Ще одна можливість для соціалізації особливих дітей

У Дубоссарах для вихованців Центру реабілітації та онкохворих дітей була проведена прогулянка на теплоході. Такий подарунок був організований Дубоссарською держадміністрацією спільно з місцевим відділенням «Лайонс-клубу». Працівники Управління культури організували на святі для хлопчиків і дівчаток та їхніх батьків веселу театралізовану виставу.

Прогулянка на теплоході для діточок з Центру реабілітації планувалася на 1 червня до Дня захисту дітей, але погода того дня не дозволила здійснити задумане. Тому захід було перенесено на тепліший час. Спочатку екскурсію організовували для вихованців Центру реабілітації, але під час вручення подарунків від Президента Придністровської Молдавської Республіки дітям з онкологічними захворюваннями Руслан Чабан запросив їх приєднатися і взяти участь у прогулянці на теплоході.

Теплохід із пасажирами пройшов водосховищем Дубоссарської ГЕС у бік Рибниці й назад.

Особливістю поїздки стало те, що діти змогли здійснити цю водну подорож разом із батьками. За дві незабутні години на борту теплохода «Москва» учасники екскурсії встигли й повеселитися на виставі клоунів, і помилуватися красотами нашого краю, зокрема мальовничими берегами Дністра.

Директор Дубоссарського центру реабілітації дітей Світлана Завтур зазначила, що ідея організувати такий захід належить главі держадміністрації Руслану Чабану, і що він доклав усіх зусиль для її реалізації.

Світлана Григорівна так розповіла нам про його увагу: «Руслан Іванович нас зустрів, посадив на теплохід, побажав приємної прогулянки й поїхав у своїх справах. Він, звичайно ж, як завжди, підготував солодкі подарунки для наших дітей. Поїздка була насичена і дуже цікава. Яскраві емоції проявляли не тільки дітлахи, а й дорослі. Здивувало нас те, що багато мам, як виявилося, давно хотіли зробити екскурсію по Дністру на теплоході, але раніше їм не випадала така нагода, і виходить, що вони вперше в житті каталися на теплоході. Тож можна з радістю сказати, що вдалося здійснити чиїсь мрії.

Дуже хочеться, щоб пандемія закінчилася, і ми з дітьми могли, як і раніше, частіше проводити екскурсії та подорожувати по нашому прекрасному придністровському краю».

Ця прогулянка – ще одна можливість для соціалізації особливих дітей, можливість для них пізнати щось нове, збагатитися свіжими емоціями. Це нехай невелике, але таке необхідне свято для дітей та їхніх батьків.

Петро Рейлян, один із працівників Дубоссарського управління культури, які розважали дітлахів на теплоході, додав: «Ми з гарним, добрим настроєм прибули сюди, щоб порадувати діточок та їхніх батьків, щоб вони змогли відпочити, насолодитися позитивними емоціями, відчути свято. Для нас це теж велике задоволення, тому що з кожним разом, працюючи з дитячою ауди-торією, ми заряджаємося емоціями й приносимо радість дітям і батькам. Ще більше радує те, що подорожували особливі діти».

І як сказала колись Світлана Завтур, яка сама є інвалідом, «…людина, яка працює в нашому Центрі, повинна бути позитивною й вірити в чудеса. Інакше вона нічого не зробить ні для себе, ні для дітей. Поки сама не дістане задоволення від роботи, вона не зможе передати позитивні емоції дітям».

Ми повністю згодні з думкою Світлани Григорівни. Тож хочеться вірити, що це свято додало присутнім на ньому задоволення і позитиву. Батьки й самі діти, а також керівники та співробітники Центру реабілітації дякують людям, які допомогли організувати цю прогулянку, дякують їм за це маленьке диво, яке дарує дітям та батькам віру в чудеса, в те, що вони трапляються, дарують щастя і вселяють надію на світле й безхмарне завтра.

Сергій   МИНАЄВ.

Фото з вiдкритих джерел.