Шлях до мрії довжиною в 10 років…

Тираспольський тенісист Дмитро Лавров завоював звання паралімпійця! Зробив він це на світовому рейтинговому турнірі в Словенії. Там відбувся останній відбірковий старт на Паралімпіаду в Токіо. У нас в республіці тепер є перший паралімпієць-візочник. Відзначимо, що на офіційній спортивній арені Лавров виступає у складі збірної Росії.

Прийшов. Побачив. Переміг. Це все про Дмитра Лаврова. Його шлях до олімпійської мрії був нелегким. Однак спортсмен ніколи не боявся труднощів, адже в ньому є справжній гарт. У минулому Дмитро професійний велоспортсмен, був кандидатом у майстри спорту. Потім життя привело його в теніс.

Параспортсмен відразу зрозумів, чого він хоче добитися, і поставив перед собою чітку мету. «Щоб тримати рівень, потрібно 5-6 разів на тиждень тренуватися, шукати суперників гідного рівня. А якщо хтось погоджувався співпрацювати, доводилося його під себе переучувати, щоб він мав уявлення, як грають візочники. Плюс постійні багатогодинні перельоти, а це багато коштів. Доводилося звертатися за допомогою. У Тирасполі допомагали», – розповів тенісист.

Дмитро Лавров виступає у складі збірної Росії. За свою кар’єру йому доводилося бувати в різних частинах світу, літав навіть в Америку. Подібні перельоти завжди даються непросто, але придністровського спортсмена це ніколи не зупиняло.

Не зміг зламати характер Дмитра і пандемійний 2020 рік. Він видався важким для паратенісиста, тираспольчанин перехворів на коронавірус і півтора місяці лікувався в Москві. «Минулий період я вважаю переломним, але після всього пережитого мені вдалося виграти чемпіонат Росії. Переступити цей щабель було досить складно. Та й підготовка до світового кваліфікаційного турніру була короткою. Всього за два місяці потрібно було увійти в пік-форму. Мені це вдалося!», – зазначив Дмитро Лавров.

Тираспольський тенісист виграв паралімпійську квоту для збірної Росії. Спортсмен-візочник відвоював єдину путівку в Токіо у своєму класі на кваліфікаційному міжнародному турнірі в Словенії. Тенісисти 52 країн з усього світу приїхали туди боротися за перемогу. І що важливо сказати – тільки перше місце давало заповітну квоту на головну подію чотириріччя.

У Дмитра Лаврова перед цим стартом було 12-е місце у світовому рейтингу. Проте в ході турніру він зумів довести, що гідний бути серед найсильніших паралімпійців планети.

У Словенії вдалося випередити паратенісистів із США, Словаччини, Швейцарії й Аргентини. У фіналі наш спортсмен здобув переконливу перемогу над суперником з Фінляндії. «На всіх турнірах потрібна концентрація. Коли ж розумієш, що їдеш тільки за золотом, іншого варіанту немає, це удвічі складніше. Перша зустріч з американським спортсменом була дуже важка. Я виграв 3:1, хоча за ходом матчу програвав. Потім програв швейцарському супернику, оскільки ще не відчув гру, вийшов сумбур. У мене так буває з першими іграми після перельоту. Вийшов із групи з другого місця. А коли у вирішальній зустрічі я обіграв молодого і перспективного фінського тенісиста, взагалі не розумів, що сталося. Це перемога!», – емоційно пригадував Дмитро.

Варто зазначити, що у параспортсмена відмінна група підтримки. Головна його опора – це дружина Оксана. Вона і тренер, і секундант на всіх турнірах. «Жінка завжди зі мною, на всіх змаганнях. У Словенії вона теж допомагала, підказувала, а я уважно слухав її. Так що ми з нею разом виграли цю путівку. Путівку в прямому сенсі слова. Нам вручили величезний квиток в Токіо. Організатори досить цікаво придумали – вони видали всім переможцям турніру пілотні кашкети та путівку на Паралімпіаду у вигляді посадочного талона. Символічно вийшло», – поділився паратенісист.

Свої привітання на адресу Дмитра Лаврова направив Президент Придністров’я Вадим Красносельський. На телеграм-каналі Глава держави написав: «Не можу залишити поза увагою значущу спортивну новину. Відомий не лише в республіці, але і в міжнародному спортивному середовищі паратенісист Дмитро Лавров здобуває перемогу за перемогою. Чергова – у Словенії. Дмитро заслужив путівку на Паралімпійські ігри в Токіо. Ось він – приклад придністровського духу, сили волі, досягнення поставленої мети. Я знайомий з Дмитром і його дружиною. Дивовижні люди, які заряджають вірою в себе і в те, що в житті можливе все. Так тримати! Спасибі за перемогу!»

Нині спортсмен перебуває на зборах у Російський Федерації. Потім на всю паралімпійську команду чекає обов’язковий поглиблений медогляд і допуск на подальші змагання. З початку серпня розпочнуться збори для всієї команди на Сахаліні. Звідти вже тираспольський паратенісист триматиме шлях прямо в Токіо.

Ярина   ДОБРОВОЛЬСЬКА.

Фото з особистого архіву Дмитра Лаврова.