Про фінансові витрати держави у поточному році

Одним із головних питань порядку денного засідання Уряду, що відбулося 16 червня, було внесення змін і доповнень до Закону «Про республіканський бюджет на 2021 рік».

Коли приймався проект бюджету, ще не було достатньої інформації про планування антиковідних заходів, а також остаточно вивіреного концепту щодо підвищення заробітних плат і пенсій через відсутність конкретного переліку джерел фінансування бюджетного дефіциту. Завдяки укладенню низки експортних контрактів, Уряд зміг скоригувати параметри бюджету на поточний рік.

Виходячи з вищеозначеного, Олександр Мартинов пояснив: «Нині представлено проект глобальних коригувань. Суть їх у тому, щоб виходячи з прогнозів розвитку пандемії, які є на сьогодні, а також виходячи з наших планів і фактів щодо підвищення заробітних плат, пенсій та допомог, виходячи з наявної визначеності за джерелами, вдалося скоригувати параметри бюджету».

Глава Уряду підкреслив, що саме скрупульозна робота над документом сприяла формуванню збалансованого бюджету без проведення грошової емісії.

«Ми збільшили витрати на виплату заробітних плат і пенсій і паралельно з цим змушені були зменшити витрати на програми розвитку», – констатував прем’єр.

Стосовно до позапланових витрат місцевих бюджетів, які можуть виникнути, Голова Уряду зазначив, що проблеми, які вимагають фінансування, розглядатимуться та вирішуватимуться оперативним порядком.

«Упродовж цього року ми будемо шукати вихід зі скрутної ситуації разом з вами. Запевняю, що в біді нікого не залишимо, – підбив підсумок свого виступу Олександр Мартинов.

Щодо коригування бюджету безпосередньо, тут йдеться про збільшення видатків за окремими напрямами. Наприклад, передбачені додаткові ліміти для фонду оплати праці фахівцям ковідгоспіталів та інших співробітників галузі охорони здоров’я, що беруть участь у боротьбі з пандемією. На ці цілі планується виділити 58,7 млн рублів на друге півріччя 2021 року.

Для тих галузей охорони здоров’я, діяльність яких пов’язана з проведенням заходів щодо боротьби з поширенням та лікуванням коронавірусної інфекції, ліміти додатково збільшать на загальну суму 106 млн рублів. Сюди входить придбання медико-фармацевтичної продукції, засобів індивідуального захисту, спеціального обмундирування, дезінфекційних засобів, вакцини китайського виробництва, забезпечення харчування для пацієнтів ковідгоспіталів тощо.

Додатково близько 38,9 млн рублів планується виділити на утримання окремих силових міністерств і відомств республіки. Збільшено також ліміти за статтею «харчування» для установ, підвідомчих Міністерству з соціального захисту і праці, в яких виховуються діти віком до 18 років.

Близько 5,5 млн рублів передбачено також на реалізацію першого етапу за державною програмою «Переоснащення службового автотранспорту пожежної охорони» на 2021–2029 роки».

У фонді розвитку підприємництва додатково заплановано кошти в розмірі 5,3 млн рублів з огляду на попит на пільгові кредитні ресурси, які забезпечує держава в рамках Закону «Про додаткові заходи, спрямовані на стабілізацію економіки».

Для реалізації проекту «Надання грантів початкуючим підприємцям» та задля державної підтримки молодих бізнесменів, Урядом розробляється механізм, який передбачає комплексну підтримку стартапу у вигляді надання гранту та фінансування частини відсоткових ставок за пільговими кредитами.

Цей напрямок діяльності Фонду розвитку підприємництва стане окремим проектом «Державна підтримка починаючим підприємцям «Моя справа», для чого закладається сума понад 1 млн рублів.

Окрім того, проект передбачає спрямувати на збільшення витрат за цільовими напрямками залишки коштів, що сформувалися на цільових рахунках республіканського бюджету в сумі 11,8 млн рублів, та на рахунках місцевих бюджетів у розмірі 26,2 млн рублів.

Аліса   КОХАНОВА.