна, Бендерський козацький округ.

У зв’язку з обмеженнями в республіці, нагородження переможців і призерів Дитячого онлайн-фестивалю козацької культури відбудеться з дотриманням карантинних заходів у місцях навчання і проживання.

Військовий старшина Анатолій Гавриленко висловив подяку всім учасникам та їхнім педагогам за популяризацію та розвиток козацької культури в Придністров’ї, побажав здоров’я і подальших творчих успіхів.

Роман   ПЕТРИКIВ.

Фото з вiдкритих джерел.