Будь-яка держава повинна жити за Конституцією та законом

Конституційний суд – перший в історії ПМР орган конституційного контролю – був заснований 12 червня 2002 року. Він створювався на підставі змін, внесених до Конституції ПМР 30 червня 2000 року. Отже дату утворення можна за правом вважати днем народження і початком становлення придністровського конституціоналізму.

Перша Конституція республіки сформулювала Положення про судову владу і встановила порядок формування судових органів. Однак утворення окремого самостійного органу конституційного контролю – Конституційного суду – вона не передбачала. Його функції здійснював Верховний суд ПМР. Разом з тим розбудова демократичної правової держави вимагала створення незалежного Конституційного суду (КС).

12 червня 2002 року відбулося урочисте засідання Верховної Ради ПМР. Шість суддів Конституційного суду, призначених по дві особи від трьох гілок влади, урочисто присягли чесно і сумлінно виконувати свої обов’язки, підпорядковуючись при цьому тільки Конституції ПМР, нічому і нікому більше.

Цими суддями стали: Володимир Григор’єв (голова КС, від Президента), Віктор Гарбузов (заступник голови КС, від Президента), Валерій Турбал (суддя-секретар, від з’їзду суддів), Віктор Карамануца (суддя КС, від Верховної Ради), Олег Кабалоєв (суддя КС, від Верховної Ради), Любов Мальська (суддя КС, від з’їзду суддів).

Глава республіки Ігор Смирнов виступив з вітальною промовою й підкреслив особливу значущість цієї події у справі створення держави, яка повинна забезпечити собі геополітичний і стратегічний розвиток. «Ми поступово все більше підпорядковуємо діяльність виконавчої та законодавчої влади закону. Робота з формування Конституційного суду відбувалася в непростій обстановці, але судді взяли на себе цю відповідальність, і тепер тільки від них залежить затвердження всіх постулатів судової діяльності щодо захисту прав і свобод особистості та конституційного ладу нашої держави», – сказав Ігор Миколайович.

Утворення в Придністров’ї Конституційного суду стало не тільки важливим, а й абсолютно необхідним, закономірним елементом у розвитку конституційного ладу держави. Тому що верховенство права і непорушний правопорядок, які базуються на Основному законі країни, – необхідна умова і невіддільний елемент суверенної, демократичної, правової держави, яка визнає, дотримується й захищає права і свободи людини та громадянина. Така держава немислима без незалежного судового органу, що забезпечує конституційний контроль в особливій процедурі конституційного судочинства.

Конституційний суд за своїм правовим статусом є спеціалізованим правозастосовним органом, що має строго обмежену компетенцію, яку йому встановила Конституція й Конституційний закон «Про Конституційний суд ПМР». За допомогою судового конституційного контролю виявляються правові акти й дії державних органів чи посадових осіб, які суперечать конституційним приписам, а також вживаються заходи щодо усунення виявлених відхилень. Розглядаючи справи за скаргами конкретних громадян (об’єднань громадян), КС формує об’єктивне уявлення про розв’язання того чи іншого правового питання в аналогічних ситуаціях. Найважливіше завдання його – приведення актів законодавства і правозастосовної практики у відповідність із конституційними вимогами, цінностями та принципами.

Президент Вадим Красносельський розуміє, наскільки важливий цей державний орган. Він часто буває в КС, запрошує до себе його голову – Олега Кабалоєва. Глава держави позитивно оцінює зменшення кількості звернень громадян до цієї інстанції, активізацію роботи з вирішення їхніх проблем. Схвалює він і ретельний аналіз російського судового досвіду, який можна застосувати у правовому полі Придністров’я.

«Почесна і нелегка місія служіння правосуддю, – сказав Вадим Миколайович, звертаючись до суддів і співробітників Конституційного суду, – вимагає від вас високого рівня дисципліни, мудрості, глибокої компетентності, сумлінного виконання своїх обов’язків і неабияких особистісних якостей.

Переконаний, що ваша щоденна праця й надалі буде запорукою становлення в нашій державі верховенства права. Твердо впевнений, що будь-яка держава повинна жити виключно за Конституцією та законом».

Олександр   ПЕТРЕНКО.

Фото прес-служби Президента.