СИЛЬНІ ДУХОМ: перемоги людей з обмеженими можливостями

Iнвалідність належить до найбільш гострих і актуальних проблем, що вирішуються людством в наші дні, оскільки, за статистикою ВООЗ, кожна десята людина на Землі – інвалід.

Це практично 10 % населення земної кулі, але не всі вони змирилися зі своєю долею: багато хто з них має бажання вести активний спосіб життя, бути повноцінним членом сучасного суспільства.

У нашій республіці з 2001 року функціонує ДУ «Республіканський спортивний реабілітаційно-відновлювальний центр інвалідів». З минулого року параспортсмени та їхні тренери займаються спортом у новій будові, відремонтованій коштом Фонду капітальних вкладень. Будівлю за дорученням Президента ПМР Вадима Красносельського передали установі у 2018 році.

З нагоди 20-річчя закладу в Тирасполі 8 червня відбувся урочистий захід, організований з дотриманням усіх санітарно-епідеміологічних правил і вимог.

За словами директора спортивного центру Георгія Чебана, Вадим Красносельський став ініціатором переїзду параспортсменів у нове приміщення і надав усю необхідну підтримку та сприяння. «Справа в тому, що наш реабілітаційно-відновлювальний центр кардинально відрізняється від усього, що ми мали досі, до того ж у кращий бік. Такого на сьогодні немає в Молдові, немає і в найближчих до нас областях України. У нас людям з обмеженими можливостями зручно, є все необхідне і для спорту, і для культурних занять. Наші спортсмени виступали на чемпіонатах республіки, Європи, світу, брали участь у Паралімпійських іграх. Є бронзові призери Паралімпійських ігор, багато чемпіонів Європи та світу. Центр відкрив можливість пройти реабілітацію не лише в спортивній царині, а й реабілітацію через науку, освіту, культуру. Відкрили бібліотеки для незрячих та слабозорих, комп’ютерний клас, студію звукозапису, проводили конкурс художньої самодіяльності», – розповів Георгій Павлович.

У закладі три великих і просторих спортзали. Діють різні спортивні секції: волейбол, голбол та торбол для незрячих, бадмінтон для візочників, настільний теніс. У тенісному залі вісім столів, де мають можливість тренуватися колясочники, слабозорі, люди з поганим слухом та зовсім глухі.

Міністр соціального захисту й праці Олена Куліченко зазначила, що підтримка з боку держави надається також у фінансуванні поїздок параспортсменів на міжнародні змагання: «Ми забезпечували заклади соціального спрямування спеціальним транспортом. Протягом декількох років муніципальні установи служби соціальної допомоги, реабілітаційні центри для дітей-інвалідів, Реабілітаційний центр інвалідів забезпечили транспортом з підйомниками для того, щоб перевозити людей з порушенням опорно-рухового апарату і з проблемами зору.

Нашим параспортсменам гарантована державна стипендія, яка підтримує не тільки зайнятість інвалідів у центрі, а й допомагає спортсменам-майстрам спорту, лауреатам, призерам різноманітних змагань. Це додаткова допомога держави в стимулюванні зайнятості й бажанні займатися спортом».

Параспортсменів і тренерів привітала депутат Верховної Ради Ілона Тюряєва, яка впродовж багатьох років співпрацює з Центром. «Тут в установі втілили в життя свої спортивні інтереси багато людей, знайшли своє призначення чи здійснили мету життя, і я впевнена, що, перебуваючи в цьому центрі, ви досягнете високих спортивних результатів. Ми ж зі свого боку на державному рівні підтримуватимемо вас, для того, щоб на майданчиках світового рівня була представлена наша така красива і горда республіка», – констатувала законодавець.

Народний депутат оголосила вітальний адрес Голови Верховної Ради Олександра Коршунова, який зазначив, що впродовж багатьох років Центр виконує соціально значущу функцію, необхідну роботу в інтересах людей з обмеженими можливостями, спрямовану на створення умов для реалізації їхнього потенціалу, надання їм рівних можливостей з іншими громадянами.

У документі стверджується, що тренерам Центру вдалося підготувати кваліфікованих спортсменів, багато з яких завоювали золоті, срібні та бронзові медалі на Паралімпійських і Сурдлімпійських іграх. Вони гідно захистили честь Придністров’я і показали всім приклад, як можна і необхідно вдосконалюватися духовно і фізично, долати труднощі та перемагати.

З нагоди ювілею найбільш достойних співробітників організації відзначили державними нагородами, сам Республіканський центр – Грамотою Президента, а його керівника Георгія Чебана – орденом «Трудова слава».

Володимир   ДАНИЛОВ.