ОПЕРШТАБ – про головне

Чергова робоча дискусія членів Оперштабу при Президентові щодо профілактики та запобігання поширенню вірусу відбулася 14 червня.

Учасники наради говорили про те, що через зменшення кількості хворих на коронавірус у Придністров’ї, вирішено скоротити ліжковий фонд профільних стаціонарів. Нині інфікованих пацієнтів приймають госпіталі ІІ рівня у Слободзеї та Рибниці: розраховані на 363 місця, вони зайняті всього на 43 %.

Представники Міністерства охорони здоров’я пропонують повсюдно згорнути медичні стаціонари III рівня, тобто ті відділення, де завершують курс лікування громадяни, які подолали коронавірус, але ще потребують медичної допомоги.

Загалом, трирівнева мережа, яка нині у нас існує, нараховує 674 ліжко-місця. Вадим Красносельський погодився з представниками МОЗ, зазначивши, що підтримує їхню ініціативу про закриття відділень третього рівня, але за умови підвищеного контролю стану громадян, які виписуються зі стаціонарів другого рівня.

Щодо вакцинації: першу дозу різних препаратів введено 40 154 придністровцям, завершили профілактичний курс щеплення 23 133 громадянина. Вадим Красносельський повідомив про надходження в республіку вакцин «Astra Zeneca» у кількості 6 000 доз, «Pfizer» – 876 доз і китайських «Sinofarm» (20 000 доз) та «Sinovac» (15 000 доз). Очікується російський «Спутник V» у кількості 20 000 доз. Президент подякував за підтримку, на дану придністровцям в боротьбі з коронавірусом, та нагадав, що Молдова виділила нашій республіці 10 % обсягів прищепних препаратів, що надходять до сусідньої держави по лінії гуманітарної допомоги.

Про літній відпочинок дітей: хоча пандемія триває, оздоровчі табори прийматимуть дітей. Спочатку на першу зміну направлять 139 вихованців установ закритого типу, а в подальшому – всі 474 вихованці семи соціальних установ повноцінно відпочинуть протягом літніх канікул, повідомили Президенту на засіданні Оперштабу. Надано можливість придбання як пільгових, так і повновартісних путівок. Повноцінне відновлення роботи оздоровчих таборів ініціював Вадим Красносельський, ґрунтуючись на численних зверненнях громадян і позитивному висновку експертів санепідемслужби.

Про випускні вечори: члени Оперштабу зійшлися на тому, що урочистості з нагоди закінчення освітніх установ мають відбутися на відкритих майданчиках. У разі негоди міняти рекомендовано дату, а не місце проведення церемонії вручення атестатів і дипломів. Цикл шкільних випускних балів добігає кінця, а студенти закінчують навчання дещо пізніше.

Рішення Оперштабу за 14 червня: Міністерству охорони здоров’я, Головному державному санітарному лікарю провести організаційні заходи щодо скасування карантинних госпіталів III рівня в усіх лікувальних установах республіки; за необхідності продовження лікування – переводити пацієнтів до профільних відділень лікувальних установ (кардіологію, пульмонологію тощо). З метою запобігання занесенню вірусної інфекції нового типу в профільні відділення, забезпечити проведення ретельної діагностики та необхідного лікування в госпіталях I і II рівнів, а також наявність двох негативних тестів на вірусну інфекцію нового типу.

Організувати доставку на територію республіки вакцин «Спутник V», «AstraZeneca», «Sinovac» і «Sinofarm» з дотриманням необхідних термометричних вимог і рекомендацій. Розподілити їх по лікувальних установах і продовжити вакцинацію населення за графіком.

Уряду та Верховній Раді ПМР спільно з зацікавленими відомствами в термін до 28 червня 2021 року подати пропозиції на адресу Президента щодо створення системи функціонального контролю за ходом виконання будівельних і ремонтних робіт на об’єктах Фонду капітальних вкладень. Уникати економії коштів, якщо це шкодить дотриманню технології, якості та видам виконуваних робіт.

Головам державних адміністрацій міст і районів республіки – керівникам оперативних штабів міст (районів) посилити заходи з контролю за неухильним дотриманням встановлених вимог та рекомендацій в умовах збереження ризиків поширення вірусної інфекції нового типу, регулярно надавати звіти та інформацію для проведення аналізу і своєчасної мінімізації наслідків виявлених порушень, а також приймати відповідні управлінські рішення.

Статистика свідчить: носіями COVID-19 є 212 придністровців. 54 з них проходять лікування вдома, 158 – в інфекційних госпіталях. Кількість COVID-стаціонарів скорочено до двох: функціонує Слободзейський і Рибницький. Їх завантаженість становить 43 %.

У зв’язку з погіршенням стану здоров’я в період з 7 по 13 червня з домашнього на госпітальне лікування переведені 14 носіїв вірусу. Важко переносять коронавірус 38 осіб, або 24 % від загальної кількості госпіталізованих на даний момент громадян, 9 є пацієнтами реанімаційних відділень, троє підключені до апаратів штучної вентиляції легенів. 124 придністровці перебувають в умовах домашньої ізоляції.

Протягом тижня досліджено 2 454 проби біоматеріалу громадян з підозрою на наявність інфекції в організмі (за весь час пандемії 228 905). Факт захворювання у звітному періоді підтвердився в 155 випадках. Середньодобова захворюваність – 22 особи. Усього в Придністров’ї за час пандемії коронавірусу зафіксовано 49 588 фактів інфікування COVID-19. 1 209 носіїв вірусу (2,4 % хворих) померли, перемогли хворобу 48 166 осіб або 97 %.

Iрина   МАСЛОВА.