На порядку денному – звіт Уряду

У ході чергового пленарного засідання Верховної Ради, яке відбулося 16 червня, Голова Уряду Олександр Мартинов представив підсумки роботи очолюваного ним органу за минулий рік.

Керівник виконавчого органу влади розповів, що після оголошення Всесвітньою організацією охорони здоров’я пандемії коронавірусу, розпорядженням Уряду 13 березня на території Придністров’я запроваджений карантин, з 17 березня почав діяти надзвичайний стан і разом з ним низка обмежувальних заходів: заборона на перетин державного кордону, перехід персоналу на віддалений режим роботи, припинення транспортного сполучення, роботи ринків, непродовольчих магазинів, розважальних і спортивних центрів тощо. Всі ці заходи вкрай негативно позначилися на галузях економіки. «За підсумками березня-квітня 2020 року в порівнянні з аналогічним періодом 2019-го показники галузі машинобудування знизилися на 58,7 %, легкої промисловості – на 22,7 %, промисловості будівельних матеріалів – на 28,8 %. Експортні та імпортні показники знизилися на 25,6 % і 19,9 % відповідно, а зовнішньоторговельний оборот – майже на 22 %. Різкого зменшення зазнали роздрібна торгівля, громадське харчування, платні послуги», – констатував Олександр Володимирович.

У найкоротші терміни відбулося розгортання covid-госпіталів, затверджені клінічні протоколи лікування нового вірусу. Силами вітчизняних підприємств було пошито 75 тис. масок і 16,1 тис. одиниць захисного одягу для медичних працівників, випущено 1 100 рециркуляторів. У республіці розпочалося виробництво санітайзерів, була розгорнута covid-лабораторія і запущені кисневі станції.

За рішенням Уряду, у квітні минулого року організовано Координаційну раду з мінімізації втрат населення, підприємств та індивідуальних підприємців. Орган в оперативному режимі виробляв рішення, багато з яких пропонували представники громадськості. Координаційна рада і на сьогодні тримає руку на пульсі життєдіяльності держави, продовжує кілька разів на місяць проводити засідання і відстежувати ситуацію в реальному часі.

За словами Олександра Мартинова, вся робота проводиться Урядом у тісній взаємодії з депутатами Верховної Ради, представниками бізнесу, банківською спільнотою. «Йдеться про комплекс заходів, вироблених спільно виконавчою і законодавчою гілками влади. Тож виділяти якийсь орган державної влади не є доцільним. Це результат великої спільної роботи», –наголосив прем’єр-міністр.

В оперативному режимі Уряд за сприяння Президента і Верховної Ради розробив концепт підтримки придністровців, які через пандемію зіткнулися з низкою труднощів. Олександр Мартинов розповів про деякі заходи підтримки, надані громадянам державою. Зокрема це видача безкоштовних продуктових наборів учням, які мають пільги на харчування; відстрочка з оплати послуг ЖКГ; виплата допомоги по безробіттю без переоформлення; автоматичне продовження групи інвалідності; реструктуризація банківських кредитів; оплата часу простою співробітників і багато інших дій.

Голова Уряду розповів також про цільові фонди й програми, які сприяють розвитку окремих галузей та економіки в цілому, про створення комфортних умов життя для населення. «Створення сприятливих умов життя для громадян – ключове, але не єдине призначення Фонду капітальних вкладень.

Його фінансові ресурси спрямовані також на закупівлю медичного обладнання, установку систем пожежної безпеки на об’єктах, модернізацію харчоблоків освітніх установ», –сказав Олександр Мартинов.

Керівник виконавчого органу держави висловив подяку парламентаріям за велику спільну роботу, спрямовану на розвиток Придністров’я в різних галузях економіки.

Звіт Уряду про результати його діяльності за 2020 рік прийнятий Верховною Радою до відома. Депутатський корпус визнав діяльність виконавчого органу задовільною.

Микола   ЮРКЕВИЧ.

Фото прес-служби Верховної Ради.