Огляд інспекційного об’їзду об’єктів програми ФКВ-2021

Ще 7 червня 2021 року Президент ПМР Вадим Красносельський провів нараду з главами держадміністрацій і поінформував їх про інспекційний об’їзд населених пунктів республіки з відвідуванням установ соціальної спрямованості, об’єктів, що входять до програми ФКВ-2021, і сільськогосподарських підприємств.

Прес-служба Президента повідомляє, що в ході об’їздів запланована дискусійна частина і виїзд на місця. Першим у графіку значився Слободзейський район, і вже 8 червня Президент спілкувався зі слободзейцями. На майданчику державної адміністрації була організована його зустріч з місцевим керівництвом, депутатами й парламентаріями, що представляють інтереси жителів Слободзейського району у Верховній Раді. До робочої розмови запрошені також представники Уряду республіки.

Вадим Красносельський зазначив, що в проведенні колективних дискусій на місцях спостерігалася тривала пауза, обумовлена пандемією та пов’язаними з нею обмеженнями. «Суспільство вчиться жити в нових реаліях, не підлаштовуючись під обставини, а вбудовуючи їх у загальну систему життєдіяльності», – підкреслив Глава держави.

На зустрічі з Президентом порушувалися питання використання російського материнського капіталу на території ПМР, ситуації з нейтральними номерними знаками, підтримки молоді та молодих фахівців, зокрема вчителів, проведення в канікулярний період поточних ремонтних робіт у закладах освіти, а також реконструкцій по лінії ФКВ, житлових програм, проблематики відтоку молоді, дефіциту техніки та робочих рук у житлово-комунальних господарствах, стану доріг у населених пунктах Слободзейського району. Місцеві депутати зазначали, що на периферії дорожнє полотно не витримує критики, тому звернулися до Президента за додатковими джерелами фінансування цього напрямку.

Позиція Глави держави виявилася досить принциповою: він говорив про неприпустимість використання коштів Дорожнього фонду на нецільові потреби, про те, що не треба чекати виключно державних вливань, а заробляти кошти для розв’язання деяких питань і на муніципальному рівні.

У ході дискусії приділили увагу можливості здешевлення ремонтно-будівельних робіт шляхом використання внутрішніх природних ресурсів, їх раціонального та ефективного застосування. Вадим Красносельський нагадав про присвячену цій темі велику нараду, на якій давалися доручення щодо вдосконалення контролю виконання ліцензійних вимог, і додав: «Важливо максимально застосувати місцеві природні ресурси для забезпечення внутрішньодержавних потреб».

Говорили на зустрічі про можливість розробки Слободзейського кар’єру, про вуличне освітлення. Президенту доповіли, що його доручення – забезпечити штучним освітленням центральні та другорядні вулиці – виконується. Також обговорювалося питання водопостачання, про зрушення в цілому по республіці та про проблемні точки, наприклад, у селі Стара Андріяшівка. Об’єкт буде рекомендований для включення в програму ФКВ.

Відсутність низки фахівців у районній поліклініці ускладнила ситуацію у зв’язку з необхідністю відряджати кадри для формування штату Слободзейського коронавірусного госпіталю. Главі держави буде надана детальна інформаційна довідка про потребу у фахівцях та обладнанні.

По завершенні детального обговорення стану справ у районі Вадим Красносельський відвідав парк Молодят. Йому показали, як упорядковується центральна частина міста. Глава держави також оцінив хід ремонтно-будівельних робіт на стадіоні в Чобручах і оглянув парк ім. Дмитра Родіна, побував на об’єктах ФКВ у Тернівці. Він приділив підвищену увагу сільськогосподарським об’єктам.

Десятого червня Президент провів зустріч з представниками Рибницької держадміністрації, депутатами Верховної та місцевої Рад. Метою запланованого заходу було детальне ознайомлення з ситуацією в районі. Вітаючи співрозмовників у залі засідань, Вадим Красносельський зазначив, що робочий діалог з районною владою та народними обранцями має системний характер, за винятком періоду карантинних обмежень. Тема пандемії на сьогодні зберігає свою актуальність. Відповідаючи на запитання рибничан, він сказав, що задоволений роботою як посадових осіб, так і співробітників галузі охорони здоров’я. Президент повідомив, з якими труднощами довелося зіткнутися і яких заходів вживали для їх подолання, а також про те, що на боротьбу з COVID-19 держава витратила сотні мільйонів рублів і підкреслив, що за його дорученням відповідальні структури контролюють кожну витрачену копійку.

Щодо запитання місцевих депутатів про перспективи масової вакцинації придністровців, Глава держави вважає прищеплювальну кампанію ефективним інструментом боротьби з поширенням інфекції. «Пандемія в цілому і вакцинація зокрема – питання не тільки соціальне. Це і сфера світової політики», – упевнений він. Говорячи про чинність сертифікатів про вакцинацію, виданих на території Придністров’я, керівник країни підкреслив, що Молдова їх визнає. Що стосується інших країн, то вони приймають рішення самостійно, виходячи зі своїх політичних, економічних та інших інтересів.

Торкаючись зовнішньополітичних та економічних контактів республіки, Президент нагадав, що Придністров’я пов’язане експортно-імпортними відносинами з 90 країнами світу: «Пандемія їх ускладнила, але не нівелювала. Труднощів додає непростий діалог з найближчими сусідами». Наприклад, оцінюючи переговорний процес з Молдовою, Президент нагадав, що з 200 досягнутих у попередні роки домовленостей 190 Молдова не виконує.

