План городника-садівника на червень (продовження)

Хто влітку співатиме, той узимку танцюватиме

13 червня – у дні Рака можна підгодовувати всі рослини, включаючи квіти та кімнатні рослини. Вони потребують правильного догляду, і якщо його забезпечити на початку літа, то в кінці вам удасться зібрати щедрий урожай. Тому поливайте, проріджуйте густі сходи, підсапуйте, рихліть землю. Посійте мак, матіоли, шавлію, цинію. Листя лікарських трав можна збирати й заготовляти про запас, а також час закладати компостну яму.

14 червня – садити що-небудь у знаку Лева – погана ідея, але цілком годиться, щоб відпочити, набратися сил вам і рослинам, зайнятися нескладними справами у власному домі. Проте, якщо ви все ж запланували поїздку на дачу, ось рекомендації, чим можна зайнятися сьогодні: викопайте картоплю і зберіть урожай інших культур, щоб спорядити його на зберігання. Викопайте цибулини та бульби рослин, які теж потрібно зберегти до наступного сезону. Збирайте насіння, лікарські трави, видаліть зайві пагони та зріжте квіти для букету.

15 червня – допускається посадка декоративних культур і тих, плоди яких не плануєте збирати. Рослини, у яких міцне коріння, можна за необхідності пересадити.

Займіться обробкою ґрунту на ділянці: можна орати, рихлити, видаляти бур’яни. Робіть заготівлю дров на зиму, обприскування рослин препаратами, що захищають від грибка і шкідливих комах.

16 червня – у Діві садити можна не всі культури, зате це сприятливий знак для квітникарів. Нині саме час висівати однорічні квіти – вони виростуть хоч і невеликі, проте надзвичайно красиві. Тому посійте насіння айстри, чорнобривців, матіоли, маргариток, примули, гвоздики. Овочі, посіяні у цей час, наростять хороший корінь, вони швидко пристосовуються до умов вирощування. Однак урожай дають мізерний, на насіння вони теж не годяться, та й смак плодів не найкращий. Тому краще пікіруйте розсаду, пересадіть рослини, зокрема і квіти-багаторічники.

17 червня – приведіть у порядок сад, ділянку, зрошувальні системи. Продовжуйте висівати квіти-однорічники на клумбах. Посадіть суницю, рослини з в’юнким стеблом, видаліть бур’яни на ділянці та покосіть траву, щоб вона повільніше росла. Збирайте врожай усіх культур, викопуйте картоплю і відправляйте на тривале зберігання. Заготовляйте зимові запаси: соліть, квасьте, робіть соки.

18 червня – у Терезах висівайте квіти, пряні та лікувальні трави. Посадіть кольрабі, посійте насіння гороху, квасолі, зернових. Якщо сіяти нічого не хочеться, обріжте рослини, прищипніть їх. Проведіть підгодівлю корисними елементами, полийте, а потім розпуште землю. Небажано обприскувати рослини та робити щеплення.

19 червня – можна висівати культури, які ще хочете бачити на своїх грядках. Наприклад, можна посіяти насіння гарбуза, томату, редису, кукурудзи, капусти. Головне, щоб рослини встигли вирости й дати врожай. Посійте гірчицю, артишок, селеру і спаржу. На клумбі нехай красуються маргаритки, хризантеми, фіалки та примули.

Допускається посадка саджанців аґрусу, персика, яблуні. Також можна посадити або пересадити кімнатні рослини. Укорінюйте живці, поливайте рослини, підгодуйте їх мінеральними або добривами з органіки. Робити обприскування отрутохімікатами поки не варто, як і робити щеплення.

Як бачите, клопотів на початку літа багато, і потрібно все зробити вчасно. Тому рекомендуємо скористатися місячним календарем, у якому ви знайдете потрібну інформацію про те, коли і як краще доглядати за рослинами, коли збирати врожай, а коли й нічого не робити та відпочивати.

А працюючи, не забувайте співати українські пісні, які допоможуть подолати втому та сприятимуть гарному настрою.

Христина   ЖУРАВЕЛЬ.