На зустрічі з Президентом обговорювали питання миротворчої діяльності в ПМР, ситуації з автомобільними номерними знаками нейтрального зразка, а також тему дефіциту фахівців робочої спрямованості. Говорили про передумови запуску механізму дуальної освіти, його актуальності та ефективності. Вадим Красносельський нагадав, що «… ідея активного впровадження системи практикоорієнтованої освіти виникла у нього після відвідування ММЗ і спілкування з колективом заводу».

Керівника адміністрації села Плоть хвилює незадовільний, практично аварійний стан місцевої амбулаторії. Вадим Красносельський пообіцяв направити туди профільних фахівців для визначення обсягу робіт. Об’єкт теж увійде до програми капітальних вкладень наступного року.

На зустрічі з рибничанами Глава держави доповів, що за час дії ФКВ в оновлення інфраструктури галузі охорони здоров’я вкладено 138 млн рублів, відремонтовано або побудовано з нуля 42 ЛПУ. Паралельно доведено до ладу 56 дитячих садків, 62 школи, 21 соціально-корекційний заклад. Потрапили до цільової програми й десятки об’єктів культури, спорту, додаткової освіти. Величезні кошти вкладаються в заміну комунальних мереж і ремонт ЖКГ.

«Соціально-інфраструктурне перетворення населених пунктів – у процесі. Програма ФКВ діє, її ефективність вже ні в кого не викликає сумнівів», – підкреслив Президент і зауважив, що її реалізація дала імпульс розвитку будівельної галузі країни, й, як наслідок, створенню значного числа нових робочих місць, зростанню податкових надходжень.

Президент також оцінив роботу сільгосппідприємств у Строєнцях та Михайлівці. За його дорученням у Рибниці незабаром закінчать переобладнання довгобуду в житловий будинок. Крім того, Вадим Красносельський запропонував створити доступне житло для рибничан на базі колишнього будівельного училища. Президент відвідав спорткомплекс «Ювілейний» у Рибниці, роботи в якому перебувають на його особистому контролі, а також міський басейн і набережну Дністра. Він подивився на перетворення міського парку Кірова і центральної площі.

Робочий день 11 червня Президент провів у Дубоссарському районі. Прес-служба Президента повідомляє, що спілкування з дубоссарцями відбулося на майданчику районної адміністрації. Зустріч відкрила хвилина мовчання, якою вшанували пам’ять колишнього голови району Ігоря Мазура.

Діалог почався з питання про зовнішню політику в цілому і хід переговорного процесу зокрема. Глава держави зазначив, що зовнішньополітична тематика – постійна складова робочого порядку керівника країни. Контакти з міністром закордонних справ республіки мають постійний, щоденний характер. Системним є і спілкування з зарубіжними дипломатами. Що стосується переговорів з Молдовою, то вони завжди були складними, залишаються такими й нині.

Запитували Президента про боротьбу з пандемією коронавірусу і готовність держави на випадок чергової хвилі, а також про прищеплювальну кампанію. Говорили на зустрічі про витрати держбюджету на боротьбу з коронавірусом і вирішення супутніх проблем. За словами Вадима Красносельського, вони вимірюються сотнями мільйонів рублів. На поточний рік у бюджеті на ці заходи закладено 300 млн рублів. Якщо минулого року COVID-витрати були непередбаченими й вимагали відволікання коштів з усіх доступних джерел, то в нинішньому році ситуація може виявитися зворотною: витрати заплановані з урахуванням масової захворюваності. Є надія, що вжиті профілактичні заходи не допустять нової хвилі, а отже, фактичні витрати за цією статтею будуть менші за планові. Економія дозволить спрямувати кошти на інші державні потреби, в тому числі на реалізацію програм розвитку.

Про нібито очікуване зростання курсу долара Президент запевнив, що зафіксований валютний коридор збільшувати не планується.

Обговорили на зустрічі неблагополучний стан розташованої в селі Дойбани лікарні, яка обслуговує населення п’яти сіл. Вадим Красносельський доручив фахівцям оцінити стан об’єкта і зробити висновок, на підставі якого буде прийняте рішення про подальші заходи щодо забезпечення жителів позначених сіл якісним медичним обслуговуванням. Ремонтувати будівлю та оснащувати установу будуть на кошти ФКВ.

Глава держави відвідав кілька соціально значущих установ у Дубоссарах, які ремонтуються за програмою капітальних вкладень: дитячий садок «Красная шапочка», Центр розвитку дитини «Ивушка», Дубоссарську центральну поліклініку. У програмі візиту значився і парк Енергетиків, який упорядковується на кошти держбюджету.

Важливою складовою економіки Дубоссарського району є сільське господарство. Президент побував на кількох його об’єктах. Наприклад, на підприємстві «Лендер Агроприм» йому показали нову систему зрошення – туманну, а також розповіли про інноваційний проект селянсько-фермерського господарства, розташованого в селі Дзержинське.

Частина питань, порушених у ході інспекції цих районів, за повідомленням прес-служби Президента, вимагає продовження обговорення і детального опрацювання. У зв’язку з цим заплановано низку робочих нарад за участю всіх зацікавлених сторін.

Огляд повідомлення

прес-служби Президента підготувала

Любов   ФЕТIСОВА.

Фото прес-служби Президента.